Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Influenceři a prezidentská volba. | foto: instagram.comAntiyoutuber.cz

Prezidentské volby a influenceři: Naučná videa, podpora od rappera a BeReal

Volba prezidenta České republiky je tu už tento týden, slyšet je o ní už téměř všude. Jinak tomu není ani na sociálních sítích. Ty se kandidátka kandidáti snaží okupovat a cílit tak třeba i na nejmladší generaci. Danuše Nerudová dokonce používá aplikaci BeReal. O slovo se ale hlásí i influenceři. Někteří dělají volební osvětu, jiní na přímo podporují jednotlivé kandidáty.
  1:00

První kolo prezidentské volby je za rohem, kampaně jednotlivých kandidátů finišují a spolu s tím se objevují i influenceři a osobnosti veřejného života. Zatímco někteří napřímo podporují jednotlivé kandidáty, jiní svým sledujícím shrnují, o čem prezidentská volba je, kdo jsou zač jednotliví kandidáti a co vše se kolem nich děje.

Jedním z těch, kteří volby shrnují, je už tradičně youtuber Karel Kovář alias Kovy. Již několikáté volby v řadě pro své diváky připravil video, které se nadcházejícím volbám věnuje. Ve dvacetiminutovém videu Kovy shrnuje bizarní momenty jednotlivých kampaní všech kandidátů. Za prvních dvanáct hodin video nasbíralo přes 200 tisíc zhlédnutí a komentáře jsou především nadšené. „Geniální. Kovymu se podařilo skvěle spojit 2 zdánlivě nespojitelná videa. Jedno ve stylu minulých voleb, to znamená čistě informativní, a druhé, komediální, kde si ze všech dělá srandu, a celkem se mu to daří. A ještě k tomu to prezentuje profesionálně a celkem nezaujatě. Video celkově skvělá práce,“ píše jeden z komentujících.

Ač Kovy sám ve videu neřekne, koho bude volit, komentující o tom mají poměrně jasno. „Kovy volí Nerudovou a ani to nemusel říct,“ myslí si jeden z komentujících a mnoho dalších s ním souhlasí.

Na podobné téma zveřejnil prakticky ve stejný čas jako Kovy své video i Lukefry. I on video rozdělil do segmentů, které se věnují jednotlivým kandidátům. Na konci videa pak přidává i svůj pohled a to, co se celým videem snažil říct. Zdůrazňuje, že ač je o klišé, počítá se každý hlas a každý může rozhodnout. „Nenechte si ujít možnost ovlivnit to, kam se náš národ bude v následujících letech ubírat,“ vzkazuje Lukefry divákům s tím, že on určitě k volbám půjde. „Jak dost pravidelně sleduji tebe i Kovyho, tak se ke mě tyhle informace dostávají ze dvou zdrojů, každý trochu jiným formátem a toho si fakt cením. Skvěle zpracované video,“ vzkazuje Lukefrymu jeden z diváků.

Asi zatím největší podporou prezidentského kandidáta ze strany influencerů byl rozhovor streamera Herdyna s Petrem Pavlem. Celý stream trval několik hodin a Pavlův tým z něj na sociálních sítích těží do teď.

Ke svým chybám jsem se vždy stavěl čelem. Třeba se ale nové příchutě Capri-Sonne přece jen dočkáme.

Celé video s @herdynofficial najdete v odkazu v biu.

4. ledna 2023 v 13:16, příspěvek archivován: 8. ledna 2023 v 22:49

Ač řada dalších osobností veřejně Pavla podpořila, moc influencerů mezi nimi není. Podporu vyjádřili například tenistka Lucie Šafářová a hokejista Tomáš Plekanec, herec Jiří Mádl či zpěvačka a herečka Anna Julie Slováčková. V posledních dnech však Pavlova pozice mezi mladou generací sílí. A to i díky jeho nedávnému výletu do pražské Nádražky, kde si se studenty zahrál fotbálek, dal si pivo a zelenou.

Ptali se mě, kdo vyhrál zápas ve stolním fotbálku. Tady je odpověď.

Díky za hru, @jankominek.

8. ledna 2023 v 12:19, příspěvek archivován: 8. ledna 2023 v 22:56

Danuši Nerudovou podporuje o něco víc hvězd mladší generace, ač influenceři jako je například Adam Kajumi či třeba Sugar Denny mezi nimi nejsou. Ti se totiž k politice nevyjadřují. Už před nějakým časem vzbudilo rozruch to, že jedním z podporovatelů Nerudové je rapper Sergei Barracuda. K němu se ale přidali i další, například influencerka Nikol Leitgeb, hudebník Ben Cristovao či podcasterka Markéta Lukášková.

A jaký je ten váš? ❤️ Sdílejte svůj důvod do stories nebo do postu a nezapomeňte mě označit a přidat hashtag #mujduvodprodanusi. Děkuji za podporu!

11. prosince 2022 v 19:11, příspěvek archivován: 8. ledna 2023 v 23:02

S mladou generací se Nerudová snaží zůstat v kontaktu i tím, že používá sociální sítě, o kterých možná mnozí další kandidáti ani neví. Nerudová je delší dobu aktivní na BeReal. Svěřila se, že sociální síť ji přiměl založit její šestnáctiletý syn a podle všeho se jí zalíbila. Sledujícím ukazuje jak peče cukroví, je doma, na procházce, ale třeba i s alobalem na hlavě u kadeřníka.

⚠️ Time to BeReal #6 ⚠️
Zbývá 12 dní do voleb. Kalendář mám naplánovaný přesně na minuty, i když v tom se od posledních týdnů příliš neliší. Tímto se omlouvám všem, kterým nemohu říct své „ano“ na rozhovor, podcast, besedu nebo jak se stalo třeba včera – pozvání na silvestrovskou party. I když jsou mé dny využity do poslední vteřiny, ani tak bohužel nejsou nafukovací. A ať už mám ale sebezajímavější program – od setkání s vámi na besedách, zajímavých rozhovorů a rodinných procházek, BeReal mě i tak nejčastěji zachytí když zrovna sednu do auta, k další vánoční pohádce nebo při návštěvě kadeřnice. Ale i to je realita, o kterou se s vámi ráda podělím.

V anketě jste si jednoznačně odhlasovali, že máte zájem o další kolo výměny mých spojení na BeReal. @filip_neruda už je připraven mi pomoci, přeci jen je to právě on, kdo mě k připojení se na BeReal přemluvil. Po půl jedenácté se do toho pustíme, snad u toho neusneme.

Pro ty z vás, na které by se nedostalo, nabízím aspoň malé nahlédnutí do nevšedních i zcela všedních okamžiků mých posledních dní.

1️⃣ V procesu.

2️⃣ Vánoce!

3️⃣ V pohybu! Povánoční procházka (pro někoho běh) po Vysočině.

4️⃣ Krakonošovo tajemství za mě velmi povedené!

5️⃣ Předvánoční ochutnávka svařáku a vanilkových rohlíčků na trzích v Brně.

6️⃣ Na inspekci. Ozdoby se na stromečku, stejně jako my na gauči, nepohly ani o centimetr.

7️⃣ Předsilvestrovské přípitky.

8️⃣ Popůlnoční novoroční s mým @robert_neruda.

Jsem ráda, že všechny ty momentky bez příkras mám a těším se na další! Na ty své i na ty vaše. ❤️

1. ledna 2023 v 22:12, příspěvek archivován: 8. ledna 2023 v 23:06

Mezi influencery, tedy alespoň ty pro starší generaci, by se dal považovat i kuchař Jiří Babica. Ten bude prý volit Karla Diviše.