Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Propalestinský pochod v Londýně | foto: Profimedia

Podporuje TikTok propalestinská videa? Čínská platforma se proti nařčení ohradila

Konflikt mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamás vyvolal na sítích obrovské emoce. Nejen na platformě TikTok se však objevuje daleko více propalestinského obsahu, než toho proizraelského. Čínská platforma se tak momentálně ohradila vůči nařčení, že účelně podporuje Pásmo Gazy, či dokonce Hamás. Ovlivňují sociální sítě pohled mladistvých na tento konflikt?
  17:05

Válečný konflikt mezi Izraelem a Hamásem rozdělil uživatele na sítích na dva tábory. Na nich jsou propalestinská videa daleko častější a více viditelná. Lidé tak začali spekulovat nad tím, že původem čínská platforma TikTok taková videa upřednostňuje a dostává do popředí. Celou debatu podporuje hlavně počet zhlédnutí u propalestinských a proizraelských videích. Videa na TikToku s hashtagem #standwithpalestine mají téměř čtyři miliardy zhlédnutí, zatímco videa s hashtagem #standwithizrael mají zhruba čtyři sta čtyřicet milionů.

Jaká je skutečná pravda za algoritmem TikToku, ví snad jen samotná platforma. Že se na ní vyskytuje více propalestinského obsahu je však zdá se evidentní. Nedávno se propalestinská myšlenka dostala i do efektů. Platforma finančně odměňuje právě i například tvůrce, kteří vytvoří úspěšný a používaný efekt. Jedna z nejúspěšnějších tvůrkyní efektů na platformě říkající si Jourdan tak jeden takový na podporu obyvatel Gazy vytvořila.

@xojourdanlouise How using this filter can help the people of Gaza 🍉 — @Jourdan 🖤 As an AR creator, I am part of the Effect Creator Rewards program - basically like the creativity fund but for effect creators. This allows me to earn money for each unique video published using my effects*. I have created this FILTER FOR GOOD effect and will be donating the rewards earned to charities providing aid in Gaza. I know many of us don’t know how to help, but it can be as simple as posting a video with this filter! *Effects only can start earning rewards once 200,000 people have posted a video using it, which seems like a lot but it can easily be achieved! Please comments, save, and share to boost and encourage everyone to use this filter 🍉 #newfilter #effecthouse #watermelon #free #blackgirlsintech #augmentedreality #socialchange #filterforgood ♬ Redbone (feat. The Notorious B.I.G. & 2Pac) - $TURCK

Ve videu, ve kterém představuje celou jeho myšlenku říká, že peníze které si díky filtru vydělá, daruje charitám, které v Gaze poskytují zdravotní pomoc. „Můžete podpořit lidi v Gaze jednoduše tím, že použijete tento efekt,“ říká Jourdan ve videu. Proto, aby od platformy nějaký finanční obnos dostala, musí být s daným efektem natočeno minimálně dvě stě tisíc videí. Počet videí natočených přes tento filtr se za pár dnů zvedl enormním tempem. Momentálně jich je už čtyři miliony tři sta tisíc, a to jen za pouhých pět dnů.

Jourdan slibuje, že bude časem postupně ukazovat kolik si zatím z filtru vydělala a jak to jde s penězi, které slíbila, že zašle na charitu. Samotný efekt s konfliktem nemá nic moc společného. Tvůrce v něm musí pouze za pomocí táhnutí prstu po displeji sebrat semínka z melounu.

Podle mnoha uživatelů na platformě X, někdejším Twitteru, je odpověď na to, proč jsou propalestinská videa více vidět, jasná. „Jde jen o to, že většina světa pohrdá genocidou,“ komentuje jeden uživatel. „Stát Izrael má problém, páchá genocidu a lidé to vidí tak, jak to je,“ píše další. Lidé na sítích velice pohrdají myšlenkou toho, že by platforma nějakým způsobem podporovala obyvatele Pásma Gazy a berou to jako proizraelskou propagandu. Jde podle nich čistě jen o to, že má většina lidí ty rozumné názory jako oni a jelikož jich je více, tak jdou více vidět.

K myšlence toho, že TikTok podporuje více propalestinská videa se vyjádřilo nejen mnoho uživatelů na sítích, ale i zahraničních politiků. Americký senátor Marco Rubio řekl, že podle něj platforma zlehčuje teroristickou organizaci Hamás. Jelikož těch kritik na adresu TikToku bylo už příliš, samotná platforma vydala vyjádření. „Za posledních několik dnů došlo k nesprávné analýze dat hashtagů z TikToku kolem konfliktu, což způsobilo, že někteří komentátoři falešně naznačovali, že TikTok prosazuje propalestinský obsah před proizraelským,“ uvedl TikTok.

Toto téma se dostalo i k nám na sítě. Novinář Hospodářských novin Martin Ehl udělal na svém X profilu experiment, o kterém následně sepsal i článek. Přesdílel příspěvek od polského politologa Tomasze Bortkiewicze, který v něm tvrdí, že mládež ze západu odsuzuje Izrael za útok na Pásmo Gazy pouze s informacemi, které má z TikToku. Cílem jeho experimentu bylo zřejmě sledování reakcí uživatelů platformy X na příspěvek. „Čínská sociální síť to pochopitelně dělá zcela záměrně, a to v celosvětovém měřítku. Včetně různých nuancí lokálního ovlivňování v zemích zájmu,“ napsal pod příspěvek jeden uživatel.

Lidé na sítích se také snaží vyzdvihnout to, že je důležité podotknout, že je rozdíl mezi podporováním obyvatel Gazy a teroristické organizace Hamás. „Nejvzdělanější a nejkompetentnější novinář nepozná rozdíl mezi podporou Palestiny a podporou Hamásu. Skutečně hlídací pes demokracie,“ kritizuje jeden uživatel příspěvek Ehla. Ehl však pouze parafrázoval to, o čem píše Bortkiewicze s tím, že se podle něj jedná o zajímavý názor, ne však založený na pravdě.