Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

Už víme kdo je Dana? | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Za projektem Já jsem Dana stál Kovy. Větší blbost vymyslet nemohli, tvrdí sledující

Veřejnost se konečně dozvěděla, kdo a co stojí za záhadným projektem Já jsem Dana. Většina je zklamaná, čekali něco daleko zajímavějšího. Za projektem stojí Kovy a má poukázat na to, jak velký dopad mohou mít sociální sítě na duševní zdraví. Dle veřejnosti to však vzali za špatný konec a projekt se jim nepovedl.
  11:30

Před pár měsíci se na sítích objevila zvláštní videa se záhadnou ženou. Většina měla až do dnešního dne jasno, že za tím stojí Kazma. A ono to tak nakonec není. Rozuzlení celé záhady je tu a veřejnost je zklamaná. Nejen že čekali něco zajímavějšího, ale také si myslí, že projekt nefunguje tak dobře, jak by měl. Hlavní tváří projektu byla Alya Marku alias Dana, teď je jí Kovy. Hlavní myšlenka prý je poukázat na nadměrné používání sociálních sítí a jaký dopad to může mít na duševní zdraví člověka. Veřejnost však tvrdí, že přesně takovýmto záhadným projektem, využívání sítí rozhodně spíše zvýšili, než snížili.

Dlouho se nevědělo o co jde a zřejmě je tu tedy už poslední kousek skládačky. Na projektu se přiživilo mnoho tvůrců a influencerů. Jeden z nich byl Martin Mikyska alias Mikýř. To, že si ze svých sledujících vystřelil a natočil virální video je zřejmě v pořádku. Kovy však popisuje jiný, a to daleko zásadnější, problém. „Ochránce internetové morálky ji jako jediný zpeněžil. Nasadil na ni kampaň ministerstva vnitra na datové schránky, za kterou si podle zdrojů Refresheru nechal zaplatit dvě stě osmdesát pět tisíc korun,“ říká Kovy ve videu.

Mikýř tedy netušil, kdo za projektem stojí a i přesto se nechával dle Kovyho označovat za autora. Mikýř si za tento jeho žert řekl i o vcelku slušnou sumu. „Podle dvou zdrojů redakce si Mikyska za svůj díl práce účtoval 285 tisíc korun,“ píše web Refresher. Ze strany Mikýře šlo o kampaň na datové schránky, za kterou dostal zaplaceno z veřejných peněz. Celkově šlo o projekt ministerstva, do kterého zapojili i další influencery jako Jakuba Kotka a právě Mikýře. Ten to vzal kreativně, přiživil se na tom, co zrovna letělo a natočil virální video.

Mikýř s projektem tedy nemá mít nic společného. Jaký byl hlavní cíl tohoto projektu? „Cíl byl jednoduchý. Udělat největší osvětovou kampaň o duševním zdraví v České republice,“ říká Kovy. Autoři se tak snaží rozšířit povědomí o webové stránce jajsemdobro.cz. Na webu si uživatelé mohou přečíst nejčastější problémy spojené s užíváním sítí. Poskytuje také rady, jak si online svět zpříjemnit pro své lepší duševní zdraví. „Tento projekt je dobro,“ tvrdí autoři. Prý se jím snaží měnit online svět k lepšímu.

Veřejnost je však z vyústění projektu vcelku zklamaná. Čekali něco víc a toto pro většinu zřejmě není dostačující. Nejen, že doufali v nějakou velkou záhadu a zapojení Kazmy, projekt také kritizují za jeho nesmyslnost. Jeho zřejmou zprávou je nabádat veřejnost k menšímu používání sítí. Právě však tímto projektem dle některých spíše naopak zvýšili zájem u mnoha uživatelů o bádání na sítích a jejich používání. „Cením si podstaty, ale stejně. Toto minimálně zvedne užívání sociálních sítí, jelikož to všichni budou chtít řešit a proti tomuhle tato kampaň z části je, což ztrácí trochu logiku,“ píše do komentářů pod video jeden uživatel.

Většina samozřejmě oceňuje dobrou myšlenku projektu a podporuje ji. Nechápou však, proč s vyústěním čekali tak dlouho. Dle komentářů na Danu už většina zapomněla. Veřejnost tvrdí, že autoři promeškali tu pravou chvíli, ve které měli s projektem vyjít na světlo. Věcí, které uživatelé kritizují je však více. Nejeden z nich si myslí, že by bylo možná nejlépe, kdyby tento projekt vůbec nevznikl. Doprovází totiž spoustu věcí, které nedělají zrovna dobro, jak tvůrci zamýšleli. Mnoho uživatelů vyjádřilo své naštvání z toho, že tento projekt jen zvedl čísla a sledovanost nechvalně známé bizarní influencerce Shopaholic Adel. „Fakt mě hodně mrzí, že jste zvedli sledovanost Adéle vzhledem k tomu, jak se chová,“ píše jedna uživatelka na YouTube.

Veřejnost čekala zapojení Kazmy a nyní je zklamaná. Někteří se také nechali slyšet, že stále věří tomu, že není konec a Kazma buď v tomto, nebo jiném projektu rozhodně figuruje a brzo přijde s novým dílem jeho One Man Show. Kazma možná nebyl zapletený do tohoto projektu. Další díl jeho show by však zřejmě skutečně měl brzy vyjít. V kinech se totiž v poslední době objevoval krátký teaser na jeho film, který by měl vyjít tento rok.