Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Český návrhář Jan Černý | foto: Profimedia.cz

Kolekci pro české olympioniky navrhne Jan Černý. Měla by být brutálně speciální

Nástupovou kolekci pro český tým na Letní olympijské hry 2024 navrhne úspěšný návrhář Jan Černý. Podle jeho slov by měla být brutálně speciální, jeho přístup se totiž liší od všech jiných návrhářů podobných kolekcí. Vznikne tradičně ve spolupráci s Alpine Pro.
  16:31

Následující letní olympijské hry se blíží. Už za méně než rok ovládnou Paříž a těší se na ně tisíce sportovních fanoušků. Teď však zaujaly i české fanoušky módy. Sportovce totiž oblékne oblíbený a úspěšný návrhář Jan Černý. Pro mnohé je jeho spojení s olympijskými hrami revoluční.

„Olympijská kolekce do Paříže 2024, máme deset sekund v nejsledovanějším přenosu na světě na to zaujmout úplně všechny,“ vysvětluje Černý. Podle jeho slov bude nástupová kolekce brutálně speciální. Při rešerši nenašel podobný přístup k navrhování ani v Česku, ani v zahraničí. Černý totiž nechce navrhovat kroje, ryze sportovní oblečení nebo formální oblečení, chce se vydat jiným směrem. Víc k nové kolekci zatím neprozradil.

Paříž je všeobecně považovaná jako hlavní město módy a proto před Černým stojí nelehký úkol. Oblečení musí být funkční, odpovídající současným módním trendům a zároveň vkusné. Kolekce tradičně vznikne ve spolupráci s Alpine Pro.

Česká olympijská kolekce sice získala pozornost mnohokrát, ne vždy však byly reakce pozitivní. Na poslední zimní olympiádě v Pekingu byla sice kolekce poměrně nicneříkající, předchozí letní kolekce vzbudila rozpačité reakce. Vznikla ve spolupráci se Zuzanou Osako, byla inspirovaná modrotiskem a kroji a podle mnohých byly jednotlivé kusy oblečení navržené poměrně nešťastně. Největší rozruch však bez debat vzbudily holínky a deštníky z roku 2012 v Londýně.

„Bude jedinečná! Jeden outfit reprezentuje celou zem. Pro mě je to obrovská výzva!” #olympijskytym @alpineprocz #kolekce #olympijskakolekce #Paris2024

11. září 2023 v 12:09, příspěvek archivován: 11. září 2023 v 15:34

Černý je bezpochyby jeden z nejúspěšnějších českých současných módních návrhářů a na jeho přehlídky se těší tisíce módních nadšenců. Nedávno stejnojmennou značku přejmenoval na Jan Société. Mimo jiné proto, aby dal najevo, že není jen jeho, ale na návrzích pracuje tým několika lidí. Ikonické přeškrtnuté Jan sice zůstalo, spíše už jen jeho oblečení doplňuje.

V minulosti zaujal také spoluprací se zlínskou značkou Prestige, se kterou navrhoval několik modelů populárních tenisek. Povedlo se mu tím omladit obuv, která byla dříve vnímaná především jako něco, co jednoduše mají na nohou nosit starší.

Je nutné zmínit také stáž v módním domě Louis Vuitton v Paříži pod vedením dnes již zesnulého designéra Virgila Abloha v roce 2019. I proto je pro něj tvorba nové kolekce sentimentální. Působil také jako kreativní ředitel české značky Kara.