Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lauren Singer žije zero waste | foto: Antiyoutuber.cz

Lauren Singer žije již deset let zero-waste. Její odpad za rok se vejde do malé misky

Lauren Singer žije od roku 2012 zero-waste. Říká, že miluje planetu a chtěla se podle toho tak začít i chovat. Své zkušenosti sdílí na blogu a založila si i obchod s produkty podporujícími udržitelný životní styl. Na Instagramu inspiruje statisíce lidí. Její odpad za posledních deset let se prý vejde do malé misky.
  2:00

Influencerka Lauren Singer žije již deset let udržitelným způsobem života. Studovala enviromentální vědy a uvědomila si prý, že planeta si zaslouží lepší chování, a tak změnila svůj životní styl. V roce 2012 vyprodukovala tak málo odpadu, že by se údajně vešel do malé misky. Právě video, kde mluví o až nepředstavitelně malém množství odpadu, se stalo virálním a přineslo Lauren pozornost.

O dva roky později si založila blog, kde sdílí zkušenosti ze života a věnuje se svému e-shopu, na kterém prodává produkty podporující udržitelnost - tašky na nákup, sklenice s udržitelným pracím práškem či třeba udržitelnou kosmetiku.

Myšlenka dodržovat udržitelný způsob života na influencerku poprvé přišla, když její kamarádka neustále nosila do školy svačinu celou obalenou plastem. Jídlo měla uložené v plastovém pytlíku, měla plastový kelímek na pití a její balíček chipsů byl v plastovém obalu. To vše navíc nosila v plastové igelitce. Singer to naštvalo a přemýšlela, jak žít udržitelně a neznečišťovat naši planetu.

Když přišla domů, našla i ve vlastní lednici desítky plastových obalů. V ten moment se rozhodla přestat používat plasty nadobro a žít co nejekologičtěji a nejudržitelněji. „Myslela jsem si, že to, že se budu o naši planetu zajímat, bude dostatečné, ale ukázalo se, že není. Můj život způsoboval škody naší planetě a přispíval systémům, proti kterým jsem aktivně bojovala,“ napsala na svůj blog.

Udělala si několik průzkumů a pomalu se připravovala na nový životní styl. Nahrazuje běžné produkty těmi ekologickými. Igelitky vyměnila za látkové tašky a láhve na pití a krabičky na jídlo za kovové. Podle influencerky si vůbec lidé neuvědomují, kolik škody může pouhá látková taška způsobit. Postupně se rozhodla zbavit se plastu úplně. Produkty jako je pasta, kartáček nebo odličovací tampóny si začala sama vyrábět.

A právě to se stalo obsahem jejích sociálních sítí. Sdílí návody na to, jak si vyrobit třeba prací prášek. To vše ale zároveň zasazuje do kontextu – zveřejňuje data o tom, kolik odpadu vznikne, když si člověk koupí klasický prací prášek či gel, zmiňuje i rizika ve vztahu ke zdraví lidí a podobně.

Za to všechno se jí dostává převážně pozitivních reakcí. Lidé jí děkují za nový pohled na celou řadu věcí, říkají, že je pro ně inspirací.

Toho si všimla jak ona, tak pořadatelé nejrůznějších eventů a konvferencí – vystupovala také na konferenci TEDx v New Yorku. „Nepotřebujeme pár lidí, kteří budou žít perfektně udržitelně, potřebujeme miliony lidí, kteří se o udržitelnost budou snažit neperfektně,“ zní její hlavní slogan.

Na Instagramu Lauren a její bezodpadový život sleduje přes 358 tisíc lidí, další stovky tisíc sledujících má na YouTube. Tam už však tolik aktivní není.