Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Rapper Labello | foto: instagram.com/labello_______

Pražský rapper Labello chystá po třech letech novou hudbu. Ač o něm nikdo nic neví, vyprodává turné

Rapper Labello po více než třech letech láká na novou hudbu. Album nese název Holy Labello a i přes to, že o něm nikdo zatím nic víc neví, lidé nadšeně vykupují lístky na plánované koncerty. Proč je ale tak oblíbený? Pravděpodobně za úspěch může kombinace humoru, nadhledu a spojení s fotbalem.
  9:05

Český rapper Labello patří mezi nejoblíbenější tvůrce současné doby. Novou hudbu sice nevydal už tři roky, i přes to má na Spotify téměř 100 tisíc posluchačů měsíčně a jejich počet se téměř nemění, postupem času i mírně narůstá. Teď konečně chystá nové album a posluchači jsou jako u vytržení. Někteří z nich jsou navíc přesvědčení o tom, že by mělo být poslední.

Labello začal fanoušky lákat na nové album už zhruba před měsícem, oficiální oznámení přišlo až minulý týden. Velmi překvapivě bez smazaných příspěvků na Instagramu, což dodnes mnoho českých rapperů považuje za ideální způsob, jak fanouškům oznámit, že přichází nová hudba. To však Labello neudělal, což je bohužel stále nutné považovat za překvapivé.

Vizuál nového alba je už v podstatě tradičně originální. Nafotil sérii fotek v kostele, na kterých se chystá na křtiny. Na jedné z nich ho totiž muž, který vypadá jako kněz, polévá něčím, co by mohla být svěcená voda. Je otázkou, zda je vše opravdu tak, jak se zdá, v případě Labella by nebylo překvapením, pokud by se o opravdového kněze jednalo. Na dalších fotkách například studuje Bibli nebo si podává ruku s „knězem“.

V polovine kvetna zacina moje tour. Kazda zastavka zahrnuje kompletne novou specialni show a krest moji novy desky s nazvem - Holy Labello. Krome toho se vsude pokrtim i ja sam. Vstupenky na tvuj vymodleny koncert od ted na gooutu.

7. března 2024 v 17:58, příspěvek archivován: 12. března 2024 v 15:37

Nová deska se jmenuje Holy Labello a kromě toho, že by měla vyjít brzy, o ní fanoušci neví v podstatě nic. I přes to, že fanoušci neví, jak bude nová hudba znít, vykupují lístky na pražský, plzeňský i brněnský koncert. Na ten pražský zbývá méně než třetina vstupenek. „V polovině května začíná moje tour, každá zastávka zahrnuje kompletně novou speciální show a křest mojí nové desky. Kromě toho se všude pokřtím i já sám,“ píše na Instagramu. Slibuje také, že než koncerty začnou, bude nové album už dávno venku. „Teď se na chvíli odmlčím a jdu udělat poslední krok ke spáse,“ dodává.

Fanoušci Labella jsou nadšení v podstatě z čehokoli, co s nimi sdílí. Proč je ale tak oblíbený? Jedná se spíše o kombinaci několika faktorů. Lidé si ho oblíbili především pro jeho velmi osobitý humor, schopnost si ze sebe – a vlastně z čehokoli a kohokoli – vystřelit a navíc přistupovat k hudbě s velkým nadhledem. Rapoval o lásce, návrhářce Vandě Jandě, mražené pizze Ristorante, těstovinách, večírcích, Praze nebo o fotbale, nebral se vážně a nakonec si tím získal tisíce fanoušků.

Právě reference na fotbal ho proslavily pravděpodobně nejvíce. V roce 2019 vydal společně s Ca$hanovou Bulharem skladbu Fotbal a Rap, jen o několik měsíců se k nim přidal TK27, tedy fotbalista Tomáš Kučera, a společně vydali kontroverzní Off Season. Obě skladby mu pomohly se dostat širšího povědomí posluchačů rapu a navíc ukázaly, že spojení rapu a fotbalu dokonale funguje.

Navíc tehdy začalo fungovat také spojení Labella a Ca$hanovy Bulhara. Oba byli známí tím, že byli velmi aktivní na sociálních sítích, především tehdy ještě na Twitteru, nynější síti X, kde si ze sebe navzájem utahovali. I díky tomu vzniklo několik velmi populárních skladeb. Bylo evidentní, že si oba rozumí nejen hudebně, ale i v soukromém životě, a tak se brzy stali pro mnohé jakousi nerozdělitelnou dvojicí. Teď už na hudbě spolu tolik nespolupracují, velmi pravděpodobně i kvůli tomu, že jednoduše ani jeden z nich nic nevydává, i přes to společně stále moderují už několik let velmi úspěšný podcast Off Season.

Labello má na kontě několik úspěšných projektů, první dva Autotune AF a jeho pokračování vydal v roce 2019, o rok později přišlo album POP, o další rok později Falsetto Diamant. Všechny desky byly mezi posluchači velmi oblíbené, vizuály, texty i melodie velmi originální a jednoduše se zdálo, že má Labello před sebou velmi úspěšnou kariéru. Od poslední desky už uplynuly ale tři roky a zdálo se, že se fanoušci žádného nového alba už nedočkají. Mezi tím navíc v podstatě úplně zmizel ze sociálních sítí.

Pražský rapper původem z jihočeské Blatenky se však čas od času ozval, za tři roky uspořádal několik koncertů, několikrát vyrobil merch a také hostoval na několika skladbách jiných českých rapperů. I kvůli tomu na něj někteří fanoušci zanevřeli, tvrdili, že se ozývá jen, když chce něco prodat. Větší část z nich ale zůstala a evidentně se nemůže dočkat nového alba.