Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Karel Kovář alias Kovy | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

Poslankyně navrhla Kovyho na státní vyznamenání. Mladá generace to nechápe, lepší by byl prý Mikýř

Karel Kovář alias Kovy možná dostane státní vyznamenání. Nominuje ho poslankyně za STAN Barbora Urbanová. Podle ní pomohl mladé generaci, aby se více zajímala o dění kolem sebe. Veřejnost s tím však není zas tak spokojená. Zmiňují jména jako Rubeš či Mikyska, kteří by si dle nich za své zásluhy vyznamenání zasloužili víc.
  17:00

Karel Kovář, známý spíše jako Kovy, má šanci, že dostane státní vyznamenání. To mu navrhuje udělit poslankyně Barbora Urbanová, která je ve sněmovně za Starosty a nezávislé.

Už v roce 2019 jednou Kovy vyznamenání dostat mohl. To se nestalo, navíc se sám nechal slyšet, že i kdyby mu bylo uděleno, tak ho z rukou prezidenta Miloše Zemana nepřevezme. „Kováře nelze za jeho „ideologickou činnost“ ocenit,“ napsal tehdy na svůj Twitter mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Urbanová se nechala slyšet, že si přeje, aby vyznamenání dostal i nějaký zástupce mladé generace. Kovy je tedy dle ní zřejmě ideální volba. Prý svou tvorbou napomáhá mladé generaci zajímat se o dění kolem sebe.

„Já tu jeho zásluhu vidím jako poměrně velikou. On v podstatě dokázal, že youtuber není sprosté slovo,“ vysvětlila pro antiyoutuber.cz Urbanová, proč chce ocenit právě Kovyho. „U Kovyho vidím rozměr v tom, že dělá vzdělávací věci pro malé děti. Dělal například seriál o kritickém myšlení. Nevidím v tom jen to, že je youtuber, ale i vzdělávací složku,“ doplňuje Urbanová.

Jenže právě mladší generace, na kterou poslankyně upozorňuje, s možným vyznamenáním influencera není moc spokojená. Uživatelé na Twitteru se bouří a žádají o vysvětlení.

„Na to, že je zástupce mladé generace, jste přišla jak? Jsou na to nějaká data? Stačí se podívat jen tady do komentářů a jeden nabude dojmu, že je to spíše zástupce boomerů,“ komentuje jeden uživatel na Twitteru to, že je Kovy označován za zástupce mladé generace.

Uživatelé zmiňují často jména jako Janek Rubeš, Martin Mikyska či Mikuláš Minář. Dle nich by si za svou tvorbu vyznamenat zasloužili spíše oni. „Za příkladné youtuberství bych to dal raději Rubešovi, ten alespoň propaguje celou zemi. Kovy jen ODS před volbami,“ komentuje jeden uživatel Twitteru.

„Já bych třeba nominovala Menta. Díky němu víme, jaký si koupit toaleťák a jaká zubní pasta chutná nejlépe. To jsou dle mého názoru mnohem podstatnější informace,“ vtipkuje na Twitteru jedna uživatelka.

Kovyho počet sledujících přesáhl devět set tisíc a blíží se k milionu. Jeho videa většinou dosahují kolem statisíce zhlédnutí. I když jeho sledovanost je veliká, mnoho lidí tvrdí, že má spíše starší sledující než ty mladší. Jeho videa jsou často zaměřená na politická témata a zajímavé kauzy. To by mohl být také jeden z důvodů, proč zabodoval i u těch starších.

Veřejnost se snaží zjistit, za jaké zásluhy by měl Kovy medaili obdržet. To, že jeho videa jsou zajímavá, uznávají. Ne však natolik, aby byla oceněna státním vyznamenáním. „Za co ale? Komedii? Vždyť to ani nedělá dost dlouho, aby za bavení mohl dostat vyznamenání,“ napsal na Twitter jeden uživatel.

Do diskuze se zapojila i Urbanová. Mnoho uživatelů označovalo například Jana Špačka jako lepšího kandidáta na vyznamenání. „Ten je novej, ještě ho chvíli budeme sledovat. Stejně jako Martina Mikysku,“ zareagovala Urbanová.

Urbanová je i po zpětné vazbě z Twitteru a diskuzi však stále přesvědčená, že je Kovy ideální kandidát na nominaci.

„Teď jsem vybrala toho Kovyho. Nebráním se dalším návrhům v dalších letech,“ stojí si za svojí nominací Urbanová. „Chápu tu debatu. Každý má rád jiného youtubera. Nemyslím si ale, že by ta debata měla být o tom, proč to má dostat někdo jiný, ale spíše o to, proč tedy Kovy,“ komentuje Urbanová hádku, která se o tom vede na Twitteru.