Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Mafia 1 | foto: Antiyoutuber.cz

Legendární hra Mafia: The City of Lost Heaven slaví 20 let od vydání

Legendární hra Mafie slaví výročí. Na oslavu k dvaceti letům na světě nabízí společnost 2K Games původní hru s otevřeným světem po omezenou dobu na platformě Steam zdarma. Zároveň je možné zakoupit ostatní tituly ze série ve výrazné slevě.
  6:00

S oslavami výročí vydání prvního dílu série Mafia, a to hry Mafia: The City of Lost Heaven společnost 2K Games nabídla původní hru s otevřeným světem po omezenou dobu na platformě Steam zdarma, a to od 1. září do 5. září 2022. Ostatní tituly série je možno zakoupit s výraznou slevou.

Tato zpráva přichází v návaznosti na oznámení ohledně nového, v pořadí již čtvrtého, dílu hry. Již dříve se spekulovalo o tom, že by mělo jít o hru vyprávějící příběh Dona Salieriho, přiblížit jakým způsobem se dostal společně s Donem Morellem k moci nad městem Lost Heaven, to ale studio nepotvrdilo. Jelikož je nová hra stále v brzké fázi vývoje, je studio velmi strohé na informace, které sděluje, víme zatím jen to, že bude vytvořena na Unreal Engine 5 namísto enginu Mafia III s modifikacemi.

Na Twitteru také společnost přidala několik fotografií z vývoje původní hry. Z dnešního pohledu jsou poměrně úsměvné, ale lze z nich získat představu, jakým způsobem se pořizovaly komplikované animace na přelomu tisíciletí.

Na rozdíl od série GTA, je v sérii Mafia vyprávěn příběh, který se zaměřuje na zločinecké rodiny ze staré školy, které zápletkou připomínají klasické filmy, jako jsou Goodfellas a Kmotr. Hrajete za Tommyho Angela, skromného taxikáře z 30. let minulého století, který se dostane do zločinecké čtvrti Little Italy a promění se v jednoho z nejděsivějších gangsterů rodiny Salieri.

Přestože se série dočkala přepracovaného zpracování s novými dialogy a novými videoklipy, souboje jsou dotaženější a vizuální stránka doplněna o podporu 4K a HDR. Stažení původní hry má obrovské plus oproti nákupu definitivní edice vydané v roce 2020. Kromě zřejmého faktu, že je hra zdarma, tak si stažením původní hry užijete autorsky chráněnou hudbu, kterou definitivní edice ztratila kvůli vypršení licence. V definitivní edici navíc chybí i některé legendární hlášky, jak zmínil Marek Vašut dabér Tommyho Angela, pro podcast Mr. Kubelík show. Dle jeho slov mu nejvíce ve hře chybí ikonická hláška postavy Sama „Přátelství je sra*ka“, která se v původní hře objevuje během poslední mise v Galerii.