Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Kanye West se vymkl kontrole. Zhroutil se. | foto: Profimedia.cz

Adidas ukončil spolupráci s Kanye Westem. Antisemitské výroky byly na firmu moc

Spolupráce Kanye Westa a značky Adidas je u konce. S okamžitou platností tak končí celé Adidas Yeezy. Důvodem jsou a rapperovy antisemitské a nenávistné výroky. West zároveň přišel i o účet v bance a o další spolupráce. Podle fanoušků se stalo něco, co nikdo nečekal.
  20:00

Po téměř deseti letech končí spolupráce Kanye Westa a společnosti Adidas. Německá firma tak, jako mnoho jiných, reagovala na jeho nedávné antisemitské výroky a hesla týkající se nadřazenosti europoidní rasy. V úterý odpoledne potvrdili spekulace a vydali oficiální vyjádření, kde jeho činy odsuzují.

Kanye West, nyní vystupující pod pseudonymem Ye, začal spolupracovat s německou značkou v roce 2013, kdy ukončil partnerství s Nike, tedy s největším konkurentem Adidasu. Výsledkem obou spoluprací byly boty Yeezy, které se pro jeho fanoušky staly ikonickými a vlastnit alespoň jeden pár bylo pro mnohé dospívající nedosažitelným snem.

Ye si na sociálních sítích na Adidas, stejně tak jako na ostatní společnosti, se kterými spolupracuje, stěžuje dlouhodobě. Několik měsíců se spekulovalo zda partnerství neukončí. Trpělivost vedení ale došla až v moment, kdy se s jeho jménem začaly spojovat společensky neakceptovatelné výroky.

Jeho chování obecně vzbudilo mnoho debat. Na začátku října představil na pařížském fashion weeku tričko s nápisem „White Lives Matter“, což přineslo mnoho negativních reakcí. O týden později na svém instagramovém účtu mimo jiné sdílel antisemitské názory, což vedlo k jeho zablokování. Následně přišel i o účet na Twitteru.

Rapper Kanye West byl zablokován na Instagramu a Twitteru, kvůli urážlivým poznámkám.

Postupně se od něj začínají distancovat různé společnosti. Spolupráci s ním přerušila módní značka Balenciaga, Gap, banka JP Morgan a producentská firma MRC. Ta zrušila přípravu biografického dokumentu, který měl o Westovi brzy vzniknout.

Adidas ale dlouholeté partnerství držel do momentu, kdy se o nich Kanye rozpovídal v podcastu Drink Champs. „Já si můžu říkat antisemitské věci, za to se mě Adidas zbavit nemůže,“ řekl. Společnost tak čelila veřejnému tlaku, aby spolupráci ukončila, což se nakonec stalo.

Společnost jeho výroky odsoudila a prohlásila, že netoleruje antisemitismus ani jakékoliv jiné nenávistné výroky. Jeho nedávné komentáře a činy podle nich byly nenávistné, nepřijatelné a nebezpečné. Jsou v přímém rozporu s jejich hodnotami diverzity a začlenění, vzájemného respektu a spravedlnosti.

Po důkladném prošetření tak okamžitě ukončili spolupráci s Ye, nebudou dále vyrábět produkty značky Yeezy. S okamžitou platností ukončili podnikání Adidas Yeezy a zastavili všechny transakce s nimi spojené. Upozorňují, že jediným vlastníkem všech designů je Adidas.

Podle jeho fanoušků se stalo něco, co nikdo z nich předem nečekal. Někteří uznávají, že ač ho mají rádi a podporují ho, události posledních dnů jsou za únosnou hranicí. Mnoho z nich je sice na jeho chování zvyklých, podobné nenávistné komentáře pro ně už ale akceptovatelné nejsou.