Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Italská influencerka v Iránu | foto: https://www.instagram.com/travel.adventure.freedom/?utm_source=ig_embed&ig_rid=22333990-3b31-4923-904b-fae035b9031bAntiyoutuber.cz

V Íránu zatkli italskou influencerku. Měla se účastnit protivládní demonstrace

Italská travel influencerka Alessia Piperno byla zatčena, když v Íránu oslavovala třicáté narozeniny. Měla se účastnit protivládních demonstrací, na kterých místní policie provádí zásahy. Tvrzení ale není jisté a mnozí spekulují, že ji zatkli kvůli jejímu příspěvku na Facebooku, ve kterém oslavuje íránské ženy.
  11:42

Alessia Piperno je italská travel a food influencerka, která cestuje po celém světě. Nedávno se přesunula do Íránu, kde oslavovala své třicáté narozeniny. V zemi nyní probíhají rozsáhle protivládní protesty bojující za větší práva žen. Influencerka se jednoho z nich měla účastnit a následně být zatčena. Italská ambasáda to ale odmítla potvrdit, a tak lidé dále spekulují, že byla zatčena za sdílení příspěvku podporujícího právě místní demonstrace a práva žen.

Piperno měla zrovna sraz s přáteli, aby oslavili její narozeniny. V tom měla přijít íránská bezpečnostní policie a zatknout ji. O celé situaci informoval otec influencerky, který napsal na Facebook, že mu zrovna volala dcera v pláči, protože ji drží policie. Zatčení potvrdilo i italské ministerstvo zahraničí pro web Daily Beast. Odmítlo se však webu vyjádřit k příčině.

Lidé se na sítích dohadují, zda Alessia Piperno nebyla zatčena za nedávné sdílení příspěvku, ve kterém se vyjadřuje k zabití dvaadvacetileté Mashy Amini, kterou zadržela místní policie za nesprávně nasazený hidžáb. Piperno v instagramovém příspěvku vyjádřila Mashe Amini a místním demonstrantům podporu. Napsala, že bojují za svobodu, v kterou i ona sama doufá. U fotky označila polohu Írán a mnozí spekulují, že díky tomu na ni přišla policie.

Masha Amini byla dvaadvacetiletá íránská žena, kterou kvůli špatně nasazenému hidžábu zatkla mravnostní policie. Policie ji držela a fyzicky ubližovala. Amini byla následně odvezena do nemocnice, kde zraněním podlehla. Byla ubita až k smrti, ale policie oznámila, že ji selhalo srdce. To vyvolalo rozsáhle demonstrace nejen po celém Íránu, ale všude na světě. Ženy si stříhají vlasy, aby zemřelé dívce vyjádřily podporu.

Alessia Piperno rozhodně není jediná, koho by za účast na protivládní demonstraci zatkli. Zadrženo bylo mnoho novinářů, fotbalista nebo třeba hudebník, který složil protestní hymnu. Případ influencerky sleduje celá italská vláda. Jsou z něj znepokojeni a nevědí, co čekat.