Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Karel Kovář nakonec oceněn nebude. | foto: Instagram.com/kovyg_gameballcz

Státní vyznamenání zatím bez influencerů. Kovy ocenění za tvorbu na internetu nedostane

Karel „Kovy“ Kovář nakonec nedostane státní vyznamenání. Podpořilo ho pouze 44 poslanců a poslankyň, velké množství se navíc zdrželo hlasování a jeho nominace tak nebyla schválena. Nejvíce hlasů získal od hnutí STAN, ze kterého je také poslankyně Barbora Urbanová, která Kováře na vyznamenání navrhla.
  9:23

Vědci, sportovci, váleční hrdinové, umělci, lidé, kteří někomu zachránili život – ti všichni už v minulosti dostali některé ze státních vyznamenání. Teď jejich řady mohl rozšířit i influencer, nakonec tomu tak nebude. Youtuber Karel „Kovy“ Kovář byl před časem nominovaný poslankyní za STAN Barborou Urbanovou na státní vyznamenání. Urbanová chtěla, aby vyznamenání dostal také zástupce mladé generace a Kovář byl pro ni ideálním člověkem.

S Urbanovou ale očividně ostatní poslanci a poslankyně nesouhlasili, protože bylo odhlasováno, že Kovy nakonec státní vyznamenání nedostane. Spolu s youtuberem se ale ocenění nedočkalo také mnoho dalších osobností, nominování Kováře navíc spustilo ohlasy, že by státní vyznamenání měli dostat jini internetoví tvůrci.

Kovář se na svém youtubovém kanále snaží společnost vzdělávat o dění ve světě, ale také třeba o politické situaci v Česku, jeho tvorba je považována za velmi přínosnou a tomu také odpovídají čísla, které Kovář má na sociálních sítích. Na Instagramu ho v současné době sleduje 791 tisíc lidí a na YouTube dokonce 925 tisíc lidí.

I když se dá říct, že Kovář zasahuje do života mladých, poslanci na to evidentně mají trochu jiný názor a nebo jim Kovářova práce nepřijde tolik přínosná. O tom, jestli Kovář dostane státní vyznamenání rozhodovalo v Poslanecké sněmovně 153 přítomných poslanců a poslankyň. Do hlasování se ale všichni nezapojili. Aby byl návrh Kováře na státní vyznamenání schválen, muselo by pro něj hlasovat 77 poslanců, hlasování zdrželo 83 přítomných.

Návrh Kováře na státní vyznamenání navíc podpořilo pouze 44 ze zbývajících hlasujících a youtuber se tak žádného vyznamenání nedočká. Nejvíce hlasů dostal Kovář od hnutí STAN, zástupci hnutí SPD a ANO však Kovářovi nedali ani jeden hlas.

Přesto byl i tak návrh Urbanové velmi kritizován.

„Upřímně si myslím, že to není šťastná volba. Jsem zhruba stejný ročník jako Kovy a rozhodně necítím, že zrovna on je zástupcem mé generace a tím, kdo ji sofistikovaně reprezentuje. Souhlasím, že videa možná někoho vzdělají, ale většina mi přijde trochu trapná. Názor vrstevníka,“ vyjádřil se jeden z uživatelů na Twitteru.

Jiní lidé zase psali, že si umí místo Kováře představit jiné youtubery, kteří mluví o různé problematice. Podle některých by byl ideální volbou třeba Martin „Mikýř“ Mikiska, který humorně mladou generaci vzdělává a rovněž poukazuje na různé problémy. Kovář si každopádně na státní vyznamenání bude muset ještě počkat, protože poslanci a poslankyně zatím jeho tvorbu nedokázali ocenit tak, jak si to Urbanová představovala.