Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Influencerka Kerolajnaa radila těhotným ženám. Teď prohrála u soudu | foto: instagram.com/_kerolajnaa_

Kerolajnaa doporučovala těhotným doplněk stravy, který může poškodit plod. Teď prohrála u soudu

Influencerka Kerolajnaa radila těhotným ženám užívat takzvaná lyofilizovaná játra. Vysoký obsah vitaminu A v nich však může poškodit plod těhotné ženy. Po tom, co na její rady Institut moderní výživy upozornil, podala na něj žalobu. Prý mimo jiné poškodili její podnikání. Teď soud prohrála.
  18:00

Nekvalifikovaná influencerka, která chybně radí těhotným ženám, jaké doplňky stravy používat. To je takzvaná kauza játra, která mezi uživateli sociálních sítí rezonuje od loňského ledna. Po tom, co jí veřejně oponoval Institut moderní výživy, na něj podala žalobu. Teď soud prohrála.

Influencerka Karolína Kostroňová, která si říká Kerolajnaa, se mimo jiné živí prodejem různých kurzů, ve kterých také radí, jak se správně stravovat. Jedním z nich je také dvanáctitýdenní program pro zdravé těhotenství, jehož základní verze stojí 4500 korun, rozšířená už je o 1300 korun dražší. Vedle toho také pořádá různé webináře, které také nejsou zadarmo.

Dnes je zimní slunovrat, nejdelší noc v roce.

Symbolizuje nám, že něco starého končí a zrodí se nové ♾️.

Co vám ve vašem životě již neslouží a co do něj naopak chcete přivítat? Po jaké změně toužíte?

Tahle přání nestačí jen napsat na papír, to, co bude vždy rozhodující, jsou akční kroky.

Vnímáte, že je konečně na čase začít u sebe a sebe dát na první místo, vyřešit svůj “základ”, aby mohlo dále fungovat vše ostatní.. začít konat a ne jen mluvit? Dvěma z vás daruji náš program Daruji si zdraví, který je dle mého tím nejkomplexnějším průvodcem k tomuto cíli .
Výherce vylosuji 24.12. odpoledne, do té doby můžete program zakoupit o 10% levněji s kódem “ZMENAPROME”.

Napište mi do komentáře, na co jste za sebe v uplynulém roce nejvíc pyšní❤️❤️❤️.

JSEM PYŠNÁ NA CELOU TUTO KOMUNITU, KTERÁ SI VĚDOMĚ TVOŘÍ A ŽIJE SVŮJ ŽIVOT ❤️ a jsem pyšná na sebe, protože tato komunita je mým zrcadlem ❤️

21. prosince 2022 v 21:18, příspěvek archivován: 20. dubna 2023 v 14:53

Její tvorba na Instagramu je v podstatě totožná. Svým sledujícím předává rady o seberozvoji a také zdravé výživě. Druhé zmíněné se však ukázalo jako velký problém, ze kterého kauza játra před více než rokem vlastně vznikla. Těhotným ženám totiž radila, aby užívaly doplněk stravy, který byl celou dobu označený, že právě pro ně vhodný není.

Kostroňová opakovaně radila, aby těhotné ženy doplňovaly železo do svého těla pomocí takzvaných lyofilizovaných jater. Proč je to problém? Doplněk stravy sice obsahuje železo, vedle něj je však plný vitaminu A, který by mohl být ve vyšších dávkách pro těhotné teratogenní. To znamená, že může způsobit vývojové vady plodu nebo ho jinak poškodit.

Nebezpečí pro plod

Právě protože může těhotným škodit, podle vyhlášky musí být na obalu každého doplňku stravy, který obsahuje více než 800 mcg vitaminu A, uvedeno, že není vhodný pro těhotné ženy. To na obalu doporučovaný doplněk stravy měl. V době, kdy Institut moderní výživy publikoval článek, ve kterém na chování Kostroňové upozorňuje, obsahovala doporučovaná lyofilizovaná játra skoro šestinásobek vitaminu A než na který vyhláška upozorňuje.

Kostroňová se následně na Instagramu bránila, obhajovala enormní dávku vitaminu A a také tvrdila informace s hrubými početními chybami. O několik dní později tvrdila, že byla neprávem očerněna a výrobce doporučovaných lyofilizovaných jater na webu upravil množství vitaminu A, které obsahují.

O více než měsíc později přišla Institutu moderní výživy předžalobní výzva. Kostroňová požadovala smazání článku, veřejnou omluvu a několik set tisíc korun, jako náhradu újmy, kterou jí údajně Institut moderní výživy svým článkem způsobil.

Na předžalobní výzvu však Institut smazáním článku nezareagoval a Kostroňová na něj a spoluzakladatele Lukáše Roubíka podala žalobu. Součástí žaloby byl také návrh na předběžné opatření. Institut podal soudu vysvětlení a líčení soud stanovil na letošní leden.

Jak to celé dopadlo? Institut moderní výživy a Roubík soud vyhráli. Podle rozsudku je i po následné úpravě množství vitaminu A několikanásobně překročen denní limit doporučeného množství vitaminu pro těhotné ženy. Na místě byla i kritika Kostroňové za to, že nemá dostatečné vzdělání na to, aby mohla těhotným ženám radit ohledně výživy. Zároveň nebylo záměrem publikovaného článku poškodit podnikání Kostroňové, ale veřejně se ohradit proti jejím doporučením.

Institut moderní výživy o pokračování soudu s Kostroňovou informoval v dalším článku. Zmiňují také, že se nejedná o jedinou chybné chybné doporučení, které svým sledujícím předala. V minulosti také například doporučovala, aby rodiče kojencům doplňovali vitamin D pomocí oleje z tresčích jater určité značky. Jeho výrobce však uvádí, že pro děti do jednoho roku by se jeho užívání mělo konzultovat s pediatrem.