Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Zpěváka Bendiga na Slavících někdo posypal moukou a vykřikoval rasistické urážky | foto: Herminapress

Jan Bendig: Žádný útok jsem nepřipravoval, omlouvám se za odmlku. Na všem byli domluvení a věděli to, říká mluvčí policie

Zpěvák Jan Bendig se konečně na svém Instagramu vyjádřil ke kauze s moukou. Žádný útok prý nepřipravoval, aktuálnímu vyšetřování policie prý nerozumí. Lidé mu nevěří a označují ho za lháře. On má však zřejmě v kauze jasno a bude se prý bránit. Omluvil se ale za dlouhou odmlku. Podle mluvčího pražské policie Richarda Hrdiny je věc jasná. Bylo to dopředu přichystané a promyšlené, říká.
  13:20

Aktuálně velice pikantní kauza zpěváka Jana Bendiga a údajného útočníka s moukou má své pokračování. Mluvčí pražské policie Richard Hrdina nedávno uvedl, že se měli oba společně domluvit. Bendigovi dokonce hrozí pokuta ve výši až padesáti tisíc korun za křivé svědectví. Zpěvákovi trvalo poměrně dlouho, než se k celé kauze vyjádřil. Chtěl prý počkat, než mu dojde oficiální vyjádření od policie. To mu dorazilo prý v pátek, a tak se konečně k celé kauze vyjádřil. Je prý nevinný. Ačkoliv ocenil práci policie, aktuálnímu vyšetřování nerozumí. S útočníkem prý nic neplánoval a v kontaktu nebyl. To Hrdina rozporuje.

Jan Bendig se konečně vyjádařil ke kauze mouka na slavících. Věříte mu nebo jste spíš tým policie? ‍♂️

#antiyoutuber #antiyoutubercz

26. února 2024 v 11:01, příspěvek archivován: 26. února 2024 v 11:36

„Uznávám, že jsem zbytečně zalezl do ulity a měl jsem se vyjádřit. Jsem ale odjakživa hodně citlivý kluk, a to, co se kolem toho rozpoutalo, mě doslova vyděsilo. Musel jsem to nějak strávit a rozkoukat se,“ omlouvá se Bendig na svém Instagramu, že se na jeho vyjádření muselo čekat tak dlouho. Nechtěl se prý vyjadřovat k něčemu, co si neměl možnost ověřit z rozhodnutí policie. Právě to přijde mnoha lidem velice nesmyslné. „To je absolutní p*čovina. Chtěl si počkat, protože se bál, že na sebe napráská něco, o čem policie netuší. Prolhaný d*ment,“ píše jeden z lidí na Instagramu.

Jeho vyjádření je už venku a jak sám Bendig říká, někoho jím zřejmě zklame. K ničemu se nepřiznal, ba naopak se označil za nevinného. „Stále si stojím za tím, že jsem útok nepřipravoval a nedomluvil a nevěděl o něm. S útočníkem jsem se ohledně údajné přípravy útoku před ani po útoku nesetkal, ani jsem s ním v této věci telefonicky ani jinak nekomunikoval,“ vysvětluje Bendig. To prý také vyplývá z usnesení policie, které měl obdržet v pátek. V kontaktu byl prý s údajným útočníkem jen po incidentu, kdy se mu měl muž sám ozvat a omluvit se. Měl mu prý říct, že byl ve velice těžké životní situaci. „Ze které jsme se mu oba snažili ukázat směr, protože už jsme takoví,“ říká.

Tímto vyjádřením prý nemá v plánu jakýmkoliv způsobem zpochybňovat práci policie. Naopak ocenil jejich přístup k věci. „Chci je pochválit a poděkovat, že hodinu po incidentu dorazila dvojice vyšetřovatelů, projevili zájem o případ, chovali se velice slušně a to pak i při následném výslechu,“ říká. Ačkoliv projevil policii vděk, aktuální dění nechápe. Rozhodl se tak prý využít možnosti právního zastoupení a má v plánu se bránit i přes to, že je z celé kauzy už prý velice vyčerpaný.

Dobrý večer, zde je mé vyjádření ke kauze “mouka”. Jelikož je text trošku delší, tak jsem ho nahrál do fotek.

Děkuji.

25. února 2024 v 18:25, příspěvek archivován: 26. února 2024 v 11:37

Vyjádření mluvčího pražské policie Richarda Hrdiny je stále aktuální a rozporuje to, co Bendig říká. „Co pan Bendig k tomu povídá nebo nepovídá, to já bohužel komentovat nemůžu a ani nebudu. To, co jste mi řekl, de facto rozporuje to, co jsem říkal já. Já jsem to říkal z toho důvodu, že to je ověřené a že to víme. Kdybychom to nevěděli, tak to neříkám,“ říká Hrdina redakci Antiyoutuber.cz. „Detektivové z odboru extrémismu a terorismu ten případ důkladně prověřovali a na základě výslechů nejenom jeho ale všech ostatních okolo a všech zúčastněných a různých dalších věcí, na které my jsme přišli v tu chvíli, tak to platí, jak jsme říkali,“ pokračuje. „Bylo zjištěno právě to, že na všem byli domluvení a věděli to. Bylo to dopředu přichystané a promyšlené,“ doplňuje.