Středa 8. května 2024, Den vítězství

Mladá dívka natáčí videa o životě s leukémií | foto: tiktok.com/@kristyna_denkova

Dívce v létě diagnostikovali leukémii. Teď celý proces léčby sdílí na TikToku

Dívka, které v létě byla diagnostikovaná leukémie, začala boj s nemocí sdílet na TikToku. Brzy si její videa oblíbily desetitisíce diváků. S ostatními dívka sdílí, jak vypadá proces léčby a také upozorňuje na symptomy, které dříve přehlížela. Videa jsou pro ni prý formou terapie.
  17:26

Kristýna Denková je mladá žena, která žila donedávna stejný život, jako její vrstevnice. Do cesty se jí však postavila zákeřná nemoc, boj s ní se rozhodla sdílet na TikToku.

Vždy byla sportovně založená a nikdy dřív neměla žádnou nemoc, i přes to na sobě pozorovala neobvyklé jevy. „Jako první příznak jsem nejdříve hodila za hlavu, že mě pořád všechno vyčerpávalo. Šla jsem třeba po schodech do čtvrtého patra a už ve druhém patře jsem začala lapat po dechu,“ popisuje a postupně nemohla vyměnit povlečení ani na posteli aniž by se zadýchala. Navíc jí rychle tlouklo srdce, což pro ní také bylo neobvyklé.

@kristyna_denkova Odpovědět uživateli @meisí mei #leukekiki#foryoupage #leukemia#foryou #rakovina ♬ původní zvuk - Denkys

Jeden den šla jednadvacetiletá dívka vynést odpadky a cítila, že jí není fyzicky dobře. Zamotala se jí hlava, chtělo se jí zvracet a měla údajně takzvané mžitky před očima. Po tom, co přivolala záchranáře, strávila několik dní v různých nemocnicích. Následně lékaři zjistili, že má Denková leukémii.

Po tom, co jí lékaři v červenci leukémii diagnostikovali, se Denková rozhodla, že celou svou cestu a boj s nemocí začne natáčet na TikTok. Nerozhodla se tak kvůli tomu, aby jí ostatní litovali. Chtěla si pro sebe začít videa nahrávat jako formu deníku, aby si je později mohla přehrát a uvědomit si, jak dlouhou cestu ušla. Zároveň jsou videa prý i formou terapie.

@aadelaaj Neignoruj bolest a zajdi si k doktorovi. 🫂 #rakovina#rakovinatlustehostreva#cancer#bowelcancer#rectalcancer#fyp ♬ original sound - Adéla Jež

Denková na TikToku sdílela všechny důležité momenty, které se týkaly její léčby. Díky velmi autentickému obsahu ji brzy začalo sledovat 28 tisíc uživatelů. V jednom z videí například vysvětlila, proč si plánuje po chemoterapii ostříhat vlasy, v jiném popisuje proces transplantace kostní dřeně. Snaží se pomocí jednotlivých videí ostatním předat podstatné informace o leukémii a zároveň přiblížit proces léčby.

Jestli bude chtít natáčet videa i po tom, co se uzdraví, si není jistá. Je podle ní totiž obtížné najít originální obsah, který by mohl její stávající sledující bavit a zároveň přilákat i nové, což nejednoho fanouška zklamalo. Její videa i jí si totiž oblíbili.

Denková není jediná česká dívka, která sdílí boj s rakovinou na TikToku. Život s rakovinou tlustého střeva ukazuje například Adéla Ježková, která se snaží v podstatě o to stejné jako Denková, jen s jinou diagnózou. Zároveň chce upozornit na to, že sice je neobvyklé, aby mladý člověk měl stejnou diagnózu jako ona, symptomy nemoci by se však nikdy neměly zlehčovat.