Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Influencerka By Coco | foto: instagram.com/bycoco.__

Influencerka prodávala na Instagramu zánovní iPhony. Někteří je zaplatili a nikdy nedostali

Influencerka By Coco se rozhodla na Instagramu prodávat zánovní iPhony s velkou slevou. Prý měly být ihned k odeslání. Teď se však ukázalo, že ač někteří telefon zaplatili, nikdy ho nedostali. Influencerka tvrdí, že měla být v prodeji pouze prostředníkem a o delším čekání na dodání nevěděla.
  17:00

Klára Tomsová, která vystupuje na sociálních sítích pod přezdívkou By Coco, se profiluje jako matka influencerka. Sdílí zážitky z každodenního života, zároveň doporučuje produkty pro děti. Teď se rozhodla, že na Instagramu, kde ji sleduje téměř devadesát tisíc uživatelů, začne prodávat telefony. Zdá se ale, že je některým už neposlala.

Telefony značky Apple jsou dlouhodobě oblíbené, kvůli vyšší ceně si je ale nemůže dovolit každý a mnozí by byli rádi za jakoukoli slevu. Tomsová v létě začala nabízet různé modely zánovních iPhonů. Tou dobou nejnovější iPhone 14 Pro s pamětí 128 GB nabízela za cenu 15 500 korun s možností okamžitého odeslání. V současné době se stejný nový telefon, ač už se nejedná o nejnovější model, prodává zhruba za pětadvacet tisíc korun.

Telefon zlevněný o deset tisíc korun byl lákavý pro nejednoho sledujícího. V posledních dnech se však ukázalo, že ač někteří telefon zaplatili, nikdy jim nepřišel. Jedna z žen, která telefon první srpnový den zaplatila, ho dodnes neviděla. S Tomsovou komunikovala výhradně na Instagramu, obratem telefon zaplatila a od té doby jí měsíc téměř denně psala. Ptala se, jak to s telefonem vypadá a kdy ho dostane. Ona pokaždé odpověděla, že brzy a že to řeší. Telefon se prý musel zkontrolovat a bylo nutné mu vyčistit reproduktor, vzhledem k tomu, že je zánovní.

iPhone, který nabízela influencerka By Coco

Uplynul více než měsíc a žena, jejíž identitu redakce Antiyoutuber.cz zná a zprávy mezi ní a Tomsovou viděla, telefon nedostala. Požádala o okamžité vrácení peněz, ve čtvrtek 14. září jí je měla údajně Tomsová poslat zpátky, což se nestalo. Žena žádala o okamžitou platbu, to prý ale banka Tomsové neumí. V pondělí na celý incident upozornila v jedné z facebookových skupin a peníze jí byly téměř okamžitě připsány na bankovní účet. Prý je ale Tomsová musela vrátit ze svého.

Ukázalo se, že zmíněná žena není jediná. Okamžitě se pod příspěvkem začaly množit podobné zkušenosti. Redakce zná identitu dalších šesti žen, které řeší podobný problém.

Netrvalo dlouho a Tomsová se k incidentu sama na Instagramu vyjádřila. „Je smutné a extrémně zarážející, jak lidé dokážou být zlí, hnusní, odporní a sprostí,“ píše a dodává, že se vyjadřovat vůbec nechtěla. Podle těch, kdo telefony zprostředkovávají bylo však vyjádření vhodné.

Tomsová podle jejích slov fungovala jen jako prostředník v celém prodeji. Nejmenovaná firma jí prý dodala telefon a ona z prodeje měla dostat určité procento z obdržené částky. Ač tvrdila, že peníze bude muset vracet ze svého a z prodeje má určité procento, platby za telefon kupující odesílali na stejný účet jako ten, ze kterého peníze vracely.

Nebylo to poprvé?

Podle Tomsové se sešlo několik lidí, kteří na telefony čekali, protože o ně byl jednoduše velký zájem. Ona sama nevěděla, jak dlouho budou muset kupující čekat. Nutno dodat, že na druhou stranu u každého telefonu, který nabízela na Instagramu, bylo napsané, že je ihned k odeslání.

Tomsová ve vyjádření také zmínila, že v minulosti byla sama okradena o 20 tisíc korun. „Ale budu tady snad řešit každé ho*no? Ne, to už se radši půjdu věnovat dětem,“ píše. Prý jí řešení celého incidentu s telefony a penězi akorát krade čas.

Nutno dodat, že se nejedná o první podobný incident, ve kterém Tomsová figuruje. V létě roku 2018 se například objevily informace, že měla požádat o spolupráci instagramový profil mamabook.cz, který patří matkám Ráchel a Lucii. Po tom, co jí zaslaly produkty, o které požádala, po ní chtěly, aby je zveřejnila. To se však nikdy nestalo a Tomsová místo toho tvrdila, že by si je nikdy sama nekoupila. Proto prý neviděla důvod k doporučení.

Od té doby se začaly objevovat informace od různých žen, které tvrdily, že je měla Tomsová podvést. Jedna z nich tvrdí, že si od ní koupila gauč, zaplatila za něj peníze a nikdy ho nedostala zpátky. Podobných příběhů jsou desítky a každým dnem se objevují nové.