Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Jiří Procházka se v anketě umístil až na 10. místě. Pro mnoho lidí je to výsměch tomu, co MMA bijec v letošním roce dokázal. | foto: Profimedia.cz

Jiří Procházka zná svého příštího soupeře. Texeira to ovšem nebude, ukončil kariéru

UFC má nového šampiona ve střední váze. Glover Texeira byl poražen Jamahalem Hillem v titulovém zápasu. Texeira se však vzápětí rozhodl ukončit kariéru. S Hillem se po svém návratu utká Jiří Procházka.
  13:04

Jiří Procházka se vzdal svého titulu šampiona UFC kvůli zranění. I když je teprve v odobí kdy se zotavuje, už teď zná svého příštího soupeře. O volný pás se totiž utkali v neděli 22. ledna v Rio de Janeiru američan Jamahal Hill a brazilec Glover Texeira. Největší světová organizace UFC tak uskutečnila již svůj 283 galavečer. Zápas byl velmi očekávaný a oba bojovníci předvedli neuvěřitelný zápas.

Už v během prvního kola bylo jasné, že zápas bude tvrdý. Oba soupeři si nenechali nic líbit a střídali jeden úder za druhým. Druhé kolo nastavilo ještě vyšší tempo zápasu, který začal velmi gradovat. Ve třetím kole se dostal Glover Texeira na zem, kde byl zasypáván údery od Hilla, který byl blízko k ukončení zápasu.

Jelikož se ovšem jednalo o titulový zápas, rozhodčí měl právo nechat běžet zápas dál. Jamahal Hill měl nad soupeřem jasně navrch a neustále vysílal kombinace úderů, kterým se Texeira nemohl vyhnout. Kvůli tomu byl také Texeirův obličej plný modřin a tržných ran, odmítal se však vzdát. V pátém kole už bylo vidět na obou zápasnících značné vyčerpání. Spíš se víc svazovali do klinčů a nedokázali už tolik udržet ruce u hlavy.

Nakonec zazněl gong posledního kola a došlo na vyhlášení. Vyhrál Jamahal Hill na body a dokázal tak, že je právoplatným majitelem titulového pásu, který mu byl následně připnut kolem pasu. Hill tomu sám nemohl uvěřit, padl na kolena a rozbrečel se.

„Tam odkud pocházím se dostat sem? To nemůže být skutečné. Tolik tvrdé práce a odříkání, tolik lidí co mi říkali, že to nedokážu. Co řeknete kurva teď,“ řekl Hill hned po zápase v rozhovoru s moderátorem celé akce. Ovšem velmi smutný a zničený Texeira udělal zásadní krok ve svém životě. Položil svoje boxerské rukavice doprostřed klece a oznámil konec kariéry. Co se týče MMA, bude prý pokračovat už jenom jako trenér. Oba soupeři se následně objali na zemi oktagonu.

Tento zápas ovšem předurčil budoucnost českému zápasníkovi Jiřímu Procházkovi. Ten totiž minulý rok porazil Glovera Texeiru a titul ve střední váze v UFC tak získal on. Následně se ale zranil a musel podstoupit operaci, takže se rozhodl vzdát se svého pásu šampiona a uvolnit ho novému majiteli. Tím se po vyhraném zápase stal Jamahall Hill.

Procházka nahrál na svůj profil na Instagramu video kde reaguje na výhru Hilla. „Gratuluji. Přicházím, přicházím,“ říká Procházka ve videu. Svůj návrat podle jeho slov plánuje někdy kolem září. Ovšem o pás se nyní utká s úplně jiným soupeřem. Procházka byl navíc často pod vlnou kritiky. Podle některých lidí totiž Procházka nad Texeirou zvítězil jenom s velkým štěstím. Ovšem budoucí Procházkův soupeř se zdá jako daleko složitější než byl Texeira. Stačí se podívat jak v podstatě celou dobu zápas s Texeirou kontroloval a může nám být všem jasné, že Jiří Procházka má před sebou opravdu těžký zápas.