Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Influencerka Kim Ly v novém rozhovoru | foto: Antiyoutuber.cz

Cítila jsem, že nezapadám v Česku ani ve Vietnamu. Kim Ly o fazetách, sebelásce a rasismu

Kim Ly Tranová je třiadvacetiletá influencerka z Prahy. Na sociálních sítích je převážně pozitivní a snaží se ostatní motivovat k sebelásce. Připouští ale, že si nechala udělat umělé zuby a estetické změny nejsou špatné. Promluvila také o rasistických poznámkách a negativních komentářích.
  9:30

Doba lockdownů je spojená pro uživatele sociálních sítí především s růstem popularity TikToku. Díky němu i v Česku vznikla nová vlna influencerů, kteří natáčejí krátká videa převážně tam. Nejdříve tancovali, postupem času se jejich tvorba změnila a někteří z nich se snaží své sledující motivovat k pozitivnímu přístupu k životu.

Mezi ně patří i třiadvacetiletá influencerka Kim Ly Tranová, kterou na TikToku sleduje více než půl milionu uživatelů. Začínala jako většina ostatních s tanečky, postupně začala mluvit o sebelásce. „Chtěla jsem na sociálních sítích sdílet pozitivní náladu. Tehdy bylo všechno takové depresivní, tak jsem později začala sdílet to, co jsem chtěla slyšet já. Třeba hodně připomínám ostatním, aby pili vodu“ popsala redakci antiyoutuber.cz. Převážně na TikTok teď natáčí videa, ve kterých se snaží svým sledujícím pomoct, aby se cítili lépe ve svém těle a k sebelásce obecně.

Umělé zuby a rasismus

Ač se snaží ostatní podporovat k přijmutí svého těla takové jaké je, otevřeně mluví o estetických změnách. Připouští, že pokud je pro někoho těžké přijmout nějakou část svého těla, je v pořádku ji změnit. Sama si před několika lety nechala udělat nové zubní korunky a také podstoupila laserovou operaci očí. „Dříve mě kvůli mým zubům šikanovali. Měla jsem je křivé a taky jsem měla špatnou sklovinu. Díky těm fazetám se mi opravdu zvedlo sebevědomí, i když je budu muset za patnáct let vyměnit,“ popisuje.

Se šikanou se setkala i kvůli své barvě pleti. Ve škole prý její spolužáci neustále komentovali vietnamské jídlo, které nosila a od té doby se styděla před nimi jíst. Zároveň cítila, že do Česka jednoduše nezapadá a na Vietnamku se cítila příliš tmavá. „Prostě jsem nepatřila ani sem, ani tam. Tam mě nepoznávali, byla jsem pro ně moc evropská, tady jsem prostě Vietnamka,“ myslí si a dodává s úlevou, že už podobné pocity nemá.

Přiznává, že se ale s negativními komentáři kvůli své barvě pleti někdy setkává na sociálních sítích. „Nedávno jsem přidala video s tátou a mým kocourem. Hned tam začali psát, aby táta kocoura náhodou nesnědl,“ popisuje a na druhou stranu připouští, že podobných komentářů je minimum. Setkávala se s nimi také v době pandemie, kdy kvůli spojování Asiatů s onemocněním Covid-19 vznikla série demonstrací Stop Asian Hate.

Otevřeně také přiznává, že v minulém roce začala chodit na terapie. Myslí si, že jí s vyrovnáváním se sebou samotnou pomohly a bez nich by rozhodně nebyla tam, kde je teď. Je prý spokojená a postupně se naučila nad problémy tolik nepřemýšlet. Zároveň je podle ní prý důležité si uvědomit, že terapie není nic špatného a může v životě ostatním jenom pomoct.

Vedle působení na sociálních sítích také studuje vysokou školu a díky ní se dostala na semestr do New Yorku. Ze svého studia v zahraničí sdílela mnoho příspěvků a zážitků. Mnohdy také přiznávala, že jí je smutno a chybí jí Praha. Dříve si také prý uměla představit, že by v New Yorku žila, to už teď není pravda. Podle jejích slov tam není vůbec bezpečno a jednoduše jí vyhovuje víc způsob života v Praze.

Dlouhodobě také trpí atopickým ekzémem, který se jí objevil i v zahraničí. V minulosti s ním měla velké problémy a styděla se za sebe. V New Yorku se vrátil a pro ní bylo těžké se s ním zase vyrovnat. „Za ten ekzém jsem se styděla nejvíc v životě. Udělala se mi suchá místa na čele a na krku. To bylo hrozné, svědilo to a pálilo,“ tvrdí a s úlevou dodává, že hned po návratu do Česka zmizel.

Po tom, co se ze studia ze zahraničí vrátila, se odstěhovala od rodičů a zažívá teď, podle jejích slov, poprvé opravdu dospělý život. Umí si představit, že by se jako influencerka mohla živit i po dokončení studia na vysoké škole. Zároveň je to podle ní náročné a připouští, že se tím nebude moct živit až do důchodového věku.