Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Kapr | foto: Profimedia.cz

Patří kapr na štědrovečerní stůl? Aktivisté volají po regulaci prodeje, není prý etický

Vánoce jsou za rohem a ulice zaplnily kádě s živými kapry. Aktivisté neustále volají po regulaci, prodej živých kaprů je podle nich neetický. Kapři určení pro vánoční prodej totiž zažívají traumata celý život. K omezení prodeje živých kaprů se přidávají i velcí obchodníci, nepořídíte je například v Lidlu.
  8:49

Vánoce se blíží a společně s nimi i štědrovečerní večeře. Pravděpodobně většina českých rodin se těší na bramborový salát s kaprem. Ač si mnozí vybaví jako nejzásadnější problém spojený s kaprem vybaví kost uvízlou v krku. Existuje však nemalá skupina lidí, kteří si myslí, že kapři na stůl jednoduše nepatří z jiného důvodu. Jejich prodej je totiž v mnoha případech neetický.

Každoroční prodej vánočních kaprů přináší do měst po celém Česku nepěkný pohled. Ulice se zaplní desítkami kádí s živými kapry, kteří za sebou mají poměrně strastiplnou cestu. Kapři obvykle prosinec přežívají na dně rybníků v zimním spánku, ti speciální vánoční jsou neustále převáženi mnohdy vyhladovělí a vyčerpaní. Následně se dostanou do kádě, kde jsou na sobě namačkaní tak, že se nemohou hýbat a nemají dostatek kyslíku. Usmrcení následně provádí v mnoha případech nekvalifikovaný prodejce, vzhledem k tomu, že zákon pravidla pro prodej živých kaprů jasně nedefinuje.

Druhá možnost pro to, aby se kapr dostal z kádě je taková, že jednoduše přesídlí do rodinné koupelny. Buď sám nebo ve dvou pluje neustále dokola ve vaně, děti jim stihnou dát jméno, třeba František nebo Antonín a chodí se na něj dívat jako do akvária. Po tom, co ve vaně stráví kapři několik dní, jsou opět paličkou usmrcení mnohdy až na třetí nebo čtvrtý pokus. Sice většina rodin v Česku na takový proces každoročně přistupuje, objevuje se stále více odpůrců.

21. prosince 2023 v 11:46, příspěvek archivován: 21. prosince 2023 v 12:22

Traumata, která musí vánoční kapři zažít, jsou nepředstavitelná. A ač jsou většinovou společností stále opomíjená, ryby opravdu mohou cítit bolest a kvalita jejich života může v důsledku vánočního prodeje rapidně klesat. Studie České zemědělské univerzity uvádí, že kapři traumata zažívají v podstatě celý život, respektive už od výlovu, sádkování až po konečné usmrcení. V některých případech jde označit celý prodej a následné skladování v domácnostech za týrání zvířat.

Právě kvůli týrání kaprů vznikla také petice mezinárodní organizace Compassion In World Farming (CIWF), která se zabývá ochranou hospodářských zvířat. Petici odepsalo přes 10 tisíc lidí. Organizátoři požadují od Poslanecké sněmovny změnu legislativy a úplné zakázání prodeje živých kaprů.

„Tradiční štědrovečerní večeře se většinou neobejde bez kapra. Jeho cesta na sváteční talíř je ale opravdu nelehká. Naprosto zbytečné utrpení kapra čeká, když si ho lidé koupí živého. Navíc nelze účinně kontrolovat, jak se s jednotlivými živými rybami po nákupu zachází, a proto je jediným možným řešením takovému nákupu zamezit,“ vysvětluje Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.

Po celém Česku v předvánočním čase se už několik let organizují také různé demonstrace a protesty. Před pár dny v Brně například muž v řeznické zástěře potřísněné krví lákal na tradiční kuchání psů. Toho se ale nikdo nedočkal, jednalo se totiž o stánek s aktivisty, kteří se snažili upozornit na kuchání a porcování kaprů. Podobný happening pořádala organizace Kolektiv pro zvířata už po deváté. Letošní akcí se snaží upozornit na to, že u psů by společnost podobné chování netolerovala, u kaprů tomu každý rok lidé jenom přihlíží. Takové chování je podle nich nelogické. Podobných akcí je nespočet. Například aktivisté ze spolku Obraz protestovali v Praze před několika dny. Tvrdí, že pokud si kupujete kapra, tak alespoň ne živého.

Na stranu kaprů se v poslední době přidávají také někteří obchodníci. Například před Lidlem si už živého kapra od minulého roku nekoupíte. Důvodem je zlepšení welfare zvířat a zároveň snaha o udržitelnější přístup k obchodování s rybami. Řetězec tak nabízí pouze chlazené kapří filety a podkovy. Letos se k Lidlu přidala také Billa. Nutno dodat, že před Kauflandem, který má stejného německého majitele Schwarz-Gruppe jako Lidl, se kapři dají sehnat i letos.

Podle Šonkové je však nejlepší si koupit kapra přímo na sádkách. „Jsou lépe vybaveny pro přechovávání i kvalifikované usmrcení ryb. Nákup na sádkách navíc ušetří kapry dalších transportů a manipulací, spojených s rozvozem na prodejní stánky a pobytem v přeplněných kádích,“ vysvětluje. Neprodávat ryby živé doporučují i odborné instituce, mezi které patří Státní veterinární správa, Rybářské sdružení ČR, Ústřední komise pro ochranu zvířat i Komora veterinárních lékařů.

Petici s 10 608 podpisy předaly zástupkyně organizace CIWF poslankyni a místopředsedkyni Výboru pro životní prostředí Kláře Kocmanové na začátku prosince. Přislíbila tehdy, že bude navrhovat, aby došlo k povinnosti usmrcování konzumních ryb při prodeji. Podle ní nejde o zákaz kupování či dokonce konzumace ryb. Jde pouze o předejití zbytečnému utrpení živých tvorů.

Nutno dodat, že se kapři pojí tradičně s Vánocemi nejen v Česku. V Polsku je však regulace prodeje kaprů poměrně jasná. Co se týče přenášení kapra v igelitové tašce, jedná se o trestný čin. Hrozí za něj až dva roky vězení.

Předání petice znamenalo také zahájení předvánoční kampaně CIWF za práva kaprů. Prostřednictvím působivých ilustrací od výtvarnice Kláry Tellnerové, která je známá pod přezdívkou Toy Box, informuje veřejnost o strádání vánočních kaprů, jež si lidé koupí živé. Osvětová kampaň běží na sociálních sítích, ale vidět je i v ulicích Prahy a pražské hromadné dopravě.