Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Kuchařka Kamu a její recepty | foto: Antiyoutuber.cz

Život Kamu je plný cestování, vaření a kritiky. Z Kostariky se vrátila do Čech

Kamu je česká kuchařka a cestovatelka. Vydala knihy plné receptů, nasbírala praxi z gastronomie v různých koutech světa a natočila cestopisný seriál o vaření. Byla terčem mnoha kritik za šíření dezinformací či kradení fotek z internetu. Jak se jí žije na Kostarice a nemá jako veganka odpor k masu?
  10:00

Kamila Randusová, vystupující pod přezdívkou Kamu, je nejen kuchařka a cestovatelka. Září i na Instagramu, kde ji sleduje 300 tisíc lidí. Má na svém kontě oceňované vydané kuchařky, vaření po celém světě a cestopisný seriál. Byla však i součástí několika kauz týkajících se zdravé výživy a kradení fotek. V posledních letech naprosto změnila svoji vizáž a životní styl.

Po skončení střední hotelové školy se mladá začínající kuchařka vydala na Nový Zéland, kde pokračovala se sbíráním praxe v gastronomii. Zkušenosti získávala i v Austrálii, Číně, Peru, Vietnamu, Thajsku a Anglii. Mezi její dosavadní největší kulinářské úspěchy patří vaření u Jamieho Olivera v Londýně nebo v pražské michelinské restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise.

Nadějné kuchařky si všimla Česká televize a nabídla jí spolupráci s natáčením dokumentárního cestovatelské seriálu o vaření s názvem Kamu v Mexiku a Kamu ve Vietnamu. V televizi na sebe upozornila a začala sbírat sledující na sociálních sítích.

Následně vydala tři knihy, první z nich se jmenuje Nejbarevnější kuchařka a je souborem receptů a příběhů z různých zemí, které navštívila. Druhá nese název Nejbarevnější Mexiko, a jak název napovídá, zabývá se pikantní kuchyní tohoto středoamerického státu.

Třetí a nejnovější kuchařka z roku 2021 nese název Jak si uvařit vesMÍR. Kniha je kombinací různých exotických jídel a veganské kuchyně. Randusová za ní schytala velkou kritiku. Čtenářům se nelíbí cena 1 490 korun, kterou považují za velmi přestřelenou. Kuchařka zároveň obsahuje plno gramatických chyb a v některých receptech chybí ingredience. Navíc v ní nejsou žádné, které kuchařku vždy definovaly.

Cena kuchařky není první věcí, která pobouřila fanoušky. V minulosti na Instagram přidala fotku staženou z internetu, pod kterou napsala ukradený recept. Fotku i recept tehdy všichni její sledující brali jako originální od Kamu. Když vyšla na povrch pravda, část sledujících její účet přestala odebírat. Zároveň šířila dezinformace o zdravé výživě a doporučovala sledujícím extrémní půsty a detoxy. Odborníky nejvíce pobouřila její tvrzení týkající se kokosové vody. V kampani, které byla součástí, tvrdila, že dodává všechny potřebné vitamíny a je možné na ni velmi dlouho přežívat.

Kamu v minulosti měla problémy se svou postavou, což podle jejích slov vyřešila veganská strava, na kterou před pár lety přešla. Shodila údajně čtyřiatřicet kilo. Žádné diety ani detoxy ji nepomohly zhubnout tak jako živočišná strava. Její manžel, který se na jejím Instagramu objevuje pod přezdívkou Robbi, veganskou stravu nedodržuje a Randusová to respektuje. Lze to poznat i na kuchařky Instagramu, kde maso není výjimkou.

Před časem se přesunula na Kostariku. Na pláži v oblasti La Esquina De Avellanas si spolu s partnerem otevřela podnik s veganskou zmrzlinou. Teď je zase v Praze. Manžel její maminky totiž onemocněl, takže mu chce být nablízku.

V úterý bude Kamu hostem pořadu Mixxxer Live, který startuje v 15:00 na ÓČKU.