Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

V Tokio se na letišti srazila dvě letadla. | foto: Twitter.com

Leteckých havárií každý rok ubývá. Letošek však nezačal pozitivně

Počet havárií komerčních letů se za posledních několik let snížil. Minulý rok se dá označit za jeden z nejbezpečnějších, co se létání týče. Vstup do nového roku však pro tyto statistiky není nepřívětivější. Druhého ledna se srazila dvě letadla na letišti v Tokiu a o život přišlo pět lidí.
  22:15

Bezpečnější je létat letadlem, než jezdit autem, to je dlouho známý fakt. Jenže když už se však nějaká letecká havárie stane, způsobí většinou veliké ztráty na životech. I z nedávné minulosti si pak veřejnost pamatuje na incidenty, kdy se dopravní letadla ztrácela. Internetem momentálně otřásla děsivá videa, na kterých je vidět hořící letadlo jedoucí po ranveji v Tokiu po kolizi s jiným letounem. S velikým štěstím se z prvního povedlo všem cestujícím společně s posádkou ve zdraví dostat. V druhém už bohužel přišlo o život pět lidí.

Jde o smutný vstup do nového roku. Letecké havárie se však v uplynulém roce oproti těm minulým snížily. Kolizí komerčních letadel bylo jen sedm. Většina se obešla bez obětí, některé si jich však vyžádaly desítky. Obrovská tragédie se stala začátkem roku v Nepálu. Dvaasedmdesát lidí se v letadle po údajném selhání motorů zřítilo do rokle. Z celé posádky a cestujících nepřežil nikdo.

Přesně před rokem od nynější tragédie v Tokiu, tedy 2. ledna 2023, se střetly dvě helikoptéry v Austrálii, což zapříčinilo havárii jedné z nich. Z druhé se zachránili všichni pasažéři, z té první nepřežili čtyři. Co se týče dalších havárií větších komerčních letadel, rok 2023 byl klidnější.

Za poslední dekádu se dá říct, že se počty civilních leteckých havárií snižují. Extrémní však byl například rok 2018, ve kterém se počty zemřelých při leteckých havárií pohybovaly ve stovkách. K velikým ztrátám na životech došlo například při letu Lion Air 610, kdy se třináct minut po startu veliký Boeing zřítil do Jávského moře a sto osmdesát devět pasažérů včetně posádky tragicky zemřelo.

Mezi nejznámější letecké tragédie a záhady patří bezpochyby let MH370 od společnosti Malaysia Airlines. Ten se tento rok dočká desetiletého výročí od 8. března 2014, kdy zničehonic zmizel z radarů. Dlouholeté hledání trosek z něj udělalo neslavnější ztracené letadlo. Až v roce 2018 vydala malajská vláda závěrečnou zprávu o jeho oficiálním zmizení. Do teď se jen spekuluje nad tím, co se zmizelému letadlu stalo. Každá teorie o tom, proč letadlo zmizelo, je šílenější než druhá. Spekulovalo se i o tom, že bylo sestřeleno.

K tomu ostatně došlo ten stejný rok, u stejného dopravce. 17. července 2014 bylo nad východem Ukrajiny sestřeleno dopravní letadlo, konkrétně Boeing 777. Na palubě letu MH17 zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky. Podle Mezinárodního trestního soudu byl stroj sestřelen raketou ruské výroby, kterou odpálili dosud neznámí pachatelé.

Na sítích se postupně objevuje čím dál více záběrů z drsné havárie v Tokiu. Ty nejnovější ukazují děsivé záběry přímo z hořícího letadla po ranveji. Zakouřený vnitřek letadla, děsivý pohled z okénka na hořící letadlo a zjevná panika a obava o holý život pasažérů dodává videu děsivý pocit.