Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Kozí příběh | foto: Profimedia.cz

Kozí příběh se dostal i do zahraničí. Je prý přesexualizovaný, režisér negativní reakce blokuje

Patnáct let starý film Kozí příběh v poslední době získává mnoho pozornosti. Na TikToku a Twitteru se stal trendem, ne však v pozitivním smyslu. Je přesexualizovaný, bizarní a šovinistický nejen podle Čechů, ale i podle zahraničních diváků. Jednoduše ho nechápou a odsuzují.
  15:00

V české i světové kinematografii není neobvyklé, že se film nestane populární hned po uvedení, ale až po delší době. Mnohdy i díky sociálním sítím. Velké pozornosti se v poslední době po mnoha letech dostává animovanému filmu Kozí příběh. Reakce na něj však nejsou příliš pozitivní, ale spíše negativní.

Historická pohádka pro děti z prostředí Prahy se odehrává v patnáctém století, kdy se stavěl Staroměstský orloj a Karlův most. Hlavními postavami filmu jsou Kuba, jeho koza a Máca. Hlavní zápletkou filmu je právě stavba Staroměstského orloje, na které se díky lásce k Máce podílí i Kuba. Film je protkán mnoha dalšími legendami a tajemnými příběhy. Alespoň podle oficiálního popisu.

Kozí příběh byl poprvé uveden do kin v roce 2008 a už tehdy se na něj objevovalo mnoho negativních reakcí. Vedle historických faktů je totiž protkán mnoha sexuálními a šovinistickými scénami, které by podle mnohých neměly být rozhodně určené pro děti. V jedné ze scén je například dvojice přerušena při sexu a Máca nahá vybíhá z pokoje ven zatímco se na ni ostatní muži z vedlejší místnosti nadšeně dívají.

Máca, a především její tělo, je ve filmu téměř neustále objektivizované a sexualizované. Ona, ostatní postavy a především tvůrci pořád upozorňují na velikost jejích prsou. Skoro v každé scéně ze svého hlubokého výstřihu červených šatů Máca vytahuje buď zelí, hřebíky nebo cokoli jiného. V jiných scénách se Máca jenom usmívá, mrká a pozornost je upřená především na její dekolt.

Ve filmu je mnoho dalších kontroverzních scén. V jedné z nich mají například Mácu oběsit, místo toho se však obětuje Kubova koza převlečená za mladou ženu. Má na sobě oblečené šaty a ze sena udělané vlasy. Dvojice partnerů si myslí, že je koza doopravdy mrtvá, ona však měla v krku trubičku, kterou vykašlala a tím pádem se zachránila.

Tyto a mnoho dalších jiných scén získaly už před patnácti lety mnoho negativních reakcí. Teď se však Kozí příběh dostal i do zahraničí a uživatelé TikToku a Twitteru jsou v šoku. Je totiž k dispozici na YouTube v mnoha jazycích a tak se diváci z celého světa mohou podívat na český bizarní příběh.

Na TikToku se například objevilo video, které má aktuálně více než dva miliony zhlédnutí, ve kterém žena nadšeně sleduje Pražský orloj. „Já když poprvé vidím hodiny z kinematografického mistrovského díla Kozí příběh,“ píše sarkasticky. Mnoho uživatelů v komentářích bylo přesvědčených, že někdo mimo Česko film zná a začali popisovat své nejoblíbenější bizarní scény.

Brzy se začalo objevovat mnoho dalších podobných videí. Nezůstalo to ale jen u nich, brzy se začala objevovat další, ve kterých byly spojené oblíbené scény uživatelů. Film se zkrátka stal v zahraničí hitem a trendem, ne však v tom pozitivním světle. Názory zahraničních uživatelů jsou totiž v podstatě totožné s těmi Čechů, kteří film viděli už před patnácti lety. Příběh je podle nich zmatený, zbytečný a nepochopitelný.

Reakcí na Kozí příběh si všiml také režisér filmu Jan Tománek. Nejdříve z nich byl překvapený, později se mu přestaly líbit. Na Twitter totiž přidal příspěvek, který odsuzuje nový animovaný film, ve kterém se objevila poprvé nebinární postava, kterou nadaboval transgender. „Kdybyste náhodou nevěděli, na co s dětmi rozhodně nechodit do kina,“ píše.

Okamžitě se začaly objevovat negativní reakce na jeho komentář. K tomu ho však okamžitě začali uživatelé spojovat s Kozím příběhem. „Film je přesexualizovaný, oplzlý, všichni tam pijí alkohol, je tam sexuální scéna a oběsí tam zvíře,“ píše jedna z nich. Podle ní je Tománek posledním člověkem, který by se měl k dětským filmům vyjadřovat, protože Kozí příběh je mnohem škodlivější. Takových reakcí byly desítky.

Tománek všechny uživatele, kteří s ním nesouhlasili, začal na Twitteru blokovat. Sám se později divil, že je v Česku, podle něj, tolik zmanipulovaných a hloupých lidí. „Ten shitstorm , který se tu rozjel a sotva ho stíhám blokovat, je placený nebo to jsou roboti,“ dodává.

Kozí příběh se tak dostal po patnácti letech zpátky do povědomí nejen Čechů, ale i zahraničních diváků. Pozornost také upoutalo volné pokračování filmu, Kozí příběh se sýrem. Podle diváků jednoduše nebylo pokračování nutné a film měl zůstat jednodílným nezdařilým kinematografickým dílem.