Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Kluk s kamením na předávání cen Anděl | foto: Instagram.com/klukskamenim

Dostane se na předávání Andělů, fotí se s celebritami. Co je zač Kluk s kamením?

Jediná věta; „Já jsem si přišel hrát s kamením“, pronesená náhodou při natáčení pořadu Ano, šéfe, mu stačila, aby nastartoval kariéru na internetu. Ta se od roku 2009 ubírá zvláštním směrem. Je aktivní na sociálních sítích, vařil v Prostřenu, bude se prát v Clash of the Stars a dokonce kandidoval na starostu. Kdo Kluk s kamením, vlastním jménem Ondřej Untermüller, je?
  12:34

V pořadu Ano, šéfe, který vysílala televize Prima, se mihl v roce 2009. Jeho pársekundový výstup tehdy spustil lavinu: parodická videa, trika s jeho hláškou, dokonce se s Pohlreichem setkal i následující rok, aby se v pořadu objevil znovu. A právě na oněch pár sekundách nakonec dnes třiadvacetiletý mladík vystavěl celou další kariéru. Ostatně i na Instagramu, kde ho sleduje dvaačtyřicet tisíc lidí, se jmenuje klukskamenim.

Jednou z cest, kterou se chce mladík z Písku dostat ke slávě, je sbírání podpisů a fotografií slavných osobností. V Karlových Varech se minulý rok fotil s Johnny Deppem, chlubí se ale i snímky s Karlem Gottem, Karlosem Vémolou či s premiérem Petrem Fialou. „Jsem lovec celebrit, nemám tam jen politiky, ale i různé zpěváky, zpěvačky, herce, herečky. Není to jenom o politice. Je to můj koníček,“ řekl před několika lety. 

Ač mu fotky sice nesou likes u fotek, další slávy mu to nepřineslo. I proto se rozhodl opět využít prostoru na obrazovce televize Prima. Letos v dubnu se přihlásil do reality show Prostřeno.

Uvařit se rozhodl poměrně obyčejné pokrmy: zeleninové špízy s česnekovým dipem, vývar s drožďovými knedlíčky, plněný řízek s bramborovomrkvovou kaší, okurkový salát a palačinky. Spoluhráče tím příliš neohormil, nelíbilo se jim ani, jak se během večerů choval. Neohromil ani diváky u televizních obrazovek. V diskuzích kritizovali nejen jeho pokrmy, ale i to, že mihnutí v Ano, šéfe mnohdy a rád zmiňuje.

Nedlouho po Prostřenu pak přišel s dalším krokem, jak se dostat na výsluní. 26. června ho čeká souboj v rámci organizace Clash of the Stars. Původně sice vyzval influencera a tiktokera Adama Kajumiho, to však nevyšlo. Jeho protivníkem je nakonec méně známý influencer vystupující jako rošťák Svobík. Tvoří hlavně na TikTok a jeho tvorbu sledují hlavně mladší - natáčí „vtipné balící hlášky” a podobně.

Kauza Tábor s TikTokery

Jenže kolem Untermüllera alias Kluka s kamením se kromě všeho zmíněného objevilo i několik kauz, na které reagoval nejeden reakční kanál. Živě například stremoval, jak se uspokojuje na ulici. Vloni v létě pak jeho jméno rezonovalo, když měl být jedním z hostů na Táboře s Tiktokery. „Kdo si řekl, že pouštět Kluka s kamením je dobrý nápad?“ Ptá se ve videu, které tábor rozebírá, youtuber Rady. Videa Kluka s kamením jsou mnohdy na hraně, někdy i za ní.

I kvůli vlně kritiky nakonec na tábor neodjel. „Reakční kanály jsou fakt zlý, hnusný a protivný a nenávistný,“ začal tehdy svou obhajobu sám Kluk s kamením. Kritiku sváděl pouze na to, že reakční kanály pouze nahání sledování a chtějí peníze. „Nejsem úchyl ani pedofil,“ řekl tehdy mimo jiné. Sám zmiňuje i kauzu, kdy zveřejnil osobní telefonní číslo populárního youtubera Fiziho, na čemž neviděl nic špatného a tvrdil, že žádná další čísla přeci nezveřejnil. „Problém nezačíná u těch reakčních kanálů (ti jako dropovali podložený fakta důkazy) problém je v tom, že nedokážeš ovládat svoje chování a dost by ti pomohlo kdyby jsi něco udělal se svojí závislostí na sociálních sítích a po čase by to všechno odeznělo,“ napsal mu sledující, který se podepsal jako Pítr.

S názorem souhlasí i influenceři. Na Kluka s kamením vychází reakce pravidelně, mnozí nechápou ani to, do jaké společnosti se kontroverzní influencer dokáže dostat. „Nevím, jak se mohl dostat na Anděly, kde nebyli pozvaní ani někteří mnohem známější influenceři,“ říká jeden z nejsledovanějších českých influencerů, který si přál zůstat v anonymitě. „Další věc je, že jeho tvorba háže špatné světlo i na ostatní tvůrce. Je kontroverzní, většina z nás ale taková není,“ dodává.

Kandidatura na starostu

V roce 2018 pak Untermüller přitáhl pozornost i dalším šokujícím kouskem. Rozhodl se vstoupit do politiky, konkrétně kandidoval v komunálních volbách v Písku za hnutí ANO. Ač byl na kandidátce číslem jedenáct, doufal v úspěch a v to, že by mohl být dokonce starostou. „Nevím, kolik mě bude volit lidí, kolik lidí mě vykroužkuje. Ale myslím si, že to vyjde,“  řekl před čtyřmi lety webu aktuálně.cz. Nevyšlo to. Kluk s kamením se tak nadále snaží prosadit jako hvězda internetu.