Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

Budu to splácet 10 let! Jenis si půjčil auto, nevšiml si škod a teď musí platit

Vítěz reality show Like House Jan Svěcený, známý jako Jenis, je v problémech. Půjčil si auto od carsharingové společnosti a nezkontroloval si jeho stav. Auto mělo škody, kterých si nevšiml. Zaznamenal je až další uživatel, který na ně společnost upozornil. Podle jejich podmínek je odpovědnost na známém influencerovi.
  12:00

Nepozornost se nevyplácí a své o tom nyní zjišťuje i výherce první řady reality show Like House Jan Svěcený alias Jenis. Po Praze se dle svých slov pohybuje i sdílenými auty. Právě jedno takové si před časem půjčil, nevšiml si vady a nyní bude muset platit - bezmála padesát tisíc korun.

Carsharing se v posledních letech rozmohl po celém světě. Umožňuje lidem efektivněji využívat vozidla. Sdílená auta najdete po celé Praze a většina lidí je používá na krátké cesty po městě. Půjčují se většinou přes mobilní aplikaci a jejich stav mají hlídat samotní uživatelé. Pokud na autě zaznamenají škodu, je povinnost ji ihned společnosti nahlásit. Pokud si jí daný člověk nevšimne, neomlouvá ho to a vina jde za ním. To se stalo i Jenisovi.

Svěcený se ke své chybě vyjádřil na Instagramu. S půjčeným autem jel údajně tři minuty a nevšiml si promáčklého blatníku a odřeného světla. Událost se stala dva měsíce zpátky a až dnes mu přišlo vyúčtování. Společnost po něm chce zaplatit necelých 50 tisíc.

Chybu sice uznal, ale pokuta se mu platit nechce. „Já s tím nemám nic společného, vlastně jsem to neudělal. Moje chyba byla, že jsem si to neohlédnul. Budu to splácet asi 10 let. 50 tisíc za to, že jsem s autem popojel tři minuty a týpek přede mnou ho prostě zabil,“ řekl ke škodě vítěz známe reality show. Snaží se z místa sehnat kamerové systémy a prosí lidi o pomoc.

Společnosti mají však pravidla jasně nastavená a každý uživatel by se s nimi měl seznámit. „Vše je jasně uvedeno v podmínkách společnosti. Každý uživatel je povinen škodu ihned nahlásit a pokud to neudělá, tak nese odpovědnost on,“ uvedla manažerka největší české carsharingové společnosti Car4Way Natálie Mačátová. Dokázat nevinu je podle ní možné pomocí kamer nebo policie. Řešení ale není v kompetencích společnosti.

Společnost Anytime to má nastavené odlišně a před půjčením při vrácení musíte auto detailně vyfotit, aby bylo hned jasné, kdo způsobil jaké škody.

Témata: Jenis