Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Kid Ajvn přiznal závislost na gamblingu | foto: Instagram

Podcaster Kid Ajvn přiznal, že byl závislý na sázení. Mnohdy prý prosázel celou svoji výplatu

Kid Ajvn se před svými sledujícími rozpovídal o několikaleté závislosti na sázení. S gamblingem začal už ve svých patnácti letech, kdy spolu se svými kamarády sázel na fotbalové zápasy. Po několika letech si ale našel práci a sázel mnohonásobně víc, což přerostlo v závislost. Nakonec se z ní ale dostal sám a nyní sází pouze z legrace.
  14:02

Influencer a podcaster Ivan Kloc alias Kid Ajvn se rozpovídal o temném období života. Od svých patnácti let totiž začal aktivně sázet na sportovní utkání a dostal se až do fáze, kdy byl na gamblingu závislý. Postupem času začal pracovat a vydělávat si více peněz. O to víc se také zvýšily jeho sázky a o to víc také prohrával. Kloc několikrát zkoušel s gamblingem přestat, ale vůbec se mu to nedařilo. Až jednoho dne si řekl, že už toho bylo dost a podařilo se mu přestat ze dne na den. Ještě před tím si prošel nepříjemnou cestou, kdy prosázel statisíce korun.

Ivan Kloc, sedmadvacetiletý influencer, už od dětství miloval fotbal. Vzhledem k tomu, že neustále trénoval a o víkendech jezdil na zápasy, neměl skoro žádný čas chodit na brigády. Zhruba ve svých patnácti letech si poprvé řekl, že si zkusí vsadit peníze. „Bylo velmi jednoduché si vsadit i v patnácti letech, protože já v patnácti vypadal starší a nebyl tedy problém jít do sázkové kanceláře a ten tiket si tam podat. Se spoluhráči jsme sázeli na fotbal, na počet gólů, na vyhrané zápasy a červené karty,“ vysvětlil Kloc ve videu. Nikdy prý ale nehrál automaty, protože mu to přišlo až příliš jednoduché.

Protože neměl mnoho peněz, sázel kolikrát pouze po padesáti korunách. Sestavoval si tiket ze spousty zápasů a občas se stalo, že vyhrál několik tisíc korun. Když byl Kloc starší, začal si vydělávat zhruba 15 tisíc korun a vzhledem k tomu, že měl vyšší příjmy, rozhodl se zvyšovat sázky. Pořád bydlel u rodičů, takže ho tolik netrápily jiné výdaje. Pracoval s počítačem a prakticky pořád sázel na zápasy, které se hrály ve všední dny dopoledne. Nesmyslně rozhazoval na ty nejrůznější utkání, ale moc se mu nedařilo vyhrát. „Sice pořád prohráváte, ale říkáte si, že jste kousek od té výhry. Vy si vlastně nepřiznáte, že je to fakt v p*deli, ale čekáte pořád na ten výherní tiket,“ popsal Kloc své tehdejší pocity ve videu.

Kloc kolikrát prosázel v podstatě celou výplatu za pouhé tři hodiny. Několikrát se mu prý podařilo vyhrát z jednoho tiketu i 100 tisíc korun, vyhrané peníze prý ale většinou znovu prosázel. Se svými kamarády se sešel v kavárně, kde si povídali o sázení a řekli si, že už sázet nebudou. Když se ale Kloc vrátil domů, okamžitě si vsadil v důsledku toho, že mu příliš nedávalo smysl sledovat sporty, na které si nevsadí. Později si ale řekl, že pokud okamžitě nepřestane se sázením, nejspíš se problému nikdy nezbaví a tak se nakonec také stalo.

Prvních týdny bez sázení byly pro Kloce velmi náročné. Měl totiž obrovskou chuť si znovu vsadit, ale dokázal svou touhu překonat. Zároveň mu prý velmi pomohlo stanovit si jasné životní cíle, kterých chce dosáhnout a gambling s nimi zkrátka nešel ruku v ruce. Nyní si prý Kloc výjimečně vsadí, ale spíš už pouze z legrace. Nechce totiž gamblingu znovu propadnout a i když se mu nedávno povedlo vyhrát přes sto tisíc, stačilo mu to a peníze si nechal.

Cesta k tomu, aby se člověk zbavil závislosti na sázení, není jednoduchá. Podle vedoucí centra Naberte kurz Jany Šatánkové se ale dá i takový problém vyřešit. „Všechny věci, které je v případě, že se dotyčný rozhodne řešit svou závislost na sázení, potřeba vykonat, jsou založené na jeho vlastním zapojení. Když člověk vnímá, že už sází až příliš, může také využít různá sebeomezující opatření,“ vysvětlila pro redakci Antiyoutuber.cz Šatánková.

Další možností je prý také využít různé ambulantní terapie a různé služby, které poskytují odbornou péči. „Případně se také dají využít různé léčebny, ale ty jsou už většinou až nějakým posledním krokem. Člověk má často pocit, že by měl jít rovnou do léčebny, protože je to tolik šílené, ale vždycky je tam potřeba projít třeba nějakým adiktologickým procesem,“ doplnila Šatanová. Velmi důležité je také přiznat si, že má člověk problém se sázením a nestydět se za to. Je to vždy lepší než se kvůli tomu dostat do závažných situací, které mohou často doprovázet různé zdravotní komplikace.

Témata: Kid Ajvn