Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Gruntorádova hladovka: stan, plot čaj a odhodlání. Budu tu tak dlouho, jak bude potřeba, říká

Chartista Jiří Gruntorád drží protestní hladovku. Požaduje totiž demisi Mariana Jurečky, který zastává funkci ministra práce a sociálních věcí. Chce také dosáhnout toho, aby měli signatáři Charty 77 a lidé, kteří museli žít v exilu, nárok na průměrný důchod. V mrazu proto spolu s disidentem Johnem Bokem stanují před úřadem vlády.
  21:07

Před Úřadem vlády demonstruje už od 17. listopadu chartista Jiří Gruntorád. Ten je na místě z jediného důvodu, požaduje demisi ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Gruntorád se rozhodl, že ve svých jednasedmdesáti letech zahájí protestní hladovku, kvůli neřešení problému nízkých důchodů členů třetího odboje. Před Úřadem vlády si proto postavil stan a už pátý den opravdu nepřijímá nic jiného než pouze vodu a čaj. Den poté, co se Gruntorád rozhodl protestovat proti Jurečkovi, se k němu připojil také chartista John Bok, který stejně jako Gruntorád drží protestní hladovku.

Gruntorád i Bok působí i po několika dnech dobře naladění. Před Úřadem vlády mají každý svůj stan a chrání je nejen kovový plot, ale také strážníci, kteří hlídají samotnou budovu. V posledních dnech se venkovní teplota pohybuje okolo bodu mrazu, ale Gruntorád si klidně chodí pouze ve svetru. Jeho protest ale nezůstal bez povšimnutí. „První, kdo se mnou mluvil, byl Jurečka. Pan ministr odstoupit nechce a nechce. Já mám dost času,“ řekl redakci Antiyoutuber.cz, která dorazila na místo, Gruntorád a usrkl si čaje.

Na místě prý hodlá zůstat do té doby, dokud bude potřeba. Ani po pěti dnech držení hladovky prý necítí žádné zdravotní komplikace. „Cítím se výborně. Bolel mě zub a přestalo to,“ vtipkoval Gruntorád, který vypadal opravdu odhodlaně. Ne každý ale bere protestní hladovku dvou chartistů s humorem. Oba dva jsou totiž neustále obklopovaní lidmi, kteří o ně mají starost, ptají se jich, zda něco nepotřebují a ochotně jim přináší termosky s čajem.

Protože se oba demonstranti usadili před Úřadem vlády, veškeré dění sledují také místní strážníci, kteří monitorují každého, kdo se ke Gruntorádovi a Bokovi přiblíží. „Já jsem se dostal za plot díky ochrance, protože oni mají pomáhat a chránit, takže nás chrání. Cítím se bezpečně, je to pro mě nová zkušenost s policií,“ popisoval Gruntorád. Místní strážníci jsou opravdu zdvořilí a tolerantní. Ochotně vysvětlují, o co jde a jaká pravidla musí dodržovat ti, kteří za demonstranty přijdou.

Kolemjdoucí, kteří nevědí, proč Gruntorád a Bok na místě stanují, kolikrát udiveně vyvalí oči. Někteří se občas zastaví na kus řeči a oba demonstranti jim vždy ochotně vysvětlí, co je cílem jejich protestu. Podporu jim vyjadřují také řidiči, kteří v autech projíždějí kolem úřadu vlády.

Redakce Antiyoutuber.cz byla na místě asi hodinu a několikrát se stalo, že řidiči zatroubili, když projížděli kolem a rozhodně to nebylo kvůli jiným autům. Jak ale celá situace dopadne nikdo neví. Jurečka už prý pracuje na novele zákona, aby lidé, kteří žili v exilu nebo byli ve vězení, měli možnost přiznat průměrný důchod. Podle všeho ale ministr nemá v plánu ze své funkce odstoupit.