Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Jakub Lončák alias Letenky od Kuby | foto: https://www.instagram.com/letenkyodkuby/?hl=csAntiyoutuber.cz

Středoškolák sdílí tipy na levné letenky. Vydělává mu to desetitisíce

Před rokem a půl začal Jakub Lončák cestovat a překvapily ho nízké ceny letenek. Nejlevnější koupil za dvě koruny a rozhodl se, že si triky, jak na to, nenechá jen pro sebe. Tipy na levné cestování přidává na Instagram a Herohero pod názvem Letenky od Kuby, vydělávají mu desetitisíce. Není jediný, kdo to dělá.
  11:37

Jakuba Lončáka už unavovalo být v průběhu pandemie zavřený doma, a tak se vydal na cesty. Překvapilo ho, jak moc levné letenky je možné sehnat a dostal nápad sdílet to s veřejností. Založil si Instagram s názvem Letenky od Kuby, kam přidává tipy na letenky za pár tisíc. Ty nejexkluzivnější tipy sdílí na platformě HeroHero. Přitom stále studuje střední školu a tipy na levné cestování mu vydělávají desetitisíce.

Na první cestu se vydal před rokem a půl. Koupil si letenky z Vídně na řecký ostrov Skiathos. Ač letenky byly levné a vyšly ho na patnáct stovek, prodražila se mu cesta na letiště samotné. Zabookoval si totiž špatný spoj a do Vídně musel taxíkem, což ho vyšlo na tři tisíce. Z toho se poučil od té doby mapuje i cesty na letiště a z letiště, s kterými pak radí lidem.

„Nejlevnější letenku v životě jsem chytil z Madridu na Ibizu, za dvě koruny, mohla za to chyba Ryanairu. Nejdražší byla za 15 000 korun, ale pro mě byla prakticky zadarmo. Zrušili mi totiž let a já jsem si ho mohl přebookovat kamkoliv chci,“ popisuje Lončák. Influencerem ho prý lidé občas nazývají, ale většinou se to děje jen na cestách.

Jako další plánuje šílený trip s jednosměrnými letenkami. Za dva týdny chce stihnout Gibraltar, Londýn, Madeiru, Porto a Milán. Všechny letenky dohromady ho vyšly jen na dva tisíce. Pokud mu jeden z letů zruší, tak bude celý jeho trip u konce.

Tipy na levné letenky sdílí i S Nikol na cestách, které už portál HeroHero vydělal statisíce. Na sociálních sítích má větší dosah než Lončák. V nedávné době navštívila Thajsko jen za pár tisíc. S cestováním začala během covidové pandemie, na HeroHero ji odebírá přes tisíc lidí a na Instagramu téměř devadesát tisíc. Občas od sledujících schytává kritiku, že se v letenkách nevyzná a cesty, u kterých cesta z letiště a na letiště vyjde dráž než letenka. V příspěvcích to nezmiňuje.