Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Kratom je v ČR legální | foto: IG: @nextbotanicalAntiyoutuber.cz

Zelený prášek, který propagují i influenceři. Ministerstvo by kratom v Česku zakázalo

Užívání kratomu se v posledních letech stalo velmi populárním a vina se z části přisuzuje influencerům. Dospělí, ale i děti a nezletilí si látku mohou volně kdekoliv koupit a pěstují si na ní závislost. Svými účinky se totiž podobá opiátům. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Úřadem vlády chystají ohledně kratomu restrikce.
  1:00

Pytlíček kratomu na pláži, na horách či v rukou krásné ženy. I tak může vypadat reklama na kratom, zelený prášek, který může mít na člověka pozitivní účinky. V poslední době ho hojně propagují nejrůznější influenceři, například bojovník z Clash of the Stars Gejbn či Vítkův Cestopiss. O látku se ale zároveň zajímá Úřad vlády a ministerstvo zdravotnictví.

Kratom je velmi oblíbenou látkou například mezi studenty, pracujícími či lidmi se zájmem o fitness. Za jeho popularitou stojí právě i influenceři. Proč ho lidé užívají? Látka nabuzuje a dodává lepší náladu. Problémem je, že se kratom při pravidelném užívání stává velmi návykovým a ve větších dávkách způsobuje deprese, panické ataky či dokonce poruchy jater.

Ve společnosti koluje názor, že jednou z příčin popularity kratomu je v Česku propagace a užívání ze strany influencerů. Minulostí s kratomem se netají Marek Valášek alias Datel. „Vím, že se užívání kratomu velmi normalizuje a já s tím mám dlouhodobou zkušenost. Myslím si, že lidi by si na to měli dávat pozor. Když jsem si kratom den nedal, tak jsem byl nervní a nepříjemný. Uvědomil jsem si, že to je problém,“ nechal se slyšet Valášek v podcastu A-Cast & Kid Ajvn.

Tvrzení Datla potvrdil i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který zároveň působí jako ředitel odboru protidrogové politiky při Úřadu vlády. Kratom podle něj sice při nárazovém užívání může mít mnoho pozitivních účinků, při časté konzumaci však způsobuje závislost. Influenceři podle něj samozřejmě z části mohou za popularitu kratomu mezi mládeží. Celé situaci by mohla pomoci regulace kratomu, a to včetně jeho propagace. „Tabák nikdo nepropaguje, bude to stejné i s kratomem, až zavedeme všechny restrikce,“ okomentoval situaci Vobořil.

Z české influencerské scény se do propagace látky nejvíce zapojuje youtuber Vít Vomáčka alias Vítkův Cestopiss. Spolupracuje se společností Kratomia a netají se pravidelným užíváním látky. Influencer je dokonce součástí neziskové organizace Česko –Slovenská Asociace za kratom, která se snaží o rozumnou regulaci látky a je silně proti jejímu úplnému zákazu.

Vomáčka značku Kratomia nejčastěji propaguje na svém Instagramu, kde ho v tom většina lidí podporuje. O látce a jejím užívání mluví nejen ve svých stories, ale promuje ji i v rámci příspěvků a různých soutěží. Ty se snaží vytvářet kreativními způsoby a aby lidé vyhráli, tak se musí třeba vyfotit s pozadím, které má stejnou barevnou kompozici jako balíček kratomu.

Do propagace kratomu se zapojil i influencer Jan Havel alias Geybn, Při zápase v Clash of the Stars měl přes celá záda nakreslené logo společnosti Kratom World. Ta byla známá především tím, že měla po celém Česku několik automatů s kratomem. Koupit si zelený prášek tak mohl naprosto kdokoliv.

@vargastepanxx Neskutečná výhra od Dynama. ❤️‍🔥 #dynamo #fighter #clashofthestars3 #clashofthestars #geybn #tomaskrizan #win ♬ původní zvuk - 🔥™GG|Štěpa™🔥¦Bs

Co je na užívání kratomu tak atraktivního? Kratom je sice strom, který roste v jihovýchodní Asii, nejzajímavější jsou však jeho listy. Právě z těch se vyrábí prášek s léčivými a povzbuzujícími účinky. Původně byl používán léčiteli v Thajsku. Postupně ale nabral na popularitě a rozšířil se do světa. I proto, že umí vyvolat euforické a stimulující pocity.

Zelené pití a šňupání

Lidé užívají kratom v několika podobách. Většina si ho zamíchá do vody, ale i jiného nápoje, a následně ho vypije. Někteří si látku dají na lžičku a až poté ho zapijí, což moc nepotěší chuťové buňky kvůli jeho výrazné chuti. Najdou se i jedinci, kteří kratom sňupají, k čemuž potřebují větší dávku látky než při smíchání s nápojem. Šňupání prodejci nedoporučují kvůli hrozbě poškození sliznice a dýchacího ústrojí.

