Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Mladé učitelky influencerky | foto: https://www.instagram.com/andrejkajulie/?hl=cs a https://www.instagram.com/klarka__h/?hl=csAntiyoutuber.cz

Učitelky sdílí na TikTok své zážitky ze školy, sledují je statisíce lidí

Prvního září se do lavic vrací nejen žáci a studenti, ale i jejich učitelé. Někteří z nich svůj každodenní život sdílí na sociálních sítích a sledují je statisíce lidí. Mezi ně patří i Andrea Nguyen a Klára Russo. Obě sdílí videa zpoza katedry a baví se o náročnosti povolání, či tendenci vyučovat inovativními způsoby. Jejich tvorba není jen o škole, týká se i vztahů a událostí ze života.
  13:12

O prvním dnu školního roku se mluví více ve spojení se studenty než s učiteli, právě ti ale musí celý den připravit a zorganizovat. Někteří učitelé se své zážitky z profese rozhodli sdílet na TikToku. Taháky studentů, nepřipravenost na testy, absence zápisků, ale i motivace dětí a neformální způsoby vzdělávání, o tom točí Andrea Nguyen a Klára Russo. Na sociálních sítích mají velký dosah.

Nguyen sleduje na TikToku více jak 400 tisíc lidí. Vyučuje dějepis a snaží se dětem informace předat kreativními způsoby. Ve videích se nebojí udělat si legraci ze sebe ani ze svých žáků. Dokonce dává tipy na taháky, které sama nejvíce využívala a pro pedagogy je těžké jejich odhalení. Nebojí se mluvit ani o stresu z povolání nebo pomluvách na škole. Jakožto influencerka se nebrání spolupracím a má vlastní e-shop, kde podává školní pomůcky. Propaguje zejména kosmetické značky a oblečení.

@andrejkajulie

♬ original sound - Matthew Biddulph

Kláru Russo sleduje na TikToku více jak 350 tisíc lidí. S natáčením videí začala během pandemie a za nedlouho se k ní přidal její partner Nicolas Russo. Oba pracují na soukromé mezinárodní škole. Klára Russo má na starosti výtvarnou výchovu. Její protějšek vyučuje zeměpis a tělesnou výchovu. Nenatáčí jen videa z lavic, ale také o jejich vztahu nebo o životě Nicolase, který se přestěhoval z USA. Sledují je i jejich žáci, kteří jsou rádi za to, že mají učitele influencery. Své studenty do TikTok videí často zapojují.

@klarka__h Přiznej se, který typ jsi ty?🤣 #učitelka #ucitelka #ucitel #skola #studenti #studentskyzivot #ucitelskyzivot #zkouska #maturita ♬ Classical Music - Classical Music

Russo se proslavila zejména videi z vyučování během karantény. Popisovala náročnost povolání při vyučování na dálku. Zároveň natáčela o tom, co si myslí o určitém chování žáků. Ve videích se ale ani nezdráhá mluvit o tom, jak umí být studenti někdy únavní a že je profese učitele vlastně poměrně náročná. Většina jejích videí se nese v komediálním duchu, což pozitivně hodnotí i sledující v komentářích. Nejedno její video pak přesáhlo hranici milionu zhlédnutí.

Možná i díky tomu si jí všímají firmy a nabízí jí spolupráce - měla vlastní nápoj v řetězci Oxo Tea, spolupráci má třeba i s Garnierem. Zároveň má vlastní merch.

Obě učitelky se na sociálních sítích občas setkávají s kritikou z řad rodičů, kterým se nelíbí, že pedagogové se takto prezentují na sociálních sítích. Podle jejich slov ale nevytváří žádný škodlivý obsah a TikTok jim v jejich profesi nijak nebrání. Od studentů učitelky naopak dostávají obdiv a píší pod jejich fotky, že by také chtěli takové pedagogy na své školy.