Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Influenceři lákají mladé voliče ke komunálním volbám. | foto: Antiyoutuber.cz

Nebuď Adam Kajumi, jdi volit. Influenceři vysvětlují mladým proč jít k volbám

Volební účast nebývá v komunálních volbách příliš vysoká, alespoň trochu se ji snaží zvednout někteří influenceři. V krátkých videích mladým lidem popisují, proč jít vůbec volit a jak to udělat správně.
  13:46

Je tu volební víkend. Volby do zastupitelstev ve městě a obcích a v některých okresech i ty do Senátu obklopují v posledních dnech a týdnech jak média, tak sociální sítě.

A vyjadřují se k nim i influenceři. Jedním z nich je možná trochu překvapivě i Adam Kajumi. Před lety se trochu neslavně dostal do povědomí širší veřejnosti, když v rozhovoru u Xavera Veselého mluvil o tom, že nechodí k volbám, protože má jako influencer spoustu práce.

Teď si, pro některé trochu překvapivě, udělal legraci sám ze sebe. Na TikToku zveřejnil video, kde říká, aby jeho sledující „nebyli Adam“ a šli volit. Video vidělo téměř čtvrt milionu lidí a komentáře jsou ve většině pozitivní. „Miluju, jak si ze sebe umí udělat srandu a ještě pro správnou věc,“ píše jeden ze sledujících, za což mu Kajumi děkuje.

@adamkajumi Nebuď Adam, běž volit 😎 #volby2022 #fail ♬ original sound - Adam Kajumi 🇨🇿

Už méně překvapivé je, že k volbám natočil i Karel Kovář, známý pod přezdívkou Kovy. Ten se k tématu politiky a aktuálního dění vyjadřuje pravidelně. Stručně v jedné minutě popisuje, jak volit. Pokud volič neví, koho volit, může mu podle Kovyho pomoci například volební kalkulačka nebo web na kterém je možné podívat se na konkrétní názory volených politiků.

Minutový návod, jak zvládnout letošní volby levou zadní! #volby2022 #kovy #sjv

23. září 2022 v 11:29, příspěvek archivován: 23. září 2022 v 11:29

Dalším influencerem, který láká k volbám je Ondřej Václav Untermüller alias Kluk s kamením. Ten ukazuje, jak přesně vypadá volební lístek a popisuje, jak správně volit konkrétní zastupitele, aby nebyl hlas neplatný.

Nutno dodat, že on sám má s politikou přímou zkušenost. Za hnutí ANO totiž v předchozích komunálních volbách kandidoval do zastupitelstva v jihočeském Písku.

+18 volby 2022 už se to blíží A nezapomeň pokud je 18 a víc tak běž k volbám Každý hlas se počítá

23. září 2022 v 11:31, příspěvek archivován: 23. září 2022 v 11:31

V posledních komunálních volbách roku 2018, byla volební účast do zastupitelstev měst a obcí 47,34 procenta a v městských částech 42,76 procenta. Což jsou téměř o téměř dvacet procent nižší čísla než při volbách parlamentních.