Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Území Královce | foto: https://www.instagram.com/p/CjS80J_oely/Antiyoutuber.cz

Češi si přisvojili ruský Kaliningrad. Ovládl sítě, trend užívají marketéři

Kaliningradská oblast leží mezi Litvou a Polskem, patří Rusku. Přesto by na základě středověké historie měla patřit Česku. Toho Češi využili a po tom, co Rusko anektovalo okupovaná ukrajinská území začali oblast z legrace prohlašovat za naši. Všimlo si toho i mnoho politiků a influencerů.
  19:52

Kaliningrad je ruskou enklávou, která by podle některých historických dokumentů měla připadat Rusku. A tak mnoho Čechů využilo toho, co Rusko prohlásilo okupovaná ukrajinská území za jejich a dělají si srandu z toho, že Kalinigrad, česky Královec, nyní připadá Česku. Na sociálních sítích na to reaguje mnoho influencerů a politiků. Využívají toho i marketéři.

Češi vytvořili petici, ve které stojí, že by se Královec měl připojit k České republice. Má již tisíce podpisů a ovládla sociální sítě. Lidé sdílejí mapy, jak by oblast pod českým vlivem měla vypadat. Chytl se toho dokonce český ministr zahraničí Jan Lipavský. „Partnerství s našimi baltskými sousedy nikdy nebylo silnější,“ nechal se slyšet. Vyjádřil se i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Češi jsou prostě mistři humoru,“ napsal na svůj Facebook.

Pro svou marketingovou kampaň údajnou plánovanou anexi Královce použili i České dráhy a Alza. „Novinka od prosincové změny jízdních řádů. Nově zajíždíme také do Královce. Objevte krásy Česka,“ sdíleli na svém Facebooku České dráhy. „Ode dneška najdete první 4 AlzaBoxy v Českém Královci. Jeden přímo vedle katedrály a další po proudu Pregoly až k Viselskému zálivu. Jak jste zvyklí: ráno objednáte, odpoledne vyzvednete,“ dodala Alza.

Trend, který podporuje připojení Kaliningradské oblasti k Česku údajně spustil jeden polský parodický web. Příspěvek poté sdílel europoslanec Tomáš Zdechovský a stal se virálním. Trendu si všiml i známý sarkastický účet TMBK a nezapomněl na něj vytvoře meme. Spojil ho s herci z filmu Slunce seno jahody a utahuje si z Putina.

Kromě reakcí a vtipných obrázku internet zaplavily také webové stránky, které by měly působit jako oficiální stránky oblasti. Jedna z nich je www.visitkralovec.cz, která má sloužit jako průvodce oblasti. Na stránkách uvádějí falešné novinky. Jedna z nich uvádí, že Česko podepsalo anexi Kaliningradské oblasti. Stojí zde také, že pojišťovna VZP v Královci otevřelo první pobočky.

Státní orgány za své jednání dostávají kritiku. Podle lidí je už jejich „humorné“ jednání příliš přehnané. Politolog Kamil Švec se na Twitteru rozčiloval, že vtipkování Ministerstva vnitra České pošty je už příliš. Tvrdí, že snaha o vtip převálcovala kredibilitu.