Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Instagram a jeho nové funkce | foto: instagram.comAntiyoutuber.cz

Instagram se snaží omezit mladistvým přístup k závadnému obsahu

Na Instagramu je kromě zábavného, inspirativního a poučného obsahu i spousta škodlivých příspěvků. Hlavně těch, které mohou škodit duševnímu zdraví. Obzvlášť nebezpečný může být takový obsah pro děti a mladistvé. Instagram se je teď proto snaží novou funkcí blokovat. Má to jediný háček. Tuhle funkci si uživatel může kdykoliv vypnout.
  17:00

Instagram rozšiřuje nastavení, která mají za účel zabránit citlivému obsahu mladistvým. Cílí na všechny uživatele mladší šestnácti let. Zařazuje je do té nejpřísnější kategorie, které se zakazuje největší množství obsahu s potenciálem škodlivosti. Uživatelé ho ale mohou ručně přenastavit. Platforma navíc vyzve všechny mladé uživatele, aby se škodlivému obsahu s jejich pomocí vyhýbali.

Již nyní Instagram všechny vyzývá k aktualizacím nastavení bezpečnosti a ochrany osobních údajů. Funkci k omezení obsahu se platforma rozhodla zavést na doporučení lékařů, výzkumníků a studií z Velké Británie, které ukázaly, že používání Instagramu je často spojeno s úzkostmi, depresemi a šikanou. Těmto tvrzením se nebrání ani společnosti Meta, pod kterou Instagram spadá. Podobné výsledky jim vyšly z jejich vlastní studie.

„Třicet dva procent dospívajících dívek uvedlo, že když se cítily špatně kvůli svému tělu, Instagram to jen zhoršil,“ napsala Meta ve studii. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se mladé dívky kvůli Instagramu staly anorektičkami. Ať už proto, že zde obdivovaly své vzory, nebo sledovaly profily nabádající dívky k přehnanému hubnutí a omezování potravin na minimum.

„Frekvence používání Instagramu souvisí s depresivními symptomy, sebeúctou, úzkostí a celkovým fyzickým vzhledem. Jde ruku s rukou i s tělesnou nespokojeností,“ sdílela Americká psychologická asociace. I díky tomu zařadila Meta další nové funkce do všech svých aplikací, Prvním příkladem je „Dejte si pauzu,“ která umožňuje omezit příspěvku od určitého uživatele na Facebooku. Instagram pak zařadil obdobnou funkci s názvem „omezit.“

„Minulý prosinec jsme se zavázali k vytvoření bezpečnějšího místa pro dospívající na Instagramu. Nyní proto zařazujeme všechny lidi mladší 16 let do toho nejpřísnějšího režimu v našem „Ovládání citlivého obsahu“ na Instagramu. Jak funguje? Omezuje potenciálně citlivý obsah ve všech vyhledávání naší aplikace. Nežádoucí obsah se nebude zobrazovat ani v navrhovaných příspěvcích,“ napsal Instagram ke své nové funkci.

Když vezmeme v potaz všechny nově vzniklé funkce, je vidět, že společnost Meta se opravdu snaží o vytvoření bezpečného místa na internetu, a to nejen pro děti a mladistvé. Uvidíme, jaký bude dopad jejich nových vymožeností, a zda je lidé budou používat. Potenciál určitě mají.