Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Jonna Jinton a její umění | foto: https://www.instagram.com/jonnajinton/?hl=csAntiyoutuber.cz

Brodí se sněhem, koupe se v ledu. Influencerku za tvorbu ocenil švédský král

Jonna Jinton je mladá švédská umělkyně a muzikantka, která na YouTube dokomentuje život na severu Švédska. Přestěhovala se z velkoměsta doprostřed lesů a divočiny. Zažívá zde kruté zimy a nulovou občanskou dostupnost. Švédský král ji ocenil za rozvoj venkova, kterého dosahuje pomocí svých videí.
  1:00

Jonna Jinton žila většinu svého dospělého života v Göteborgu, druhém největším městě Švédska. Byla prý neustále unavená a nemohla najít smysl života. Tak z ničeho nic ukončila studium a přestěhovala se na úplný sever země doprostřed panenské přírody, kde dříve bydleli její předci. Celé místo ručně se svým mužem zrekonstruovala a točí videa o svém životě. Sledují ji miliony lidí.

Její nejsledovanější video představuje její životní příběh. Má patnáct milionů zhlédnutí a mluví zde hlavně o tom, jak jí příroda pomohla najít klid na duši a štěstí. Popisuje, jaké to je zažívat polární noci a nulovou dostupnost služeb v místě bydliště. Jonna pracuje jako umělkyně, sama na sebe. Kreslí, fotí a vytváří videa. Její fotky, kde zachytává přírodu kolem sebe, se prodávají jako obrazy ve světových řetězcích.

Některá videa, která točí, jsou velmi humorná. Ukazuje například, jak se brodí obrovským množstvím sněhu, aby mohla pověsit prádlo, či její ranní rutinu, při které si dává koupel ve venkovní ledové vodě. Do videí občas zapojuje i svého manžela, který se živí jako klenotník.

Na YouTube má více jak čtyři miliony sledujících a lidé jsou z jejího života uchváceny. To zaznamenal i švédský král a předal ji cenu za rozvoj venkova. Předává lidem povědomí o tom, že i bez dopravní dostupnosti a s minimem služeb, může člověk na severu země žít spokojený život.

Jonna Jinton také působí jako ambasadorka švédského venkova. Jejím posláním je ukazovat lidem, jak se vzdělávat a pracovat na severu Švédska. Vede lidi k tomu, aby si zakládali svůj vlastní udržitelný byznys a snaží se o vyvrácení faktu, že se v málo obydleném místě nedá podnikat. Naopak tvrdí, že polární záře, sníh a lesy mají miliony výhod, které naopak byznys lidí podpoří.