Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Meta logo | foto: MetaAntiyoutuber.cz

Meta dostala pokutu deset miliard korun. Z Instagramu unikly adresy dětí

Irská Komise pro ochranu dat vyměřila společnosti Meta pokutu více jak deset miliard korun. Na veřejnost unikla osobní data uživatelů Instagramu ve věku od třinácti do sedmnácti let. Meta s pokutou nesouhlasí a plánuje se proti ní odvolat.
  5:00

Podle statistik webu forrester.com je okolo šedesáti procent všech uživatelů Instagramu mladších osmnácti let. Právě tato skupina lidí je na sociálních sítích nejvíce ohrožená. Uvědomuje si to i společnost Meta, která Instagram vlastní. Momentálně jí totiž hrozí pokuta více jak deset miliard korun. Nedostatky v ochraně osobních údajů platformy umožnily dětem změnit nastavení účtů na firemní, čímž na veřejnost unikly jejich adresy, telefonní čísla a e-maily.

Meta uvedla, že pokuta se týká starých nastavení, který již dávno aktualizovala. Pro Metu to není první postih od Evropské unie. Již minulý rok úřad vyměřil pokutu platformě WhatsApp kvůli porušování práva na soukromí osob. Její výše byla ale téměř poloviční než ta určená Instagramu.

„Pokuta se týká starých nastavení, která jsme aktualizovali před více než rokem, a od té doby jsme vydali mnoho nových funkcí, které pomáhají zajistit bezpečnost dospívajících a jejich osobních informací. Každý člověk mladší osmnácti let, má účet automaticky nastavený jako soukromý, když se připojí k Instagramu. Jeho příspěvky tak mohou vidět jen lidé, které zná. Dospělí nemohou posílat zprávy dospívajícím, kteří je nesledují. I když jsme s DPC byli v kontaktu po celou dobu jejího šetření, nesouhlasíme s tím, jak byla tato pokuta vypočtena, a hodláme se proti ní odvolat,“ vyjádřil se mluvčí společnosti Meta pro BBC.

Irská komise pro ochranu dat zveřejní podrobnější informace o pokutě až v příštím týdnu. Pokuta je druhou nejvyšší, které byly v rámci Evropské Unie uděleny. Na prvním místě je společnost Amazon, která v červenci roku 2021 dostala pokutu 19 miliard korun za předávání osobních údajů, které jsou v rozporu s pravidly pro jejich ochranu.