Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Festival v Karlových Varech. | foto: Profimedia.cz

Prošli jsme Vary, abyste vy nemuseli: Jak žít na festivalu a nezbankrotovat

Festival v Karlových Varech je jednou z hlavních událostí kulturního roku. Na západ Čech se sjede celá republika a žije tu luxusní život. Míří sem ale i mladí lidé, kteří si chtějí užít atmosféru, ale nechtějí tu nechat celou výplatu. Pro vás jsme město prošli a zjistili, kde jíst a nezbankrotovat a čemu se naopak vyhnout úplně.
  12:00

Karlovarský filmový festival je už za půlkou, se státními svátky se ale čeká, že ještě spousta hostů dorazí. Toho samozřejmě využívají i místní podnikatelé a tak je to v Karlových Varech místy dražší, než život v Praze. Redakce Antiyoutuber.cz ale myslí i na studenty a mladé lidi, kteří musí plánovat i svůj rozpočet. Obešli jsme město, abyste vy nemuseli a přinášíme vám pár tipů, kam zajít, čemu se vyhnout a nezbankrotovat.

Pokud se chcete najíst, spíš než do místních restaurací v centru vyrazte do stánků a zón, které tu vyrostly přímo pro festival. Některé místní restaurace totiž na festival schovaly klasická meníčka a připravily si nové, někdy třeba i sladěné s festivalem, ale hlavně dražší. Připlatili byste si tak nejenom za jídlo, ale i za pití, třeba i pivo.

Naše redakční tipy: stánky plzeňského pivovaru. Sice musíte za plastový kelímek, který dostanete na kolonádě, platit zálohu, to je ale jen detail. Kelímek si můžete vzít na jednom místě a vrátit na jiném, pivo stojí zhruba stejně jako v Praze (což je rozdíl oproti mnohým dalším restauracím) a dá se platit kartou. Vedle hotelu Thermal, kde má Prazdroj největší zónu, kde se dá i sedět, si navíc můžete dát jídlo. A taky si vytvořit obsah na sociální sítě. Je tu totiž možnost se nechat natočit kamerou, která jezdí kolem vás a zpomaleně vás natočí, byla třeba na Zlatých glóbech.

Co má společného @jakub_prachar a @geislerka? Oba nosí ty nejlepší bublinky ve Varech! Dejte si i vy jednu vychlazenou Plzeň, ať už jste na @kviff nebo ne. Na zdraví!

#kviff #pilsnerurquell #plzenvevarech

30. června 2023 v 17:58, příspěvek archivován: 5. července 2023 v 11:51

Fajn místa, kde se najíst s nedat za to týdenní rozpočet, je i stop café od Orlenu, přesně to, co známe z benzinek. Jídlo vás nezruinuje, zasytí, můžete si k tomu dát kafe za fajn ceny a ještě se pobavit. Kromě občerstvení je tam totiž i relax zóna, kde jsou i koncerty, nebo se třeba můžete vyfotit instaxem. Stop café najdete blízko kina Čas.

Pokud chcete jet doopravdy low cost a neriskovat, i ve Varech najdete fast foody, hlavně na třídě T. G. Masaryka. Doporučujeme se vyhnout zaběhlým restauracím na kolonádě, tam je to s cenami pro běžného smrtelníka v těchto dnech horší. A kdybyste se chtěli stravovat ještě víc nenákladně, naproti McDonald’s je pak i klasický supermarket.

Na co si dát pozor: Kromě zmíněných míst je třeba myslet na to, že ne všechny podniky tu berou karty, a to třeba i ty, které zbytek roku tyto platby umožňují. Na hlavní třídě je ale spousta bankomatů všech možných bank, takže pro jistotu doporučujeme si nějakou hotovost vybrat.

I letos si můžete na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech vyzkoušet naše zálohomaty. ♻️ Za každou vrácenou PETku navíc dostanete slevu 20 korun na nealko koktejly v Mattoni Life Baru. Najdete je u Vřídla, v @mattoni_czsk zóně, v @spahotelthermal a v @kvifftv parku. #zalohujme #vratisenamto #zijukviff

30. června 2023 v 16:09, příspěvek archivován: 5. července 2023 v 11:52

Sice jsme doporučovali fast foody, dávejte si ale pozor na „hladová okna“, kde se dá koupit pizza či kebab. Za obyčejnou šunkovou velkou pizzu tu můžete dát bezmála čtyři sta korun, což je podstatně víc, než kolik tu stejné jídlo stálo ještě čtrnáct dní zpět. Stačí jít dál a narazíte na už normálnější ceny.

Karlovy Vary zároveň nejsou úplně velké město, většina festivalového dění se ale koncentruje na centrum a kolonádu. Když zajdete o něco dál, do vedlejších ulic, tak se zmenší nejen počet lidí kolem vás, klesnou ale i ceny v restauracích.