Středa 1. května 2024, Svátek práce

Elon Musk | foto: Facebook.comAntiyoutuber.cz

Musk vrátil Trumpa, Westa či Tatea na Twitter. Část uživatelů přechází na Mastodon

Necelé dva týdny po převzetí Twitteru Elonem Muskem se začíná čím dál více lidí přesouvat na novou sociální síť Mastodon. Twitter se revolučně mění. Musk znovu zprovoznil účty Kanye Westovi, Andrew Tateovi či Donaldu Trumpovi. Musk zároveň propustil polovinu zaměstnanců Twitteru a je také v plánu zpoplatnit ověřovací odznak za osm dolarů měsíčně.
  14:02

Twitter se pod novým majitelem, miliardářem Elonem Muskem, mění, lidé se bouří a hledají pro sociální síť alternativu. Tou se stává jiná sociální síť Mastodon. Za necelé dva týdny od doby, co Musk koupil Twitter, se počet stažení aplikace Mastodon stonásobně zvýšil. Aplikace se dá považovat za přívětivou alternativu Twitteru. Jejich některé funkce se podobají. Mastodon se však prezentuje jako decentralizovaná sociální síť, což znamená, že není závislá na žádné firmě, pouze na jejích uživatelích. Sociální síť také dává uživatelům přístup ke zdrojovému kódu. Na aplikaci nefunguje placená propagace, tudíž na ní nenajdeme ani žádné reklamy.

„Když se podíváme na poslední roky, tak jsme takových úprků viděli víc. Naposledy utíkali lidé z WhatsAppu, na Telegram. Málokdy se stane, že sociální síť zaniká, že prostě lidé utečou na jinou. Já si myslím, že to spíše povede k tomu, že Mastodont naroste v počtu uživatelů, ale nemyslím si, že nahradí Twitter,“ řekl redakci antiyoutuber.cz odborník na analýzu dat ze sociálních sítí Josef Šlerka.

Nové vlastnictví sociální sítě se projevilo i v jejím vztahu k zaměstnanců. Víc než tisíc jich dostalo výpověď. Bývalý viceprezident Twitteru Bruce Daisley řekl, že díky tomu může platforma zkolabovat. Jednou z hrozeb je například kybernetický útok, čí výpadek serverů. „Zatím je to úřadování Muska poměrně chaotické, ale uvidíme, jak se bude vyvíjet. To. že propouští, to je asi v pořádku, technické firmy bývají přezaměstnané. Spíše je horší, že vytváří prostředí, ve kterém se lidem špatně orientuje v tom, co bude zítra,“ dodal Šlerka.

Akcionáři Tesly se pustili do Muska, prý se chová jako ignorant.

Musk se rozhodl změnit i to, kdo na Twitteru může a nemůže být. V minulosti bylo na Twitteru zablokováno několik účtů známých osob a celebrit. Jedním z nich je například bývalý americký prezident Donald Trump, kterého Twitter zablokoval kvůli podněcování k násilí. Musk vytvořil jednoduchou anketu, ve které mohli lidé hlasovat, jestli chtějí, aby se Trump na Twitter vrátil. Jednapadesát procent lidí v anketě hlasovalo pro obnovení Trumpova účtu, a tak se také stalo. Trump se však nechal slyšet, že nemá v plánu se na sociální síť vracet. Řekl, že zůstane u své nové platformy Truth Social. Zároveň však jiní uživatelé upozorňovali na to, že anketa nemusí být tolik vypovídající, protože v ní mohou hlasovat i boti. Ti ostatně tvoří i velkou část sledujících samotného Muska. Jeho profil se pyšní více než 117 miliony sledujících.

Mezi další znovuobnovené účty celebrit patří i rapper Kanye West. Ten byl nedávno zablokován kvůli antisemitským výrokům. Nyní byl jeho účet obnoven a do svého prvního příspěvku napsal slovo „shalom“. V doslovném překladu z hebrejštiny slovo „shalom“ znamená mír. Spíše se ale používá jako pozdrav. West se tak nejspíš snažil si utahovat z toho, že byl zablokován právě kvůli tématice spojené s Židy.

Na Twitteru je po čase znovu i kontroverzní Anrew Tate. Ten byl zablokován na Twitteru v roce 2017 poté, co porušil zásady komunity Twitteru. Tate se na Twitteru vyjádřil, že by ženy měly nést určitou odpovědnost za sexuální napadení, což iniciovalo zablokování jeho účtu. Letos jeho jméno rezonovalo na sociálních sítích znovu, když mu byly smazané ze stejného důvodu i účty na Instagramu, Facebooku a TikToku. Po pěti letech je zpátky na Twitteru a je znovu aktivní.

Muskovo úřadování na Twitteru je poměrně chaotické, každý den se miliardář a majitel společnosti Tesla snaží přijít s něčím novým a šokujícím. Zaměstnancům zakázal práci z domova, tu dovoluje jen ve výjimečných případech a každého, kdo by chtěl home office z nějakého důvodu využít, musí osobně schválit.