Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidé volají po znovuotevření Kasáren Karlín | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Vraťte nám Kasárny, volají lidé. Zapojují se i známé osobnosti, žádají otevření populárního podniku

Oblíbené karlínské kasárny musí zavřít, nejsou zkolaudované. Lidé se bouří na sociálních sítích. Vraťte nám Kasárny, volají. Petici na podporu tohoto populárního kulturního místa podepsalo za jediný den téměř dva tisíce lidí. Podporu na sítích vyjadřuje také mnoho influencerů a celebrit. Přidala se Linda Bartošová, i zpěvačka Katarzia.
  11:58

Velkou ránu do srdcí milovníků zajímavých kulturních podniků v Praze zasadil Stavební úřad Prahy 8, nyní zakázal činnost známému podniku Kasárna Karlín. Podle úřadu majitelé porušovali zákon tím, že vnitřní prostory podniku neprošly kolaudací a jsou tedy nebezpečné. Tato zpráva rozhněvala nespočet lidí na sociálních sítích. Nejen v letním období šlo o podnik, který navštěvovaly stovky až tisíce lidí. Kulturní místo nabízelo promítání filmů, koncerty, bar či kavárnu. Naštvaní návštěvníci podniku nyní na sítích volají po znovuotevření Kasáren. Vytvořili i petici.

To, že podnik nyní musí ukončit svojí činnost, ještě neznamená, že je uzavřen nadobro. „Je nám to velmi líto, ale s největší pravděpodobností budeme muset mít zavřeno až několik měsíců, dokud se nepodaří situaci vyřešit,“ píše na svém Instagramu oficiální účet Kasárny Karlín. Pro znovuotevření podniku je důležité splnit veškeré podmínky rekolaudace. To ale podle provozovatelů rozhodně nebude jednoduchý úkol. „Hlavní překážkou, na které proces nyní stojí, je změna územního plánu,“ doplňují, že rekolaudace je již delší dobu v procesu, avšak stále nedokončená.

Uzavření prostoru zarmoutilo a naštvalo nespočet lidí. Na sítích se k celé věci vyjadřuje i mnoho známých osobností. „Je mi to tak líto. Držím palce,“ napsala na Instagramu známá slovenská zpěvačka Katarzia. „Držíme palce,“ komentuje oficiální účet populárního kina Světozor. „Jedno z mála třetích míst. Jaký to bude mít dopad na bezprostřední akce jako je Knihex a podobně?“ píše na platformě X (dříve Twitter) známý pedagog Josef Šlerka.

„Vraťte Kasárny,“ zní heslo trendu, který se nyní rozjel na Instagramu. Jde o samolepku, kterou lidé sdílí na svých story se svými oblíbenými fotkami z podniku. „Vzpomínky na nejhezčí event. Super koncerty a důležitý prostor pro spoustu lidí a komunit,“ sdílí svojí oblíbenou vzpomínku na Kasárny známá novinářka a influencerka Linda Bartošová. Do trendu se za posledních čtyřiadvacet hodin zapojilo přes dva tisíce lidí.

Milovníci podniku se rozhodli, že to nenechají jen tak a vytvořili petici na jeho podporu. „My, níže podepsaní občané a přátelé kulturního a společenského centra Kasárna Karlín, vyjadřujeme naši hlubokou podporu tomuto unikátnímu prostoru. S velkým znepokojením sledujeme rozhodnutí stavebního úřadu, které vedlo k okamžitému uzavření místa, které máme rádi,“ píše autor petice v úvodu. Jejím cílem je apelovat na veškeré zainteresované strany, aby situaci řešili co nejrychleji a nejefektivněji. Počet podpisů se momentálně blíží k dvěma tisícům.

Vyjádření k uzavření prostoru zní i z politické sféry. „Kasárna Karlín jsou naprosto jedinečným prostorem na kulturní mapě Prahy. Chceme, aby tento prostor i nadále patřil na naši nejen kulturní scénu,“ vyjádřila se na svém webu strana Pirátů z Prahy 8. „Toto rozhodnutí státní správy jsme nijak neiniciovali a velmi mě mrzí. Považuji za zvláštní, že nějakých sedm let, kdy jsou Kasárna v provozu, stavební úřad žádný problém neměl, a krátce poté, co nemovitost od státu převzala Praha, aniž by se cokoliv jiného změnilo, přijde od stavebního úřadu zákaz činnosti,“ uvedl radní pro majetek Prahy Adam Zábranský.