Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lil Nas X | foto: Profimedia

Tancoval Satanovi na klíně, teď se vyobrazuje jako Ježíš na kříži. Rapper čelí kritice, prý víru zesměšňuje

Americký hudebník Lil Nas X je opět terčem kritiky. Jako titulní fotku k nové písni vyobrazil sebe jako Ježíše na kříži. Mnozí ho okamžitě začali kritizovat, prý křesťanství znevažuje. On si z toho však nic moc nedělá. Navíc tvrdí, že se chystá studovat biblická studia na univerzitě, která odmítá LGBTQIA+ komunitu, které je on sám také součástí.
  18:39

Hudebníci svým chováním vzbuzují nejednu debatu a americký rapper a zpěvák Lil Nas X, vlastním jménem Montero Lamar Hill, patří mezi ty nejkontroverznější z nich. Jeho tvorba je totiž silně provázaná tématy komunity LGBTQIA+, jejíž je součástí, a zároveň křesťanství, které podle mnohých znevažuje. Teď vzbudila debaty jeho nová skladba, která ještě ani nevyšla.

Lil Nas X před pár dny zveřejnil na Instagramu titulní fotku k novému singlu J. CHRIST. Je na ní vyobrazen jako Ježíš na kříži, který ostatní zvedají nahoru. „Můj nový singl je věnován člověku, který měl největší comeback v historii,“ napsal rapper k příspěvku. Uživatelé ho téměř okamžitě začali kritizovat. Podle nich totiž neustále znevažuje křesťanské symboly a z Ježíše si fotkou jenom utahuje.

Kritických komentářů se objevilo nespočet a Lil Nas X na ně později zareagoval. Podle něj rozhodně o zesměšnění Ježíše nejde. „Obraz Ježíše se historicky používá v uměleckém kontextu po celém světě. Nedělám si legraci z ničeho. Vy se prostě musíte přestat snažit hlídat náboženství, které tu bylo ještě předtím, než se kdokoli z nás narodil,“ napsal na platformu X, někdejší Twitter. Nutno dodat, že Lil Nas X údajně před nedávnem konvertoval ke křesťanství.

MY NEW SINGLE IS DEDICATED TO THE MAN WHO HAD THE GREATEST COMEBACK OF ALL TIME!

J CHRIST
JANUARY 12, 2024
00:00 EST
BE THERE!
(LINK IN BIO)

8. ledna 2024 v 17:31, příspěvek archivován: 10. ledna 2024 v 15:49

Ve středu rapper navíc podnítil debaty o jeho nové skladbě tím, že zveřejnil dopis o přijetí na Liberty University, evangelickou vysokou školu ve Virginii, která by měla být známá jako netolerantní vůči LGBTQIA+ komunitě. Při studiu by se měl údajně zaměřit na křesťanský leadership a biblická studia. „Vím, že mě teď někteří z vás nenávidí, ale chci, abyste věděli, že se na podzim chystám na vysokou školu biblických studií,“ napsal k novém příspěvku na Instagramu. „Ne všechno na internetu je troll! Každopádně už jsem zase student,“ dodal.

Lil Nas X má pověst prvotřídního vtipálka a tak je jeho tvrzení o vysoké škole nutné brát s rezervou. Dopis je totiž podepsán ředitelem školy Jerrym Falwellem, který sice ředitel opravdu byl, nicméně zemřel v roce 2007. Je tak otázkou, jestli všechny kroky dělá jen pro propagaci nové skladby, která má vyjít v pátek, nebo opravdu biblická studia plánuje. Pravděpodobně však jde o první možnost.

I know some of yall hate me right now but i want yall to know im literally about to go to college for biblical studies in the fall. Not everything is a troll! Anyways IM A STUDENT AGAIN! LETS GOOO

10. ledna 2024 v 0:39, příspěvek archivován: 10. ledna 2024 v 15:49

Nejen, že je Lil Nas X známý jako vtipálek, ale také jako někdo, koho poslední dobou provázejí velké kontroverze. Jeho singl Montero z roku 2021 byl pravděpodobně jedním z nejprobíranějších témat toho roku. Ve videoklipu ke skladbě totiž tancuje Satanovi na klíně a mnozí ho proto kritizovali kvůli tomu, že podle nich se snažil zesměšnit, jak vypadá peklo. Později také začal prodávat boty s kapkou krve. Skladba je součástí jeho stejnojmenného debutového alba. Ve stejném roce také zveřejnil jeho vlastní těhotenské fotky, prý čekal album.