Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Jake Paul | foto: IG: @jakepaulAntiyoutuber.cz

Co mají společného Lindsay Lohan a Jake Paul? Oba čelí obvinění za propagaci kryptoměn

Justin Sun a jeho společnosti čelí obvinění kvůli nelegálním obchodům s kryptoměnami BitTorrent a Tronix. Podle americké Komise pro cenné papíry distribuovali a uměle navyšovali jejich objem. Problém mají také celebrity, které zmíněné kryptoměny propagovali. Patří mezi ně Lindsay Lohan, Jake Paul nebo Soulja Boy.
  16:15

Čínský podnikatel v oblasti kryptoměn Justin Sun má za sebou v posledních letech mnoho kontroverzí. Už v minulosti společnosti Suna čelily žalobám, teď se to děje zase. Ve středu 22. března Americká komise pro cenné papíry obvinila Suna a jeho společnosti BitTorrent, Tron a Rainberry z podvodu. Spolu s nimi čelí obvinění také mimo jiné herečka Lindsay Lohan, rappeři Lil Yachty a Soulja Boy za nelegální propagaci kryptoměn společností.

Sun a jeho společnosti čelí žalobě kvůli prodeji kryptoměn známých jako Tronix (TRX) a BitTorrent (BTT). Byli obviněni z plánování distribuce a umělého navyšování miliardového objemu kryptoměn. Sun a jeho společnosti se měl údajně snažit uměle navýšit objem kryptoměny Tronix pomocí takzvaného wash tradingu. Své zaměstnance totiž donutil provést více než 600 tisíc obchodů s kryptoměnou, aniž by změnila svého vlastníka, protože účty, mezi kterými se transakce zúčtovaly, kontroloval Sun.

Tím, že Sun nechal provést zmíněné transakce, vytvořil dojem, že jsou obchody legální. Usnadnil tak prodej kryptoměn při zachování stabilních cen a vytvořil zisk ve výši 31 milionů dolarů. Čínský podnikatel zároveň obě kryptoměny prodával jako cenné papíry. To je nelegální, protože nebyly registrované a i toto obvinění je součástí žaloby.

Lindsay Lohan a Jake Paul

Americká komise pro cenné papíry zároveň žaluje Lindsay Lohan, Jakea Paula, Soulja Boye, Lil Yachtyho, Akona, Ne-Yo, Austina Mahone a další celebrity za nelegální propagaci kryptoměn. Pokud celebrity totiž cenné papíry propagují a dostávají za to zaplaceno, musejí částku přiznat, což se nestalo. Sun údajně odměny zprostředkoval sám a zároveň věděl, že nikdy jejich výši celebrity nepřiznají. Všechny celebrity, kromě rappera Soulja Boye a zpěváka Austina Mahone, souhlasili s dohodou, aniž by přiznali své pochybení a dohromady zaplatili více než 400 tisíc dolarů.

Andrew Brettler, právník Lindsay Lohan, uvedl, že o povinnosti zveřejnit odměnu za propagaci herečka na začátku nevěděla. Dozvěděla se o tom až o tom loni v březnu a od začátku vyšetřování s Komisí pro cenné papíry spolupracovala. „Nakonec se rozhodla vzdát malé části odměny, aby věci urovnala,“ popsal Bettler podle agentury Reuters.

Témata: Jake Paul