Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Lady Zika vzbudila kontroverze sdílením veršů z Bible | foto: isntagram.com/ladyzika.jpg

Slovenka Lady Zika na sítích šíří víru v Boha. Podle sledujících však šíří nenávist a homofobii

Lady Zika v poslední době začala na sociálních sítích sdílet videa, ve kterých se věnuje především víře. Teď mezi uživateli rezonuje její komentář, ve kterém cituje verše z Bible, které odsuzují kohokoli, kdo není heterosexuál. Mnoho debat vzbudila také církev Milost, které je součástí. Prý je zfanatizovaná.
  20:30

Pětadvacetiletá slovenská influencerka Zuzana Šimkaninová je na sociálních sítích známá spíše pod přezdívkou Lady Zika. Šimkaninová je působí poměrně extravagantně, často nosí barevné vlasy, dlouhé nehty a obléká se do různých nevšedních outfitů. Proto si ji také oblíbilo přes 200 tisíc sledujících. Sdílí různé outfity, tipy na pražské second handy nebo jakékoli zážitky z jejího každodenního života. V poslední době se k nim však přidal obsah, ve kterém povídá o Bohu. A podle mnohých jsou její názory homofobní.

Šimkaninová na svém Instagramu a TikToku už delší dobu sdílí mnoho příspěvků s křesťanskou tématikou. Navštěvuje různé festivaly, dělá rozhovory o Bohu s náhodnými kolemjdoucími a rozdává jim Bibli nebo jednoduše povídá svůj příběh, proč začala v Boha věřit.

V posledních dnech se na českém i slovenském internetu šíří jeden z jejích komentářů, který je v současnosti už smazaný. Reaguje v něm na příslušníky LGBTQ+ komunity, její názor na ně určuje Bible, protože je to Boží slovo a Bůh se tam vyjádřil dost jasně. Šimkaninová sdílela sedm veršů, které odsuzují každého, kdo není heterosexuál. „Nesmíš obcovat s mužem jako se ženou, je to ohavnost,“ nebo například „kdokoli by obcoval s mužem jako se ženou, oba spáchali ohavnost. Musejí zemřít – jejich krev ať padne na ně,“ jsou verše, na které se ve svém komentáři odkazovala. V úvodu také tvrdí, že se o tuto komunitu zajímá a není jí lhostejná.

Kontroverzní komentář Lady Ziky

Brzy se však začalo objevovat mnoho nesouhlasných komentářů. „Z tohohle mi je opravdu špatně. Už více než dva roky jsem ve vztahu s mužem a myslím, že takové homofobní a nenávistné chování bychom v tomhle roce opravdu tolerovat neměli,“ myslí si jeden ze sledujících.

Brzy se také začaly objevovat reakce veřejně známých osobností. „Představ si, že jsi dvanáctiletý kluk a si zmatený, protože koukáš víc po spolužácích než po holkách. Pak přijdeš na internet za svým dětským tvůrcem a vidíš toto,“ píše Jan Hrdlička na svém Instagramu. Další, kdo na Šimkaninovou zareagoval byl například aktivista Kryštof Stupka. „Využívá svou platformu k šíření homofobie a nenávisti,“ píše a dále označuje instagramové profily jejích spoluprací s různými značkami. „Platíte za šíření homofobie mezi mladými dětmi. Hanba,“ dodává.

Na Lady Ziku reagoval aktivista Kryštof Stupka

Šimkaninová se však proti negativním komentářům brání. Podle ní nikdy neřekla, že by někoho odsuzovala nebo neměla ráda. „Mám ráda každého člověka s jakýmkoli názorem a pohledem na svět. To, že se naše názory neshodují, neznamená, že toho člověka nemám ráda,“ komentuje.

Na Slovensku zároveň v současnosti rezonuje kauza slovenské herečky Márie Bartalos, která se nedávno veřejně přihlásila k církvi Milost, jejíž součástí je i Šimkaninová. Jeden z jejích bývalých hereckých kolegů ji veřejně konfrontoval s otázkou, zda je láska stejnopohlavních párů pořád láska. Ona však odpověděla, že láska od Boha to určitě není, protože podle něj je to chaos.

Hrdlička a další, kteří na Šimkaninovou reagovali, začali také upozorňovat na chování církve Milost. Na Slovensku však funguje jako náboženské společenství a je součástí Církve křesťanské společenstva Slovenska. Proč je společenství Milost tak diskutované? Nejvyšší správní soud na Slovensku totiž v polovině dubna zamítl žádost o její zaregistrování. Jedním z důvodů je chování církve, které by mělo být v rozporu se zásadami lidskosti a snášenlivosti. Převládají tam podle rozsudku také tendence k autoritářskému vůdcovství, radikalismu a fanatismu.

@ladyzika #salvationcrew ♬ original sound - ladyzika

Kauza herečky Bartalos a influencerky Šimkaninové tak spolu souvisí jak kvůli tématu LGBTQ+ komunity, tak kvůli společenství, kterého jsou obě součástí. Influencerka však v jednom z videí upozorňuje na fakt, že v Česku církev Milost zaregistrovaná je už více než deset let.

Mnozí i přes to Milost označují za sektu a tvrdí, že její příslušníci jsou zfanatizovaní. K tomu přispívají také zkušenosti údajných bývalých členů. Jejich příběhy mimo jiné sdílela na svém TikToku influencerka a podcasterka Natália Pažická. Jednomu z příslušníků údajně zakázali užívat léky na epilepsii, protože ho údajně Bůh vyléčí. Jiní prý odváděli společenství deset procent svých příjmů. Podobných příběhů jsou desítky.

Dvě zmíněné Slovenky však nejsou jediné ženy, které na sociálních sítích chtějí šířit svou víru. V poslední době jich je i mnoho dalších a mezi nejkontroverznější z nich patří Divoká Tvůrkyně, vlastním jménem Veronika Gažíková. I ona se věnuje videím s křesťanskou tématikou, nejvíce debat však vzbuzují její videa, ve kterých ukazuje exorcismus nebo popisuje různé zázraky. Jedna z žen, která se ve videu objevila, například tvrdila, že na vlastní oči viděla, jak jednomu muži dorostla noha o dvacet centimetrů. Jen díky tomu, že se za něj modlila.

Témata: Lady Zika