Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Konsent považuje přes šedesát procent Čechů za důležitý. | foto: Profimedia.cz

Souhlas se sexem? Většina české populace chápe, že je potřeba, jeho konkrétní podoba je však nejasná

Světový den sexuálního zdraví připadá na 4. září. Letos se tematicky zaměřuje na konsent neboli souhlas k sexuální aktivitě. Přestože většina české populace chápe, že je souhlas potřeba, jeho konkrétní podoba je nejasná. Podle odborníků by se neměl omezit na jedno ano před sexem, měl by být součástí kontinuální partnerské komunikace. Klíčová prevence je pak vzdělávání, a to nejen na školách, ale i v barech.
  11:25

Světový den sexuálního zdraví se každoročně připomíná 4. září, a to již od roku 2010. Jeho cílem je po celém světě podporovat povědomí o sexuálním zdraví. Letošní hlavní téma je souhlas se sexuální aktivitou neboli konsent. „Souhlas je základem každého pozitivního sexuálního zážitku. Týká se respektu k autonomii a rozhodování každého člověka v jeho intimním životě bez ohledu na rasu, tělesné schopnosti, pohlaví nebo sexuální orientaci. Souhlas je povolení. Nikdo se nemůže dotýkat těla jiné osoby bez svolení,“ uvádí Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz, který se zabývá zdravou sexualitou.

Podle nedávného výzkumu, který realizoval Konsent, organizace zabývající se prevencí sexuálního násilí a obtěžování, ve spolupráci s agenturou NMS Market Research, 62 % Čechů chápe, že k sexu je potřeba verbální či neverbální souhlas. Téměř 70 % Češek (69 %) si pak dokonce myslí, že sex bez souhlasu by měl být nelegální.

Pro většinu lidí je však konsent tématem, jejíž konkrétní podobě příliš nerozumí. Nedávná studie, kterou provedla výzkumná agentura Maru/Matchbox, například ukázala, že jen 45 % lidí má určitou představu o souhlasu k sexuální aktivitě, která odpovídá zákonu.

Jediný zdravý a správný sex je konsensuální sex. To je postoj, který by moderní společnost měla zastávat. Souhlas je přitom důležitý i pro aktivity, které nevnímáme jako vysloveně sexuální, tedy i líbání, objímání, dotyky těla a podobně. „Důležité je rovněž pamatovat na to, že souhlas musí být specifický: pokud protějšek souhlasí s polibkem nebo s pozváním na skleničku, neznamená to, že souhlasil s penetrativním sexem,“ upozorňuje Adam Durčák.

Konsent by se rovněž neměl omezit na jedno „ano“ před tím, než se sexuální aktivita „rozjede“. „Souhlas je především důležitá součást kontinuální partnerské komunikace. Romantickou atmosféru určitě nijak nezkazíte, když se prostě budete průběžně během intimní chvilky ptát: Chceš vyzkoušet …? Mohu …? Je ti to příjemné? Mám pokračovat?“ radí Adam Durčák.

Způsobů jak si „ověřit“ souhlas existuje mnoho a každému vyhovuje něco jiného. „Většině lidí stačí vzájemná domluva či verbální potvrzení toho, že to druhá osoba sex opravdu chce. Některým stačí neverbální souhlas a to, že se druhý aktivně zapojuje, případně že neprojevuje nesouhlas,“ uzavírá Andrea Laštovičková.

Prevence: vzdělávání na školách, ale i v barech

Hlavním způsobem prevence je podle odborníků vzdělávání. V současnosti je potřeba zlepšit sexuální výchovu zejména na základních školách. „Z dostupných dat víme, že kolem 72 % studentů se nedozvědělo nic o souhlasu v rámci sexuální výchovy, což je zásadní chyba. Je potřeba učit nejen biologii toho, jak všechno funguje, ale i sociální a vztahovou úroveň sexu. Právě za tímto účelem jsme vyvinuli několik metodik a kurzů pro učitele, nebo i rodiče a pečující,“ vysvětluje Andrea Laštovičková z organizace Konsent zabývající se prevencí sexuálního násilí a obtěžování. „Snažíme se také proškolovat veřejnost, personál v barech a klubech, zkrátka na místech, kde často k sexuálnímu obtěžování dochází,dodává Laštovičková.