Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Influencery na Instagramu mnohdy nevyhledáte. Je shadowban mýtus, nebo realita?

Sugar Denny, Tadeáš Kuběnka, Koleso nebo Shopaholic Adel. Každý z nich je známý na sociálních sítích a svým způsobem kontroverzní. To není ale jediné, co mají společné. Instagram jim v nedávné době zásadně omezil nebo smazal profil. Může za to shadowban?
  8:00

V poslední době roste počet uživatelů sociálních sítí, kteří zaznamenali menší dosah u svých příspěvků a obecně omezení jejich profilů. Pravděpodobně za to může tzv. shadowban. Jednotlivé sociální sítě se brání, že nic takového neexistuje, pravda je však pravděpodobně jinde. Pokud chcete vyhledat takovou Shopaholic Adel, Kolesa nebo třeba Kluka s kamením, musíte napsat jejich přezdívku do písmenka přesně. Jinak máte smůlu. Zároveň s tím profily výrazných influencerů mizí. Stalo se to opakovaně třeba Sugar Denny, zmizel i profil Tadeáše Kuběnky.

Proč profily mizí není úplně jasné. Instagram mnohdy omezuje právě ty nejkontroverznější. Fotky se nezobrazují pod připojeným hashtagem, snižuje se dosah u příspěvků, profil nejde najít do té doby, než vyhledáte konkrétní přezdívku. To může být někdy komplikované, protože nejsou vždy jednoduché k zapamatování. Profil je tak prakticky neviditelný. To značí, že by mohlo jít o tzv. shadowban, jehož existenci Instagram stále odmítá, tento problém ale postihuje nespočet influencerů.

Protože se jedná o nepotvrzený postih, Instagram nijak neoznámí, že profil shadowban dostal. Způsobů, jak ho získat, evidentně není málo. Stačí používat příliš mnoho hashtagů, opakovat stále jeden dokola, zakázaných jich je také mnoho. Dále často bývají omezovány profily, které přidávají nevhodný obsah. 

Nevhodný obsah však může být právě kamenem úrazu. Do téhle kategorie spadá násilí, sprostá slova, drogy a jim podobné. Nevhodným může být pro Instagram i lehce kontroverzní nebo citlivý obsah. Například na profilu Tadeáše se množí sprostá slova a tématika LGBTQAI+, což mohlo být vyhodnoceno jako nevhodné.

Podle Instagramu je shadowban mýtus. Jeho existenci už několik let popírá. Právě proto není nikde jasně dáno, jak se ho zbavit. V roce 2018 šéf Instagramu řekl, že shadowban neexistuje. Minulý rok vyšlo dlouhé vyjádření o tom, jak jejich algoritmus funguje, aby vyvrátili spekulace. Ty stále přetrvávají. 

Instagram není jedinou sociální sítí, která omezuje a maže účty svých uživatelů. Stejný problém zaznamenávají lidé na TikToku nebo i Twitteru.