Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lionel Messi při zápase jeho Argentiny s Islandem. | foto: ČTK

Messiho efekt. S jeho přestupem rostou sítě Interu Miami raketovou rychlostí

Lionel Messi míří do amerického týmu Inter Miami. Díky tomu se začalo klubu dařit na sociálních sítích a byl zaznamenán enormní nárůst nových sledujících, kterých jsou miliony každý den. Messiho sleduje 469 milionů lidí a někteří z nich si nechtějí nechat ujít jeho fotbalovou kariéru v novém klubu.
  9:37

Jeden z nejlepších fotbalistů v historii Lionel Messi oznámil odchod z francouzského týmu Paris Saint-Germain a dlouho se spekulovalo o tom, kam slavný fotbalista zamíří. Chvíli se zdálo, že se po vzoru svého dlouholetého rivala Cristiana Ronalda Messi rozhodne stát se členem jednoho z arabských týmu, kde by mu, podobně jako u Ronalda, určitě nabídli astronomický plat. Všechny ale překvapilo, když se Messi rozhodl posilnit americký tým Inter Miami CF. Spoluvlastníkem týmu je navíc David Beckham.

Co se týče fotbalové kvality Messiho, není asi třeba o ničem diskutovat. Sedminásobný vítěz ceny Zlatý míč, která se každý rok uděluje nejlepšímu fotbalistovi v sezoně, pomohl rodné Argentině získat titul mistra světa a nyní míří pokračovat ve své hvězdné kariéře do Miami. Pozornost, kterou má Messi díky své kariéře, je opravdu obrovská. Na Instagramu ho sleduje 469 milionů lidí, což je opravdu hodně. Jeho rivala Ronalda dokonce sleduje o 119 milionů uživatelů více.

Není tedy divu, že když se potvrdil Messiho přestup do amerického týmu, velká pozornost se také upnula na samotný tým Inter Miami. Po oznámení Messiho přestupu okamžitě jeho novému týmu začala stoupat čísla na sociálních sítích. Před oznámením přijetí Messiho do týmu totiž instagramový profil Inter Miami sledovalo něco málo přes milion uživatelů. To se ale změnilo za pouhé dva dny. V jeden den totiž vzrostl počet sledujících o 1,892 milionu, následující den dokonce o 2,148 milionu, což je pro klub samozřejmě velmi příjemné.

V současné době sleduje instagramový profil klubu Inter Miami 5,2 milionu uživatelů, je ale jasné, že se přidá ještě obrovské množství dalších uživatelů. Podobný efekt nárůstu sledujících jsme mohli vidět při příchodu Ronalda do týmu Al-Nassr. Tehdy totiž instagramový účet Al-Nassr sledovalo zhruba 850 tisíc lidí. Příchod Ronalda ale způsobil, že se nyní profil může pyšnit necelými 15 miliony sledujících. Přítomnost Ronalda také zajistila, že se klub začal daleko více starat o své sociální sítě. Začal více dbát na kvalitu příspěvků a zajistil také lepší fotografy. Zatímco Ronaldo po svém odchodu z klubu Manchester United přišel o 5 milionů sledujících, v Messiho případě se tak nestalo. Naopak, za poslední měsíc si získal přes 9 milionů nových sledujících.

Samozřejmě, někteří z nich jsou fanoušci klubu Inter Miami, Messi má ale zcela jiné charisma a nedostává se mu takové kritiky, jako Ronaldovi. Pro klub to má samozřejmě obrovské výhody, nejen díky financím. Pozornost, kterou Messi zajistil, může být totiž věnována také ostatním hráčům z jeho nového týmu. Těch by si totiž za normálních okolností nemuseli všimnout různé velkokluby. Po boku Messiho tak ale mají možnost zazářit a je možné, že si je vyhlídnou fotbaloví skauti, kteří jim nabídnou smlouvu v jiném prestižnějším klubu.

Na Messiho přestup lidé reagují různě. Někteří jsou samozřejmě zklamaní, že svého oblíbence neuvidí znovu hrát za španělský tým FC Barcelonu. Jiní naopak nechápou, proč přestoupil právě do amerického Inter Miami. Někteří fotbalisti totiž rádi přijímají nové výzvy a zvykají si na naprosto jiný styl hry, který se v různých částí světa liší. Podobně tomu bylo také v případě Ronalda, který přešel z anglického Manchesteru United do španělského Realu Madrid, poté do italského Juventusu, zpátky do United a nyní hraje v Saúdské Arábii.

Messi si tak chce pravděpodobně přičichnout k americkému stylu hry a zároveň si také určitě uvědomuje, že už není v nejlepší formě. Tempo nejlepších klubů na světě by už totiž nemusel stíhat a proto radši zamířil někam, kde si ještě užije radost z fotbalu. Ve svých pětatřiceti letech na to má samozřejmě právo, o jeho úspěších ani nemluvě. Pro tým Inter Miami ale bude rozhodně velkou posilou a svým stylem hry může pomoci klubu k lepším výsledkům.