Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava

ilustrační snímek | foto: instagram.com/datel_marek

Influenceři obchází dle úřadů placení daní. Stát přichází o miliony korun

Influencer marketing je velkým byznysem, ve kterém se pohybují miliony. Tvůrci točí videa, dělají reklamy a sbírají peníze. Příjmy ze sítí jsou pak povinni danit, což však mnoho z nich nedělá. Obírají tím stát o miliony a porušují zákony. Generální finanční ředitelství se nyní na příjmy influencerů zaměří.
  18:00

Čeští influenceři vydělávají na sítích statisíce až miliony. Influencer marketing je plný peněz, které tvůrci získávají za reklamu, spolupráce, ale i formou příspěvků od fanoušků. Stejně jako všichni ostatní jsou povinni tyto příjmy danit. To se jim však moc nedaří a stát přichází o mnoho peněz. Generální finanční ředitelství se chce problémem zabývat.

Finanční správa zjistila, že mnoho autorů z Moravskoslezského kraje, kteří působí na Twitchi a YouTube nezdaňuje žádné své příjmy. Někteří z tvůrců navíc neodvedli ani daň z přidané hodnoty, i když jako vedlejší činnost prodávají produkty se svým logem – například trika, náramky či jiný fanouškovský merch.

Finanční správa zjistila, že jsou velké rozdíly mezi tím, co podnikající influenceři skutečně vydělali a co přiznali ve svých daňových přiznáních. Někteří navíc daňová přiznání nepodali vůbec. „Jen v dosud ukončených případech řešených Finančním úřadem pro Moravskoslezský kraj to činilo v souhrnu desítky milionů korun, které nebyly odvedeny do veřejných rozpočtů,“ uvedl zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Influencerům bude umožněno podat daně zpětně

Generální finanční ředitelství se chce k tvůrcům zachovat mírně a nabídlo jim možnost podat daňové přiznání zpětně. Navíc daně mohou zaplatit formou splátkových kalendářů. Kvůli aktuálním zjištěním však plánuje se na influencery nadále zaměřit a dohlížet, zda platí daně jak mají.

Většina influencerů vystupuje jakožto OSVČ a jsou povinni zdaňovat své příjmy na základě příjmů ze samotné činnosti. Se zdaňováním financí vydělaných na platformě YouTube to pak může být ještě mnohem složitější, a to z důvodu, že vlastník sítě sídlí v Irsku. V Česku tedy daně platit nemusí, pokud je odvádí v zahraničí a podepsal Smlouvu o zamezení dvojího zdanění.

Z případů českých influencerů, kteří mají s placením daní a DPH problém, je neznámější ten Datlův. Marek Valášek je v insolvenci a část dluhu má právě i vůči finančnímu úřadu, tomu dluží přes 800 tisíc korun. Od února 2018 totiž neplatil DPH, ač podle zákona měl. Další dluh má Datel vůči zdravotní pojišťovně, do problémů se dostal ale i kvůli půjčkám. A to jak v bance, tak od nebankovních společností. Peníze dluží i na sociálce.