V Polsku či na Slovensku je kratom považován za drogu a je zařazován do stejné kategorie s heroinem. V Česku ho sice není možné prodávat jako potravinu či potravinový doplněk, pod označením sběratelského předmětu je však k dostání téměř kdekoliv. Ve večerkách, v automatech, které jsou i v supermarketech, či na internetu. Díky označení za sběratelský předmět se prodejce zbavuje veškeré zodpovědnosti za účinky látky.

Student Jakub z Vysoké školy ekonomické v Praze přišel ke kratomu před rokem díky reklamě na TikToku.

„Kratom jsem ze začátku bral tak jednou týdně, čím se ale blížilo zkouškové, tím jsem své dávky zvyšoval. Nyní ho konzumuji skoro každý den a přiznám svoji závislost. Myslím si ale, že mě látka nijak neohrožuje na životě a nedělá mi nic špatného, ba naopak, zlepšuje mi náladu a pomohla mi ve cvičení. Je pravda, že někdy, když si ho déle nedám, tak pociťuji horší nálady a vím, že to je příznak závislosti, ale stejně to mají i kuřáci,“ popsal Jakub pro redakci antiyoutuber.cz to, jak se mu s kratomem žije. Dodal, že kdyby chtěl, tak se závislosti zbaví, ale zatím k tomu prý nemá důvod.

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s protidrogovým koordinátorem se kratomem intenzivně zabývají

Kratom a jeho užívání již nějaký už několik měsíců leží na stole ministerstva zdravotnictví a protidrogového koordinátora, kteří se problematikou zabývají a snaží se ji co nejrychleji vyřešit. Zatím nemají zcela jasno, zda látku zregulují a postaví ji na trhu vedle tabáku, či ji uvedou na seznam zakázaných návykových látek.

„Vláda plánuje několik kroků ohledně regulace či zákazu kratomu. Je pravděpodobné, že se uchýlíme spíše k omezení prodeje, abychom zabránili obchodování na černém trhu. Prodej kratomu omezíme podobně jako tabák a bude k prodeji za stejných podmínek. Tím zamezíme možnosti dětí a mladistvých si látku volně kdekoliv zakoupit,“ vysvětlil protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Děti a mladiství si kratom mohou zakoupit vskutku kdekoliv. Kromě večerek, kamenných obchodů a e-shopů se prodává i ve zmíněných automatech. Několik prodejců se je v posledních měsících na doporučení Vobořila rozhodlo zrušit, ale řada jich stále funguje. „Po několika zavádějících reportážích začali vznikat konspirace, že automaty přibližují kratom k osobám, kterým do rukou nepatří a my jsme se rozhodli nenapomáhat této situaci a kratom jsme v návaznosti na doporučení pana Vobořila z automatů stáhli,“ řekl jednatel společnosti Kratom World Jan Němec pro redakci antiyoutuber.cz.

Podle Vobořila je stažení všech automatů prvním velkým krokem vedoucím k regulaci. Úplný zákaz kratomu by ale podle něj vyvolal větší spotřebu a podpořil by obchodování na černém trhu. Zároveň si nemyslí, že by se kratom měl postavit do stejné úrovně, jako je třeba heroin či kokain. Není dle něj tak nebezpečný a množství nutné k předávkování je mnohem větší než u opiátů či kokainu. Přesto je striktně proti volnému prodeji látky, konečné slovo v celém procesu má však vždy ministerstvo zdravotnictví.

To má na rozdíl od Vobořila striktnější názor. „Kratom je velmi aktuálním tématem, které řeší dvě pracovní skupiny. Snažíme se o co nejrychlejší kroky. V úvahu tak připadá buď regulace prodeje nebo uvedení kratomu na seznam zakázaných návykových látek. Vše je zatím v jednání, ale zákaz se zdá být tím nejrychlejším krokem,“ sdělil pro redakci antiyoutuber.cz tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Čeští prodejci kratomu doufají v regulaci látky a již se na ni začali připravovat.

„Kratom World, stejně tak jako většina větších prodejců nechává své produkty testovat v laboratořích. Zajímáme se o složení a jde nám o to, abychom v případě regulace kratom co nejrychleji mohli uvést na trh jakožto potravinový či jiný výrobek určený ke konzumaci,“ dodal Jan Němec ze společnosti Kratom World. Problém podle něj budou mít menší podniky, které nemají na testování produktů dostatečný počet finančních prostředků.