Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Influenceři a burza práce. Instagram postihl výpadek

Poslední říjnový den mělo mnoho uživatelů Instagramu strach. Sociální síť postihla chyba, která ukazovala mnoho uživatelům, že mají smazaný profil. Influenceři přicházeli o stovky sledujících za hodinu a nikdo nevěděl, co se děje.
  10:30

Pondělní den byl pro mnoho influencerů šokujícím. Od rána většině z nich začali raketově klesat sledující na Instagramu. Ukázalo se, že zároveň byli překvapení i ostatní uživatelé. Mnoho z nich se na svůj profil nemohlo přihlásit, protože jim byl účet zablokován, často kvůli údajnému porušení podmínek.

V odpoledních hodinách místního času se začaly na Twitteru objevovat příspěvky uživatelů, kteří si stěžovali na přihlašování k jejich instagramovým účtům. Ukazovala se jim pouze hláška s upozorněním, že byl profil zablokován a z jakých důvodů.

„Napsali, že mi smazali účet kvůli porušení zásad komunity a že mám třicet dní na to se odvolat,“ popsala svou zkušenost z pondělního dopoledne jedna z uživatelek Instagramu. Myslela si, že se jedná o chybu a tak chtěla problém co nejrychleji vyřešit. „Když jsem chtěla vyplnit žádost o přehodnocení, stránka se začala sekat. Když jsem ji obnovila, už jsem se k účtu nedostala,“ pokračuje. Pak už se jen dozvěděla, že byl účet nenávratně smazán.

Ve stejnou dobu si začalo mnoho influencerů všímat, že jim dramaticky klesá počet sledujících. „Jako já jsem zvyklej, už skoro rok mi dá denně unfollow třeba čtyřicet lidí,“ píše na svém profilu influencer Ivo Růžička, který je známý na sociálních sítích známý pod přezdívkou Dima Arrest. On sám si všiml, že mu za hodinu zmizelo více než šest set sledujících. Podobné situace zaznamenali i Lukáš Zachara, známý jako Zachy, Lena Brauner nebo Naomi Adachi.

Nejodebíranější účet na Instagramu má fotbalista Cristiano Ronaldo. Svůj rekord drží přes rok a aktuálně ho sleduje 493 milionů uživatelů. Podobného počtu dosahoval i v pondělí ráno. Během hodiny však přišel o více než tři miliony sledujících. Oficiální účet Instagramu přišel za zmíněný čas zhruba o milion.

Problémy postihly uživatele po celém světě. Oficiální účet Instagramu brzy zveřejnil na Twitteru omluvu se slibem, že na odstranění problému pracují. V moment, kdy se prohlášení objevilo bylo, dle serveru Downdetector.com, nahlášeno přes sedm tisíc chyb. Brzy je ale vývojáři opravili a uživatelé měli své účty zpět.