Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Ženy si na TikToku stříhají vlasy, reagují na smrt mladé íránské dívky

Videa na TikToku velmi často reagují na aktuální dění. Teď ho plní videa, ve kterých si ženy stříhají vlasy. Vyjadřují tím nesouhlas s íránskými zákony. Reagují na náhlou smrt mladé íránské dívky, která byla před několika dny zatčena a údajně zbita. Podle mravnostní policie neměla správně nasazený hidžáb.
  11:00

Před několika dny se začaly světem šířit informace o smrti dvaadvacetileté íránské dívky Mahsy Amini. Byla zatčena mravní policií v Teheránu kvůli tomu, že porušila zákon, který nařizuje ženám v zemi nosit hidžáb a následně zemřela. Obyvatelé protestují nejen po celé zemi, videa vyjadřující nesouhlas plní i sociální sítě.

Amini byla minulé úterý zatčena, protože neměla údajně správně nasazený hidžáb. Podle očitých svědků surově zbita v policejní dodávce. Vše kvůli náboženským standardům a zákonům, které v zemi panují. Později upadla do kómatu a po třech dnech zemřela. Tamní policie tvrdí, že kvůli náhlým srdečním problémům. Její rodina popřela, že by dívka měla nějakými podobnými zdravotními komplikacemi.

@clara_dao Please be their voice & spread awareness, ANYTHING helps‼️ I stand with the Iranian women and people. Sending my love and prayers to anyone in Iran right now, y’all deserve so much better! 🤍 #mahsaamini #iran #persiantiktok #persian #iranian #iranprotests2022 #mahsa #irantiktok #girlssupportgirls #zhinaamini ♬ original sound - em🤍

V den jejího pohřbu se v patnácti íránských městech konaly rozsáhlé protesty proti tamější vládě. Na sociálních sítích se objevila videa, kde si ženy stříhají vlasy a okolní dav skanduje „smrt diktátorovi.“ Policie měla po účastnících protestu střílet.

Aktuálně sociální sítě plní videa z celého světa, na kterých si ženy stříhají vlasy a vyjadřují tím podporu nejen rodině zemřelé dívky, ale i nesouhlas s íránským režimem. „Už nemůžu mlčet, Mahsa měla teprve dvaadvacet let,“ píše v popisku jedna z žen, která se rozhodla pro stejný způsob protestu.

@titiiititiii #mahsaamini #iran #persiantiktok #مهسا_امینی ♬ original sound - em🤍

Existuje i druhý typ videí. Uživatelé spojují trend, ve kterém se oblékají s aktuální situací. „Get ready with me to get killed in Iran,“ stojí v popiscích videí. Zdrcené ženy se chystají na odchod z domu, převlékají se do společensky přijatelného oblečení a nakonec si nasazují hidžáb.

@endlich_zufrieden „Mahsa Amini is a 22-year-old Iranian girl who was killed by the guidance patrol (police for compulsory hijab) due to a severe beating.Please bring the voice of Iranian people to the world“ #mahsaamini ♬ original sound - jkk.lomls

Podobných příspěvků se objevují denně tisíce a mnohé tvoří i uživatelé ze zahraničí. Všichni z nich chtějí symbolicky podpořit ženy v Íránu, kterým zákony nařizují jak se oblékat od revoluce v roce 1979. Na jejich dodržování dohlíží mravnostní policie a pokud se žena oblékne podle nich nevhodně, hrozí jí pokuta, vězení, nebo i bičování.