Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

Vémola a Végh se po letech utkají znovu. | foto: Facebook

Vémola a Végh se znovu utkají v Oktagonu. Jejich odveta by však mohla dopadnout úplně jinak

Oktagon potvrdil odvetu takzvaného „Zápasu století“. Vémola bude mít šanci porazit Végha po čtyřech letech od jejich prvního střetu. Tehdy Vémola nepředvedl dobrý výkon a Végha podcenil. Nyní však ví, co od něj může čekat a na co si má dát pozor. Zápas pravděpodobně proběhne na konci roku.
  11:56

Vedení Oktagonu potvrdilo odvetu mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem. Informace o tom, že odvetný zápas opravdu bude, se poslední měsíce šířila stále víc a víc. Nakonec byl opravdu oznámený střet dvou nejsledovanějších zápasníků Oktagonu. V neděli 12. března se na instagramovém profilu Oktagonu objevil příspěvek, ve kterém byla fotka obou zápasníků a také jejich dřívější vyjádření k odvetě. „Potvrzeno! Zápas století, který oběma aktérům převrátil život naruby a zlomil rekordy návštěvnosti, má po 4 letech pokračování,“ napsal Oktagon pod příspěvek.

Termín zápasu zatím není jasný, ale pravděpodobně se ho dočkáme někdy ke konci letošního roku. V takzvaném „Zápasu století“ před čtyřmi lety vyhrál Végh. tehdy Vémolu knockoutoval během prvního kola a stal se tak prvním bojovníkem, který ho v Oktagonu porazil. Plánovaný střet obou zápasníků však tentokrát může dopadnout úplně jinak.

Před čtyřmi lety měl totiž Vémola velké plány ohledně své zápasnické kariéry. Tehdy si totiž držel vynikající skóre jedenácti výher v řadě. Pokud by Végha porazil, zkusil by znovu štěstí v největší organizaci bojových sportů na světe v UFC. Zápas pro něj však dopadl špatně a přestože byl favorit, nedokázal se do zápasu dostat a předvést své schopnosti, které nejvíce ovládá v zápasení na zemi. Za celý zápas se totiž Végha pokusil složit na zem pouze dvakrát a pokaždé neúspěšně.

„Chyba tam určitě byla ta, že jsem nešel tak agresivně jako vždycky. Nevím, jestli mě ta aréna zamrazila, měl jsem si jít dopředu, měl jsem si jít po svým. Možná jsem nerespektoval jeho údery, nemyslel jsem si že budou tak tvrdý, říkal jsem si, že když mě párkrát trefí, nic se neděje, hodím ho potom,“ komentoval prohru s Véghem Vémola v pozápasovém rozhovoru.

Nyní ale ví, co všechno může od Végha čekat a také na co si musí dát sám u sebe pozor. Vémola je totiž velmi nebezpečný na zemi a pokud se mu v odvetě podaří soupeře složit, může mu velmi zatopit. Vémola se tehdy také nechal slyšet, že pokud dojde k odvetě, Végh půjde proti soupeři který už nemá co ztratit, protože prohrou ztratil úplně všechno. Znamená to tedy, že Vémola bude v nadcházejícím zápase s Véghem daleko agresivnější, než v jejich prvním střetu.

Vémola také ví, že se pravděpodobně už nikdy do UFC nedostane a jeho místo je v Oktagonu. Pokud tedy Végha porazí, dočká se uznání od všech fanoušků MMA, ale kariérně se už nikam neposune. Jediné co může udělat, je změnit váhovou kategorii a pokusit se získat titul šampiona v jiných skupinách zápasníků.

Vémola je také známý tím, že si na sebe rád vyvíjí tlak a to se teď znovu potvrzuje. Pokud chce totiž proti Véghovi nastoupit s čistým štítem musí porazit dva soupeře, Matavaa a poté Kincla. I když hodně lidí říká, že Matavao je pro Vémolu jednoduchý soupeř, Vémola ho nesmí podcenit. Matavao je totiž tvrdý zápasník a dokonce se mu podařilo knockoutovat Mazucha, což nikdo nečekal. Pokud porazí Matavaa musí také projít přes Kincla, který je na jejich odvetu už několik let natěšený. Kincl je přesvědčený o tom, že vyhraje a také se bojí toho, že Vémola do zápasu nenastoupí. Kvůli odvetě s Véghem, která je pro Vémolu daleko důležitější než odveta s Kinclem, se podle fanoušků Oktagonu nemůže stát, že by Vémola do zápasu nenastoupil.

Pokud chce Végh porazit Vémolu, bude muset trénovat stejně náročně, jako před jejich prvním zápasem. Végh byl navíc dlouhou dobu ze hry a měl pouze boxerský zápas. Také dost přibral na váze a bude muset hodně hubnout. Ani on nesmí Vémolu podcenit a těžit z toho, že už nad ním jednou vyhrál. Vémola totiž tentokrát bude zcela jiným zápasníkem než před čtyřmi roky. Végh by měl svou přípravu více zaměřit na zápas na zemi, protože je dost možné, že právě tam se bude tentokrát odehrávat většina zápasu.

Végh sám přiznal, že ho čeká velmi těžký rok. Na výsledek jejich odvety je prý on sám velmi zvědavý, ale bude trénovat velmi tvrdě. Čeká ho jeden boxerský zápas v květnu a pak už jenom střet s Vémolou. Pokud by boxerský zápas prohrál, nic zásadního by to neznamenalo, ale prohra vždy dokáže nalomit zápasníkovu vůli. Pro někoho to však může být naopak motivace zlepšit se. To může potvrdit i Végh, který byl před prvním zápasem s Vémolou knockoutovaný Virgilem Zwickerem.