Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

Lady Gaga | foto: instagram.com

Netflix určuje trendy i v hudbě. Song Lady Gaga vystřelil do trendů díky seriálu Wednesday

Po Running Up That Hill pomohl Netflix ke slávě dalšímu staršímu songu. Tentokrát však ne tak napřímo. Fanoušci seriálu Wednesday začali na TikToku sdílet edity se skladbou Bloody Mary od Lady Gaga. Ta díky tomu sbírá na Spotify miliony streamů za den.
  10:11

Netflix určuje trendy. A to nejen v tom, který seriál či film je zrovna v kurzu, ale i v hudbě. Příkladem toho byl song Running Up That Hill od Kate Bush, který se objevil v seriálu Stranger Things. Nyní Netflix pomohl jinému songu, který už je několik let vydaný. A to se v samotném seriálu dokonce ani napřímo neobjevil.

Seriál Wednesday, jehož čtyři díly z osmi režíroval legendární Tim Burton, je hitem posledních dní. Fanoušci seriálu, jak je tomu v poslední době zvykem, na TikToku sdílí nejrůznější sestřihy a edity z jejich oblíbeného díla. Větší pozornost na sebe strhává hlavně jedna konkrétní scéna, a to ta, kde představitelka Wednesday Addam Jenna Ortega tančí. Netrvalo to dlouho a i tato scéna se na TikToku začala šířit. Původně v doprovodu původního songu Goo Goo Mack od The Cramps. Jeden z fanoušků ale originální song nahradil. Čím? Skladbou Bloody Mary od Lady Gaga. Ta přitom vyšla už v roce 2011 na albu Born This Way. A nikdy dokonce nebyla ani singlem.

@electriclyrics.es "Bloody mary" 😵🎧 #fyp #ladygaga #bloodymary #wednesday #lyrics #edit ♬ original sound - 𓆩A𓆪 - Aria

Do tance ze seriálu ale beat skladby sedí perfektně. A uživatelé TikToku edit sdílí dál, tančí na píseň stejný tanec jako Wednesday a přidávají další kreativní videa. Třeba ta, která vypadají, jako kdyby jim na hlavě tančila osamocená ruka.

@heyitsbessma This is how i'm gonna dance at every party from now on #wednesday #wednesdayaddams ♬ original sound - main account got banned

A jak to tak už bývá, když píseň trenduje na TikToku, rychle její přehrání vystřelí i jinde, hlavně na Spotify. Za jeden den měla 429 tisíc nových poslechů, což byl dosavadní rekord. A lidé poslouchat nepřestávají. Zatímco minulé úterý měla píseň 66 milionů streamů, za necelý týden přibylo dalších 11 milionů. To je po jedenácti letech od vydání dobrý výkon. Song se zároveň objevuje i v řadě trendujících playlistů od Spotify, například v tom, který shromažďuje globálně nejúspěšnější songy posledních dní.

Song napsala Gaga sama s pomocí Garibaye a DJe White Shadow. Inspirovalo jí k němu několik věcí, například party v Berlíně, život na hraně mezi realitou a fantazií a, jak tomu u americké zpěvačky často bývá, i Ježíš. Napsaná totiž byla z pohledu Máří Magdaleny.