Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Tiktoker pobouřil černochy | foto: IG: @damedamianAntiyoutuber.cz

Influencer porovnává chování bělochů a černochů. Pobouřil celý Twitter

Dvaadvacetiletý tiktoker Damian Dame se rozhodl, že bude ve svých videích porovnávat odlišnosti mezi chováním černochů a bělochů a pobouřil tím celý Twitter. Lidé tmavé pleti se jeho tvorbou cítí ukřivdění. Tiktoker totiž tvrdí, že jsou více nepořádní a projevuje se to i při nákupech v supermarketu.
  17:00

Rodák ze Spojených států, Damian Dame, naštval svými patnáctisekundovými videy mnoho příslušníků černé rasy. Natočil několik videí, které porovnávají návyky černochů a bělochů. Pár lidem to přijde vtipné, většina černochů však cítí křivdu.

Dame vydal v polovině prosince dvě komparující videa. První z videí ukazuje, že běloch nakupuje spreje tak, že si k nim přičichne, a když se mu vůně líbí, produkt si koupí. Černochy pak zobrazuje tak, že si ke spreji nejdříve přičichnout, zatřepou jím a pak vezmou ten, co je nejvíce vzadu, čímž rozhází ty, které se nachází vepředu.

@damedamian

♬ original sound - Damian

Stačily pouhé tři dny a video se stalo virálním. Pyšní se necelými čtrnácti miliony zhlédnutími. I proto se rozhodl k natočení dalšího videa, ve kterém pro změnu ukazuje, jak obě rasy v supermarketu produkty vrací. Zobrazuje bělocha, jak přijde zpátky k poličce s danou věcí a vrátí ji, zatímco černoch podle něj věc vrací na nejbližší možné místo, kde se většinou nachází naprosto jiné zboží.

@damedamian

IG needs love too - damedamian

♬ original sound - Damian

Zatímco většina lidí na TikToku vzala videa s humorem, sdílení na Twitteru vyvolalo pobouření mezi černochy. Považují video za rasistické a neúctyhodné. „Vzpomínám si, když mě to moje máma učila! Ale nemám jí to za zlé, protože ty vpředu už často lidé zkoušeli, a tak nejsou tak plné jako ty vzadu,“ okomentovala situaci příslušnice černé rasy a dala tak tvůrci za pravdu.

Na Twitteru mu však téměř nikdo za pravdu nedal. „Ten idiot Damedamian by měl velmi pečlivě přemýšlet nad tím, co dělá. Porovnává bílou a černou rasu bez toho, aby si uvědomoval, že to třeba může někoho naštvat. Chování bílých považuje za normální a chování černých svými videy znehodnocuje. Myslí si, že všichni černoši jsou stejní a zná jejich návyky. Vše pak omlouvá tím, že vyrůstal s černými kamarády, ale nemůže všechny házet do jednoho pytle,“ stojí v komentáři na Twitteru.

@damedamian

and this is one of the cheapest gas stations i seen

♬ original sound - Damian

Damian Dame má na TikToku více než čtyři a půl milionu sledujících. Kromě sociálních sítí se věnuje také modelingu a zpěvu. K natáčení videí na TikTok ho přivedla pandemie. Většinu svých videí zaměřuje na porovnávání věcí a životních situacích. Často natáčí také cestovní vlogy a sketche.