Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

Ivan Trojan hrál v basketbalovém zápase za Opavu. | foto: Instagram.com

Trojan v basketbalové lize: Senzace, či bulvarizace sportu? Podle experta to do sportu patří

Ivan Trojan se na pár minut zapojil do basketbalového zápasu v první lize za Opavu a jeho účast se dostala už i do světa. Někteří však jeho zapojení do zápasu kritizují, charita se podle nich dá dělat jinak. Podle experta na sportovní marketing něco takového do sportu patří.
  16:21

Je to už několik dnů, co si herec Ivan Trojan zahrál v prvoligovém basketbalovém zápase. Nastoupil za tým BK Opava, který si to v 18. kole ligy rozdal s Pískem. Nejedná se o novou posilu týmu, ale o charitativní účast. V rámci zápasu se konala dražba jeho dresu, ze které se vybralo téměř jednasedmdesát tisíc korun pro klub cystické fibrózy. Ačkoliv se jeho úspěšná účast v zápase shledává většinou s pozitivními reakcemi, najde se i nemálo těch negativních. Podle mnoha lidí na sítích to hází špínu na profesionální sport.

První body Ivana Trojana v našem dresu

#hejaopava #bkopava #czbasketball #kooperativanbl #ivantrojan

30. prosince 2023 v 19:58, příspěvek archivován: 4. ledna 2024 v 14:23

Nejen u nás, ale dokonce i ve světě získal zápas s Trojanem velikou pozornost. Sítě plní videa jeho čtyř bodů a trestného střílení. Jeden tiktokový účet s téměř milionem sledujících o tom dokonce natočil speciální video, které má momentálně stovky tisíc zhlédnutí.

„Tato fotka není vytvořená umělou inteligencí. V šedesáti letech (pozn. red.: skutečný věk Trojana je devětapadesát let) si slavný český herec Ivan Trojan zahrál jeho první profesionální basketbalový zápas,“ říká tvůrce ve videu. Podle komentářů si tento příběh získal srdce nemálo zahraničních uživatelů.

Podle experta na sportovní marketing by takhle mohla vypadat kvalitně provedená charita ve sportu. „Splnilo to účel, pro který to bylo udělané,“ říká sportovní marketér Tomáš Janča pro redakci Antiyoutuber.cz.

„Za mě to do sportu patří. Problém by byl, kdyby se to stávalo v každém kole, že by si nějaký herec něco zahrál. Když se to ale stane takhle jednou, tak si myslím, že to tomu sportu dává lidštější tvář,“ doplňuje. Reaguje tak na některé komentáře na sítích, kdy uživatelé mluví o tom, že zapojení celebrit do profesionálního sportu je špatné.

@overtimeeur Dope story 🫡 #ivantrojan @Axel Bouchant #basketball #europe #czechrepublic #fyp #viral ♬ original sound - Overtime Europe

Některé lidi na sítích Trojanova účast v zápase moc nepotěšila. „Level Putin v KHL. Návrat do veksláckého kapitalismu. V devadesátých letech hráli taky ligu různé celebrity. Tohle fakt někomu imponuje?“ píše jeden na platformě X.

„Ostuda, nevím o co šlo, ale je to znevážení sportu,“ komentuje další.

Mluví i o tom, že by se na profesionální úrovní mělo hledět spíše na mladé talenty, než na zapojení celebrit. „Hrál tam devadesát sekund. To je úplně směšné argumentovat mladými sportovci,“ říká Janča. „Zrovna letošní ročník Písku je přesně to, co se očekává. To jsou mladí kluci všechno. Nemyslím si, že není prostor pro mladé zrovna v basketbalu,“ doplňuje.

Podobné zapojení celebrit do profesionálního sportu u nás není nic nového. Už v minulosti si právě Trojan zahrál ve fotbalovém zápase za jeho oblíbený klub Bohemians Praha, který tehdy bojoval o postup do první ligy.

„Štáfek hrál dokonce pohár jako Lavi za Vyšehrad. To mi přišlo mnohem víc pocitově přes čáru, než tady těch devadesát sekund v NBL (Národní basketbalová liga),“ popisuje Janča další příklady zapojení celebrit ve sportu.

Zapojení celebrit do profesionálních sportů bere v určitých směrech za adekvátní. „Nechtěl bych, aby to byl recept, aby to dělali všichni. Tím pádem by to už sklouzávalo k dehonestu. Propojování známých tváří napříč obory sportu je něco, co si myslím, že se bude dít častěji,“ vysvětluje Janča.