Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Od kukuřice, přes máslo na prkýnku až k Negroni. Recepty roku 2022 na TikToku

Na TikToku byla letos trendy videa různých kategorií, jednou z nejoblíbenějších však bylo rozhodně jídlo. Tento rok přinesl kukuřici, máslo na prkýnku, saláty nebo i sodovku s balzamikovým octem. Ač jsou recepty mnohdy bizarní, uživatelé je milovali.
  21:00

Na TikToku se uživatelé chtějí zabavit nebo najít inspiraci. Hledají nejnovější módní trendy, knižní tipy nebo třeba i recepty, které jsou mnohdy sice bizarní, ale zároveň i chutné a jednoduché. V letošním roce tomu nebylo jinak a vzniklo mnoho receptů, které se staly trendem. Některé byly zdravější, jiné méně, úspěšné ale byly všechny následující.

Green Goddess Salad

Recept na salát zveřejnila @bakedbymelissa už v září minulého roku, trend se začal šířit až později. Její recept obsahuje zelené zelí, okurku, pažitku a cibulku. V podstatě na něm není nic speciálního, jen jsou jednotlivé ingredience nakrájené na kostičky a každý salát, který je přelitý speciální zálivkou, může být „salátem zelené bohyně“. Její hlavní ingredience jsou špenát, vlašské ořechy, bazalka, citron a několik dalších, díky kterým je salát tak chutný.

Butter Board

„Máslová prkénka“ jsou trendem, který je přinejmenším kontroverzní. Na dřevěné prkénko se namažou kousky másla, ozdobí se ovocem nebo omáčkami, posypou kořením a pak už je pokrm připraven k servírování. Vaši hosté ho většinou jedí tak, že si do másla opakovaně namáčí nějaký kousek chleba nebo bagety. Právě proto trend vzbudil tolik debat, někteří ho považují kvůli tomu za nehygienický a nechutný.

Prkénka se neobjevila jenom s máslem, mnoho uživatelů se snažilo vymyslet nějakou jinou variantu surovin. Vyráběli tak sýrová, rybí, salámová nebo jakákoli jiná prkénka a trend různě upravovali. Někteří uživatelé vytvářeli i sladká prkénka, na což reagovala například společnost Ben & Jerry's, která sdílela své zmrzlinové prkénko.

@naughtyfork Butter board is my new fvaorite thing. Idea by @Justine Doiron !! #fyp #butterboard #foryou #tiktokfood #viral ♬ Chill Day - LAKEY INSPIRED

Smashed Potatoes

Mnoho uživatelů se dlouhodobě snaží najít zdravější alternativu ke smaženým brambůrkům. To se podle některých letos povedlo. Na TikToku se totiž objevil recept, kdy uživatelka uvařené brambory rozmačkávala skleničkou, posypala je nějakým kořením a dala zapéct do trouby. Podle některých tak vytvořila perfektní náhradu za nezdravé a tučné chipsy.

Marry Me Chicken

Podle některých může být kuře tak dobré, že když ho uvaříte a váš partner ho sní, okamžitě vás požádá o ruku. A navíc příprava trvá jen pětadvacet minut. Recept obsahuje kuřecí prsa, smetanu, česnek, bylinky a sušená rajčata. Je také ideální pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli, název receptu je třeba brát s nadsázkou. I přes to je jedním z nejoblíbenějších tohoto roku.

Kukuřičný klas

Na konci léta celý TikTok miloval kukuřici. Mohlo za to virální video, kde mladý chlapec povídal o tom, proč má rád kukuřici. Uživatelé sociálních sítí se brzy zamilovali jak do něj, tak do vařených kukuřičných klasů s máslem, solí a špetkou cukru. Na videích nejen kukuřici jedli, někteří o ní zpívali, nebo ji třeba i malovali

@recesstherapy Children of the… corn? 😂 🌽 #recesstherapy #corn #cornisgood #fyp #favorite ♬ original sound - Recess Therapy

Negroni Sbagliato

Tento rok nebyly trendy jenom recepty na pokrmy, i některé drinky byly letos oblíbené. Jedním z nich bylo právě Negroni Sbagliato a to jen díky rozhovoru dvou hereček ze seriálu Rod draka z produkce HBO Max. Na TikToku se začalo šířit video, kdy Olivia Cooke své kolegyni Emmě D'Arcy pokládá různé otázky. Jednou z nich je i ta, jaké pití má D'Arcy nejradši a její odpověď „Negroni. Sbagliato. With prosecco in it,“ začala být okamžitě populární nejen kvůli drinku, ale i hlasu herečky. Uživatelé TikToku tak začali brzy koktejl připravovat a ochutnávat.

@notjustabartender

I had to hop on this IMMEDIATELY. Also one of my favorite negroni variations, especially if you love a more effervescent cocktail. Sbagliato means “broken” or “mistake” in Italian, and rumor has it this cocktail was made by accident when a bartender meant to make a regular negroni, but reached for prosecco instead of gin. I dont know how you do that honestly, but I love a good story, especially when it comes from a happy accident. Recipe: 1 oz sweet vermouth, 1 oz campari, top with sparkling (prosecco is a solid choice, but any brut style would suffice). Wedge or a twist, your choice.

♬ a negroni sbagliato w prosecco l hbo max - hbomax

Zdravá Cola

Letos se někteří uživatelé snažili hledat zdravější alternativu různých limonád. Jedním z nich byla i populární Coca Cola. Herečka Amanda Jones na svém profilu zveřejnila video, kde připravuje nápoj, který by měl být lepší a zdravější než právě oblíbená sycená limonáda. Recept jí prý prozradila její trenérka pilates a jedná se o mix sycené vody s balzamikovým octem a podle většiny uživatelů rozhodně není dobrý, natož podobný Cole.

@mandyvjones @LaCroix Sparkling Water ♬ original sound - Amanda Jones

V roce 2022 se objevilo i mnoho dalších trendů. Sledující zaujaly mimo už zmíněné pokrmy například pečené ovesné vločky, Pepsi Cola s mlékem, burgery v tortile, skořicoví šneci nebo třeba růžová omáčka.